Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš slíbil Jourové, že ji Česko opět vyšle do Bruselu

Premiér bude pro budoucího českého komisaře požadovat ekonomické portfolio

Věra Jourová, březen 2018 • Autor: Milan Jaroš
Věra Jourová, březen 2018 • Autor: Milan Jaroš

Končící česká eurokomisařka Věra Jourová si může pomalu oddechnout, velmi pravděpodobně to nakonec bude opět ona, kdo bude za Česko nominován na její dosavadní post. Na začátku tohoto týdne Jourová mluvila s premiérem Andrejem Babišem a podle informací Respektu z vládních kruhů dostala od ministerského předsedy příslib, že ji do Evropské komise jeho kabinet vyšle. Čeká se ještě na vyjádření ČSSD. „Dokud to neschválí vláda, nemám k tomu co říct,“ říká k tomu zatím sama Jourová.

Ani pak ale nemá úplně vyhráno. Europoslanci by ji mohli během tzv. grilování – kladení otázek na její kompetenci – minimálně hodně potrápit. Odrazit se v tom může i jejich pohled na Andreje Babišem, jenž čelí podezření ze střetu zájmů: Evropská komise již zpracovala dvě auditní zprávy, které to popisují. Část europoslanců by pro Jourovou nemusela hlasovat právě kvůli tomu, že pochází z Babišova hnutí.

Sám Babiš má k Jourové komplikovaný vztah. Na začátku mu pomáhala se zakládáním jeho hnutí ANO. Byla to ona, kdo do něj lákal liberálnější politiky, jako byl bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán nebo šéf obrany Martin Stropnický. V Babišově vládě pak Jourová působila jako ministryně pro místní rozvoj, později byla vyslána do Evropské komise. Tam se s Babišem víc odcizili.

V poslední době jí Babiš podle lidí ve svém okolí zazlíval, že “něco” neudělala se zmíněnými bruselskými audity. Že nemohla z pozice eurokomisařky nic udělat, ani kdyby chtěla, už nevnímá. Považuje ji za neužitečnou, tedy zbytečnou z jeho pohledu.

Babiš bude pro budoucího českého komisaře požadovat ekonomické portfolio, konkrétně by mělo jít o vnitřní trh EU, obchod nebo digitální agendu. Spekulovalo se, že by Jourová případně mohla získat i post místopředsedkyně komise, ale liberálku v této pozici už komise má - znovu nominovanou dánskou komisařku Margrethe Vestager. A pokud Slovinci vyšlou do Bruselu expremiéra Mira Cerara, což je pravděpodobné, místopředsednická “kvóta” pro liberálního zástupce východní Evropy připadne spíše jemu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].