Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišovo Palermo: Šéfa hnutí ANO má podpořit bývalý policista

Premiér má stále ještě možnost nedůstojné dění okolo Čapího hnízda zastavit

Jednání mandátového a imunitního výboru lze pozorovat z ulice Sněmovní. • Autor: Milan Jaroš
Jednání mandátového a imunitního výboru lze pozorovat z ulice Sněmovní. • Autor: Milan Jaroš

Když Andrej Babiš mluvil o svých politických protivnících, často používal termín Palermo. Chtěl tím říct, že tuhle zemi někdo ovládal jako sicilští kmotři, kteří se neštítili ničeho. Teď je Andrej Babiš nejmocnějším politikem v zemi a má možnost ukázat, že se chová jinak. Ale faktem je, že se to jemu ani jeho lidem zatím nedaří.

Ukazuje to aktuální dění kolem případu Čapího hnízda. Poté, co Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) došel k závěru, že mnohamilionová dotace na Babišovu farmu mohla být podvodně zneužita a že je důvod se kauzou zabývat, což také česká policie delší dobu činí, dělalo ANO vše proto, aby zprávu OLAF před veřejností ututlalo.

Ministerstvo financí odmítlo zprávu OLAF ukázat, poté zveřejnilo malý kousek, o němž tvrdilo, že je to výňatek zprávy - ale nebyl, jak se vyjevilo. Lidové noviny, které patří do Babišova svěřenského fondu, následně v matení pokračovaly. Deník přišel s „exkluzivním“ zjištěním, že OLAF kolem Babiše jen našlapuje a že v něm není zmínka o podvodu.

Když vyšlo najevo, že je to další nepravda, šéfredaktor Lidových novin István Léko začal věc v mimořádně arogantním rozhovoru bagatelizovat. Babiš se mezitím „nestihl“ dostavit na mandátový a imunitní výbor, který má vydat ve věci Čapího hnízda doporučení k jeho (a Faltýnkovu) trestnímu stíhání. Argumentoval, že zprávu OLAF ještě nečetl. Krátce nato otočil a začal tvrdit, že ji vlastně číst ani nechce.

Jiří Komárek (vlevo)  • Autor: Matěj Stránský
Jiří Komárek (vlevo) • Autor: Matěj Stránský

Vyvrcholení přišlo ve středu večer. Mandátový a imunitní výbor svolal mimořádné jednání, na které zástupci SPD a ANO pozvali policistu Jiřího Komárka. Ten by prý mohl dosvědčit, že detektiv Pavel Nevtípil, který Čapí hnízdo vyšetřuje, není důvěryhodný. Komárek loni nastoupil na Babišovu finanční správu, nedávno byl sám soudem nepravomocně odsouzen. Jeho vytažení na scénu proto vypadá jako hodně účelové jednání. Jako - řečeno Babišovými slovy - Palermo. Spor o to, jestli Komárek do Sněmovny přijde, odložil dokonce i hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše.

Premiér má nicméně stále ještě možnost tohle nedůstojné dění zastavit. Vydat se sám co nejdřív trestnímu stíhání a očistit se před nezávislým soudem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].