Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš: Šlachtu jsem viděl pětkrát v životě

S místopředsedou vlády a šéfem ANO o tom, co je podle něj za reformou policie

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Sociální demokraté obviňují místopředsedu vlády Andreje Babiše, že měl příliš blízko ke končícímu šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi. V kuloárech tím někteří z nich vysvětlují, proč se ministr vnitra Milan Chovanec rozhodl protimafiánský útvar rozbít. Obával se údajně, že Šlachta s Babišem před volbami chystá proti ČSSD nějakou akci. Nejnovější informace o pozadí celé kauzy najdete příští pondělí v Respektu 25/2016. V následujícím rozhovoru s Respektem šéf ANO popisuje, jak často se se Šlachtou vídali a co spolu řešili.

Politici ČSSD vás podezřívají, že Šlachta účelově šetřil kauzy ve váš prospěch. Jak byste váš vztah popsal?

Já jsem se s panem Šlachtou viděl - myslím - pětkrát v životě. Poprvé, když mi napsal někdo vyděračský dopis se žádostí o výkupné a vyhrožoval, že pokud nezaplatím, ublíží mým příbuzným. To jsem byl přímo na policii a byl jsem vyšetřován panem Šlachtou. Potom jsem ho viděl ještě čtyřikrát, jednou, když mě chtěl někdo otrávit, následně přišel ještě dvakrát s náměstkem Laubem.

Dvě z těch návštěv byly avizované přímo ministrem Chovancem. Kvůli vyhrožování kosovsko-albánské mafie, která chtěla přepadnout dům naší rodiny a pak byla informace, že mě chce zavraždit hazardní lobby. A naposledy jsem pana Šlachtu potkal na Bezpečnostní radě státu: za přítomnosti rozvědky a pana Chovance mi ukazovali, že zase někdo další chce ublížit mojí rodině. Pověsti, že mám s panem Šlachtou něco společného, jsou lež. Odmítám to. Měl jsem s ním jenom oficiální kontakt vždy za přítomnosti dalších osob, z toho dvakrát s náměstkem Laubem, který teď realizuje destrukci jeho útvaru.

Kdy jste vlastně poprvé přišel s ÚOOZ do kontaktu?

Ještě před panem Šlachtou mě asi čtyřikrát nebo pětkrát vyslýchali detektivové z ÚOOZ. Bylo to v rámci kauzy, kdy skupina kolem Krejčíře, Pitra a Mrázka podepsala podvodnou smlouvu se státní firmou Čepro, myslím ještě za vedení pana Kadlece. Smlouva se objevila v čase, kdy byl ředitelem Čepra Pavel Švarc, a ten mne požádal, abych její pravost ověřil u ředitele Slovnaftu, kterého jsem znal. Šlo o to, že nějaká firma, nepamatuji si jméno, která seděla na stejně adrese, kde sídlily firmy kmotra Mrázka, měla získat obrovské množství pohonných hmot. Měl jsem k tomu nějaké informace, podával jsem k tomu vysvětlení.

Bývalí detektivové ÚOOZ tvrdí, že se o vás historicky začali zajímat především v souvislosti s vraždou Františka Mrázka. Měli tři vyšetřovací verze, vy jste figuroval v jedné z nich. Začali vás odposlouchávat, postupně sice vyloučili, že byste měl s Mrázkovou smrtí něco společného, ale zaujalo je, že ve vašich hovorech padají zajímavé informace o korupci dalších osob. Protože jste o nich mluvil kriticky, vytipovali si vás údajně jako zajímavého informátora.

Ta konstrukce byla nesmyslná, nevím, kdo jí vymyslel, ale byl to někdo, kdo mě chtěl poškodit. Je možné, že jsem dával vysvětlení, už si to přesně nepamatuji.

Vylučujete, že byste ÚOOZ dával jakékoliv další informace. Mluvilo se i o tom, zda jste neposkytoval poznatky o kmotrech, které protimafiánská jednotka začala později vyšetřovat. Nebo o případu milenky expremiéra Petra Nečase.

Nic jsem nedával, proč bych měl? Absolutně to vylučuji.

Vyšetřováním kmotrů ÚOOZ výrazně oslabil s nimi spojenou vládnoucí ODS. V té době jste již věděl, že chcete jít do politiky, mohlo to být pro vás výhodné. ÚOOZ bude vyšetřovat stávající politickou garnituru, vy se vůči tomu budete vymezovat a preference porostou.

Zásadně to odmítám. Kdo mi podsouvá, že jsem snad Šlachtu poslal na Úřad vlády, musel se zbláznit. Proč bych to dělal, vždyť nám předčasné volby vůbec nevyhovovaly. V červenci 2013 mělo naše hnutí myslím preference asi dvě procenta. Kdyby vláda nepadla a volby byly v řádném termínu, to znamená v květnu 2014, tak jsme je vyhráli. Na beton. Tohle nemá logiku. A nejen to. Ať mi někdo vysvětlí, proč plzeňský ÚOOZ krátce po posledních parlamentních volbách, kdy už jsem byl v Parlamentu, začal poslouchat zaměstnance jedné z mých firem Agrotec. A proč v únoru 2014, kdy už byl ministrem vnitra pan Chovanec z ČSSD, přichází člověk spojený s touhle stranou – advokát Radek Pokorný – za mým advokátem Bílkem a říká: to je divné, že Bradáčová ještě neobvinila ten Agrotec. A v půlce dubna je Agrotec obviněn.

