Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš se topí a my s ním

Novináři vypátrali syna Andreje Babiše a rozhovor obrazně řečeno ponořil premiérovu hlavu pod hladinu

Andrej Babiš s darem od Miloše Zemana, Ladovým obrázkem s motivem čápa. • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš s darem od Miloše Zemana, Ladovým obrázkem s motivem čápa. • Autor: Matěj Stránský

Reportéři serveru Seznam zprávy Sabina Slonková a Jiří Kubík přinesli šokující reportáž o kauze Čapí hnízdo. A jinak zprofanované slovo „šokující“ je tady použito zcela oprávněně. Novináři totiž vypátrali syna Andreje Babiše, který je už několik měsíců ukrýván, aby nemusel vypovídat před policií právě v kauze Čapí hnízdo.

Premiér Babiš nejprve tajil, kdo vlastní Čapí hnízdo. Pak Respektu nečekaně přiznal, že je jeho vlastníkem, aby následně zase tvrdil, že neví, kdo je pánem této farmy. Vykrucování ale muselo jednou skončit, a tak ve sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo bylo v držení jeho dětí. Celé utajování a kličkování mělo evidentně jediný cíl: zbavit Andreje Babiše podezření, že se dopustil podvodu, když žádal o evropské dotace, na které by neměl nárok (protože byl velkopodnikatel).

V ohrožení jsou jeho nejbližší, a to jeho vinou. O to zuřivější odpor se dá očekávat.

O případ se zajímala a zajímá policie. To se pochopitelně premiérovi nelíbí, ale tím, že do všeho zatáhl své děti, udělal z Čapího hnízda kauzu, která pro něj už překračuje politický rozměr. V ohrožení jsou jeho nejbližší, a to jeho vinou. O to zuřivější odpor k jakémukoliv vyšetření se dá očekávat.

A tady se dostáváme k reportáži novinářů ze Seznamu. V kauze je řada nejasností, které je třeba ozřejmit. Babiš to odmítá a policie se nemůže hnout z místa, dokud nebude mluvit s dětmi premiéra. Ty však nemůže sehnat. Novináři vypátrali syna Andreje Babiše a nahraný rozhovor obrazně řečeno ponořil premiérovi hlavu pod hladinu.

Mladý Babiš je evidentně vyděšený, celá kauza ho stresuje, sám moc netuší, co má s Čapím hnízdem společného. Snaha ukrýt ho před policií v něm vyvolala trauma, protože najatý muž se k němu nechoval hezky. Odvezl ho na Krym, kde se cítil být spíše unesen, než ukrýván. To vše je z reportáže patrné.

Pochopitelně i po jejím uveřejnění tu zůstává řada otázek, nicméně skvělá práce reportérů ukazuje velmi temnou stránku případu. A i když je to zřejmé, připomeňme si, že tu mluvíme o premiérovi České republiky. Fakt, že měl potřebu takhle „uklidit“ vlastního syna, vzbuzuje maximální podezření, že si je vědom neudržitelnosti zvoleného scénáře.

Ale nespekulujme, teď je nutné, aby rychle a rozhodně jednala policie. Ta jediná má možnost vše vypátrat, ověřit a předat spravedlnosti. Premiér se topí a my s ním. Země nemůže dlouhodobě fungovat, pokud podezření vznášená vůči jeho osobě nemizí, ale naopak stále přibývají a prohlubují se.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].