Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš zpochybnil holocaust v Letech

Vicepremiér vyvolal bouři hodnocením koncentračního tábora v Letech, premiér se ostře distancoval

Andrej Babiš ve Varnsdorfu • Autor: Aktuálně.cz
Andrej Babiš ve Varnsdorfu • Autor: Aktuálně.cz

Vicepremiér Andrej Babiš ve čtvrtek při výjezdu na Šluknovsko vyvolal emoce svým výrokem na adresu romského koncentrečního tábora v Letech. Jeho slova zachytili reportéři Aktuálně.cz„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali,“ řekl ministr při debatě s občany. „To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“

Respekt zjišťoval, jak Babiš ke svému hodnocení dospěl. Babiš k tomu v podvečerních hodinách uvedl následující: „Ta slova jsou samozřejmě vytržená z kontextu. Navštívil jsem dnes dopoledne sídliště Kovářská ve Varnsdorfu, kde mě občané informovali o tom, jak jsou terorizování ze strany romských spoluobčanů, je jim vyhrožováno a mají strach tam vůbec bydlet. Došlo k znehodnocení jejich majetku i bytu původních obyvatel.

Divil jsem se, proč je tam tolik lidí a nejsou v práci. Na to konto jsem v rámci debaty konstatoval, že když jsem byl na návštěvě u firmy Ravak v Příbrami, tak mě zakladatel firmy pan Vařeka, kterému je 82 let informoval, že zažil časy, kdy všichni romští spoluobčané pracovali a mluvil o Letech, kde podle jeho názoru byl pracovny tábor a ne koncentrační tábor, jak se o tom mluví. Takže jsem jen interpretoval jeho slova.

Podstata debaty byla o zneužívání sociálních dávek na bydlení a na děti, kde mě občané informovali, že například na Slovensku se dávky poskytují pro rodiny, které mají maximálně tři děti. Podle nich některé rodiny inkasují desítky tisíc podpory a nemusí pracovat. Takže debata byla o zneužívání sociálních dávek a ne o táboře v Letech."

Od Babišových slov se již distancoval premiér Bohuslav Sobotka
„Pokud něco takového opravdu řekl, doporučoval bych Andreji Babišovi, aby si zajel do Let a seznámil se s historickými fakty, jak nacisté a ti kdo jim pomáhali, různými metodami zabíjeli Romy. Pak by se měl zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti,“ řekl Respektu Sobotka.

Na dotaz Respektu, zda jen tak opakuje, co mu řekne někdo na ulici na tak vážné téma, Andrej Babiš odpověděl: „Jak to myslíte pána z ulice? Je to člověk, který vybudoval evropskou firmu a mluvili jsme o nedostatku pracovníků u nás. Bavil jsem se o tom s lidmi na ulici a dnes jsem na vlastní oči viděl brutální zneužívání dávek při sociálním bydlení v prospěch dvou firem a zneužívání dávek na počet děti a plno chlapů kteří nebyli v práci a vystrašené sousedy, kteří se boji o život a jsou terorizování touto komunitou. Také jsem o tom diskutoval s občany, kterým znehodnotili majetky a zničili život. Samozrejmě vy z toho účelově děláte aféru. Tak se tam jeďte podívat a zeptejte se na názor těch lidí, co tam bydlí.“

Ve výhradně „cikánský tábor“ se koncentrák v Letech proměnil z rozkazu šéfa gestapa Heinricha Himmlera v roce 1942. Nacisté krátce předtím přijali plán na vyhlazení všech Židů i Romů a Lety v tom na českém území sehrály klíčovou roli. Stavbou pěti nových baráků byla rozšířena kapacita tábora, ale brzy nestačila, protože počet vězňů rychle narůstal a koncem srpna 1942 jich bylo z původních několika set více než 1100. Lidé se tísnili v ubikacích tělo na tělo, část jich musela spát vsedě.

Romům byl po příchodu do lágru odebrán veškerý osobní majetek, byli ostříháni dohola a rozděleni do skupin na muže, ženy a děti. Podle táborového řádu ztratili dispoziční právo nakládat se svou osobou – nesměli mluvit romsky, pokus o útěk se trestal okamžitým odesláním do Osvětimi. Transporty do ní začaly v roce 1942 a v tamním vyhlazovacím táboře zahynulo téměř 500 letských Romů.

V prosinci 1942 propukla v přecpaných, hygienicky zcela nezabezpečených Letech epidemie skvrnitého tyfu. Jen v prvních lednových dnech následujícího roku na něj umíralo až deset lidí týdně. Mrtví byli nejdříve pohřbíváni na hřbitově v nedalekých Mirovicích, později v hromadných lesních hrobech, část dětí je podle jednoho ze svědectví dodnes možná pohozena v rybníce vedle bývalého koncentráku.

Fotogalerie z pietního aktu obětem koncentračního tábora v Letech u Písku

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].