Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš slibuje do prázdnin velký investiční plán na 10 let

Turné po krajích končí, z investiční inventury může být volební hit

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš chce mít pro vznikající vládu hotový investiční plán na příštích deset let. Ministerstvo pro místní rozvoj ho má dodělat do konce června, aby vláda, kraje a obce měly inventuru toho, co se kde po republice má stavět z veřejných peněz.

„Do konce června vytvoříme plán investic a bude minimálně na deset let. Nikdo to nikdy dosud nezmapoval," uvedla v pondělí ministryně financí v demisi Alena Schillerová. Inventura podle ní vychází z dosavadních cest premiéra a jeho týmu po krajích, kde se s místní politickou reprezentací dojednávají investiční priority. O plánu Babiš mluvil již dříve, ale červnový termín je novinka.

Hospodářské noviny už v březnu sečetly sliby, s nimiž Babiš se svou nynější provizorní vlády regiony objíždí, na 70 miliard. Známý je třeba slib postavit v Brně nový hokejový stadion. V Mělníce Babiš sliboval starostům Středočeského kraje lepší dopravu na pražské letiště, v Harrachově zase rekonstrukci skokanského můstku, v Liberci pak modernizaci nemocnice. Poslední z vládních výjezdních zasedání se konalo minulý týden v Českých Budějovicích, kde Babiš slíbil do voleb pohnout s dálnicí D3.

Opozice Babiše kritizuje, že jeho vládní turné slouží jen jako kampaň placená ze státních peněz; podobně postupoval loni před prezidentskou volbou také Miloš Zeman. Je zjevné, že investice v regionech mohou být silné téma do říjnových komunálních voleb, což podle dřívějších informací Respektu ukázaly i interní průzkumy marketingového týmu ANO. Podle nich občané slyší na kritiku, že kraje mají přebytečné peníze, které neinvestují - proto také Babiš o investicích v regionech tolik mluví.

Utratit víc než 70 miliard nad rámec běžného provozu by pro jedno volební období nebylo v silách veřejných financí, ale podle premiéra nejde primárně o sliby pro toto funkční období, nýbrž o inventuru a stanovení priorit na delší dobu dopředu - jako při investování v privátním sektoru.

Podle Schillerové má inventura sloužit také k tomu, aby obce a kraje mohly pustit do investic část svých úspor, které se podle ní zbytečně hromadí na jejich účtech. „Kraje a obce mají na účtech 190 miliard a bojí se je utratit. S investicemi čekají, až jim na ně přispěje stát nebo Evropská unie,“ podotýká ministryně financí, podle níž je potřeba tento postup regionálních samospráv změnit. Podle její pondělní prezentace se jejich úspory dál zvyšují – letos ministerstvo financí počítá s tím, že kraje a obce budou mít dohromady ve svých rozpočtech přebytek 39 miliard korun, loni to bylo 31 miliard.

Podle Schillerové je jedním z důvodů i loňské přesměrování části odvodů DPH ve prospěch obcí a vysoký výběr daní díky příznivému vývoji ekonomiky. Přebytky na úrovni krajů a obcí jsou podle ministryně také skutečností, kterou je třeba brát v úvahu při posuzování rozpočtu centrální vlády. Ta letos plánuje schodek 50 miliard a příští rok ho chce zopakovat, byť podle ekonomů je to při nynějším ekonomickém boomu zbytečný luxus. „Je třeba pohlížet na veřejný sektor jako celek,“ brání se kritice Schillerová.

Babiš na turné (termíny výjezdních zasedání vlády v demisi)

5. března – Zlínský kraj
13. března – Liberecký kraj
28. března – Středočeský kraj
9. dubna – Královéhradecký kraj
16. dubna – Karlovarský kraj
24.–25. dubna – Moravskoslezský kraj
2.–3. května – Jihomoravský kraj
14. května – Ústecký kraj
28. května – Kraj Vysočina
5. června – Jihočeský kraj

Zdroj: vlada.cz

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].