Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš otevřel novou dimenzi, musíme ho hlídat

Respekt mluvil s šéfem evropských lidovců Manfredem Weberem o pitvání Agrofertu v europarlamentu

Manfred Weber • Autor: REUTERS
Manfred Weber • Autor: REUTERS

O střet zájmů českého premiéra a audit dotací pro Agrofert se opět zajímá Evropský parlament. V týdnu před Vánoci se bude audit znovu probírat ve výboru pro rozpočtovou kontrolu a pak také na plénu celého parlamentu ve Štrasburku, kam se bod dostal po dohodě vícero frakcí až na poslední chvíli. Podle Manfreda Webera, šéfa nejsilnější frakce EPP, se i Česku může hodit, když bude někdo další vývoj kolem auditu a střetu zájmů Andreje Babiše hlídat.

„Pan Babiš dal otázce střetu zájmů novou dimenzi, a aniž bychom chtěli cokoli soudit, musíme se jeho případu věnovat. Každý by měl pochopit, že dohled nad správným využitím peněz evropských daňových poplatníků je pro europarlament zásadní věc,“ uvedl šéf evropských lidovců, jinak člen bavorské CSU a v europarlamentu vzhledem k síle EPP jeden z nejvlivnějších lidí, v telefonickém rozhovoru po schválení programu schůze. Europarlament se pak podle něj k tématu ještě znovu vrátí v lednu nebo v únoru.

Bod má nakonec obecný název „střet zájmů a korupce, dopady na ochranu finančních zájmů EU v členských zemích“. Je tím přímo myšleno aktuální dění kolem Andreje Babiše?

Ano, pro mě je to zjevné. Název bodu signalizuje, že debata může být širší a obecnější, ale vzhledem k událostem posledních týdnů je jasné, že situace v Česku bude debatě dominovat.

Jak se bod na programu ocitl? Platí, že ho iniciovala jiná frakce Zelených a Pirátů a ostatní se přidali?

Tyto detaily neznám, ale já to neberu jako stranické politikaření. Podle mě jde o nadstranickou věc. Návrh vzešel z výboru pro rozpočtovou kontrolu a měl širší podporu, protože pro evropský parlament je dohled nad správou peněz daňových poplatníků přirozeně velmi důležité téma. Nejde jen o peníze, které jdou od nás z Německa, ale třeba i z Česka. Pokud vidíme, že v tomto zacházení existují nějaké nové výzvy, je třeba se o tom bavit. Jsme uprostřed důležité debaty, jak bude vypadat rozpočet EU na příštích sedm let po roce 2021 - a to je vhodný čas bavit se nejen o výši příjmů a výdajů, ale i o způsobu, jak společné peníze utrácíme.

Co se dá čekat? Jak bude jednání vypadat?

Obsah je jasný, v Česku proběhlo auditní šeření a teď jsou k dispozici jeho závěry, tak jak je Evropská komise poslala do České republiky.

Auditní zpráva je sice finální, ale české orgány by nejspíš namítly, že proces není u konce, že zprávu mají velmi krátce a že ještě ani nestihly vypracovat odpověď. Není tedy na vaše rokování teď v mezičase brzy?

Ano, máte pravdu, že nemáme finální verdikt a já chci rozhodně říct, že je třeba respektovat, že případ ještě není u konce. Nemyslím však, že je na rokování brzy. Už teď je třeba aktuální otázka, kdo a jak bude za Česko zpracovávat pro komisi odpověď. My jako europoslanci máme právo požadovat záruky, že půjde o férový a transparentní proces. Chceme precizní a nestrannou, nikoli zpolitizovanou odpověď.

Premiér Babiš nejspíš řekne, že právě tímto se věc politizuje - jak to udělal, když se jeho střet zájmů probíral ve Štrasburku před rokem.

Jde o obecnou debatu na téma zneužívání evropských fondů. My jako europoslanci jsme povinni ji vést. Nechceme nikoho soudit, to není naše role. Respektuju proces, jehož součástí je teď Evropská komise a české orgány, a nečekám, že nám komise dá do Vánoc nějaký svůj verdikt. Ale je rozumné o tématu diskutovat.

S čím chcete do diskuse přispět vy?

S tím, že každý – i lidé v Česku – může počítat s tím, že český případ budeme v europarlamentu detailně sledovat a že budeme důsledně hájit princip, podle kterého musí být s penězi daňových poplatníků naloženo řádně. Tohoto principu se nevzdáme. Za sebe může říct, že mezi lídry frakcí už probíráme možnost, že bychom se po této debatě, která bude spíše obecná, vrátili speciálně k případu Andreje Babiše někdy v lednu nebo v únoru. Posun může být v tom, že příště přijmeme k věci i vlastní usnesení. Je to pravděpodobné, ale ještě ne úplně rozhodnuté. Budeme se o tom bavit.

Jaký je váš osobní názor na to, co se v Česku s unijními penězi děje? Sdílíte názor, že je český premiér zneužívá?

Jak jsem řekl: nechci nikoho soudit, dokud řízení běží. Každopádně pro mě platí, že tu máme novou dimenzi vývoje. Donedávna jsme byli v rovině spekulací nebo novinových objevů, teď už je tu oficiální dokument Evropské komise, který je velmi kritický. Celý případ zjevně vystoupal na novou úroveň důležitosti. I proto je právě teď správný čas téma otevřít i v europarlamentu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].