Kdo říká, že to dělám pro upevnění moci a vlastní slávu, je magor. (Robert Šlachta) • Autor: Milan Jaroš
Kdo říká, že to dělám pro upevnění moci a vlastní slávu, je magor. (Robert Šlachta) • Autor: Milan Jaroš

Co z toho vyvozujete?

Kromě toho, že tuhle kauzu vnímám jako účelovou a s ní spojené korupční obvinění odmítám, je z toho přece jasně vidět, že mezi mnou a ÚOOZ nemůže fungovat nějaké spojenectví. Kdyby bylo, těžko by obvinili moji firmu.

Jak probíhala Bezpečnostní rada státu, po níž ministr Chovanec reformu policie podepsal?

Přesně jak jsem očekával, celé to bylo sehrané divadlo. Pan premiér nejdřív vyhodil všechny hosty za dveře. My jsme měli pozvánku na restrukturalizaci policie, jenže policejní prezident Tuhý začal vykládat, že v momentě, kdy přišli s reorganizací, začali na něj nějací lidi vyvolávat nátlak. A pak přešel k olomouckým státním zástupcům, kteří začali šetřit, zda za odstraněním Šlachty nebyla mafie. A kritizoval je, takže rada začala přesně podle scénáře, který avizoval pan Chovanec na Twitteru. Zároveň vyzval nejvyššího státního zástupce Zemana, aby dozoroval tuto aktivitu pana Ištvana, což se podle tisku následně i stalo.

Jenže vrchní státní zástupce Ištvan byl ve chvíli, když o něm mluvil policejní prezident Tuhý, za dveřmi. A já říkám: Pane premiére, zavolejte pana Ištvana a vyslechněme ho, udělejme konfrontaci k obviněním pana Tuhého na jeho adresu. Řekl jsem to jednou, dvakrát, šestkrát. A premiér jej z nepochopitelných důvodů nepozval dovnitř a odmítl jej zavolat. Následně došlo ke konfliktu.

Měl jste premiérovi říct, že příště už můžete být premiérem vy. Bylo to tak?

Není to pravda. Premiér se postavil a říkal, končí Bezpečnostní rada. Já na to, fajn, tak končíme a on – já to tu řídím. A já na to: Já to tu můžu řídit příště. A samozřejmě jsem měl na mysli Bezpečnostní radu státu, kterou bych mohl svolat, když je premiér v Číně. Čili pan Chovanec lže, když tvrdí, že jsem měl říct, že příště budu premiér já. Není to pravda.

Kdybych byl podrazák a choval se jako Chovanec, tak včera po odletu premiéra do Číny svolávám Bezpečnostní radu státu – k čemuž mám pravomoc – a pozvu Šlachtu, Ištvana, všechny. Ale já nejsem podrazák. Jen jsem říkal, že to můžu udělat. A samozřejmě na základě Chovancovy lži to otiskla všechny média. Od Chovance je to podraz a prasárna.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Co bude dál?  Reforma začne platit, ÚOOZ zanikne - a vy jste řekli, že přesto zůstanete ve vládě. Tím to končí?

To, co se stalo, je skandální. Chovanec vyhověl poptávce korupčníků a zlikvidoval protimafiánský útvar, který se nebal zasahovat v korupčních kauzách proti politikům, na úřadě vlády nebo proti hejtmanovi ČSSD Rozbořilovi. Hlavním problém byl, že plukovník Šlachta nehlásil vedení kauzy, které vyšetřoval, proto ten útvar nechala ČSSD zlikvidovat. Boj proti korupci politiků skončil - a politickou zodpovědnost za to má ČSSD.

My jsme měli dvě možnosti: vypovědět koaliční smlouvu, nebo požadovat od ČSSD, aby ji plnila. Samozřejmě budeme pokračovat v dohadovacím řízení ve vládě a trvat na tom, aby smlouva byla plněna. Není v ní žádná klauzule vymahatelnosti. Ano, mohli jsme vypovědět koaliční smlouvu, jenže scénář by byl takový, že by byla menšinová vláda ČSSD s KDU-ČSL s podporou pana Kalouska. Ve finále jsme získali informace a pocit, že je to na nás past: že jsou na nás domluveni a je to řízená provokace s cílem vyštvat nás z vlády a prodat naše úspěchy. To nechceme. Co se týká reformy, policie žádnou nepotřebuje - nebylo to v koncepci policie na rok 2016 až 2020, kterou minulý rok schválila BRS a byla projednávána vládou, ale projednávání byl přerušeno. Vedení policie a pan Chovanec neříká pravdu, dá se to lehce dohledat a argumentačně obhájit.

Jaký tedy bude váš další postup?

Pan Chovanec porušil koaliční smlouvu a reformu podepsal. V této chvíli chceme, aby ministr Chovanec předložil materiál navrhované reformy, aby se k tomu mohla vyjádřit odborná veřejnost, poslanci, senátoři a hlavně státní zástupci. A aby na základě jejich připomínek byl upraven návrh, který nebyl Bezpečnostní radě státu ani vládě předložen. Považuji za zásadní, aby návrh restrukturalizace, který byl připraven v utajení, byl předložen na jednání vlády. A nechápu, proč tato změna měla proběhnout k letošnímu prvnímu červenci, když má reálně nastat v roce 2020.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].