Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Autor nenávistných výroků dál chodí do sněmovny na kartičku tajemníka SPD

Bývalý člen předsednictva Jaroslav Staník čelí obžalobě pro několik trestných činů včetně ospravedlňování genocidy

Jaroslav Staník • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jaroslav Staník • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Týdeník Respekt zjistil, že bývalý člen předsednictva Strany přímé demokracie (SPD) Jaroslav Staník stále chodí do Poslanecké sněmovny na vstupní kartu vydanou na pozici tajemníka klubu. Staník čelí obžalobě pro několik trestných činů včetně ospravedlňování genocidy, za což oficiálně přišel o funkci i členství v SPD. O jeho konci ve straně i na postu tajemníka informoval šéf SPD Okamura už 21. února.

Za výroky, které pronesl podle pražského státního zastupitelství loni v říjnu ve sněmovní restauraci, hrozí Staníkovi až tři roky vězení. "Cikáni a Židé by se měli zplynovat. Buzeranti a lesby jsou nemoc, měli by se střílet hned po narození,“ mělo podle tehdy přítomných zaznít loňský říjnový podvečer v restauraci Poslanecké sněmovny.

„Pan Staník byl veden jako tajemník klubu SPD a z tohoto titulu měl i vstupní kartu do příslušných prostor. Je ale věcí poslaneckého klubu, aby posoudil, zda ji ještě potřebuje. A ten požádal o její prodloužení. Až se tedy hnutí rozhodne vstupní kartu vrátit, teprve pak mu bude zamezen přístup,“ říká ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch na otázku, z jakého titulu Staník do sněmovny stále dochází.

Strana trvá na tom, že pro ně nepracuje. „Pan Staník dávno není členem SPD a pro hnutí nepracuje ani jako tajemník,“ odpovídá místopředseda hnutí Radim Fiala ve sněmovních kuloárech na otázku, co říká genocidním výhrůžkám jejich člena.  Ani jedno tvrzení nicméně nelze ověřit. Členství ve straně je osobní údaj, který má k dispozici pouze SPD. A podobné je to s tajemnickou funkcí.

Mluvčí SPD Michaela Dolenská před měsícem Aktuálně.cz řekla, že Staník nemá ve straně žádný zaměstnanecký poměr, a do sněmovny chodí předávat agendu nové tajemnici. To by teda znamenalo, že ji předává už přes půl roku. „Tajemníkem je už někdo jiný, jen je teď delší dobu v pracovní neschopnosti,“ vysvětluje nyní Fiala. Podle SPD má ve sněmovně v sekretariátu na starosti jen administrativní práci. „Dál to nebudu komentovat,“ dodává místopředseda a pak odchází, aniž odpověděl na doplňující otázky.

Komentovat současnou situaci nechce ani sám Jaroslav Staník. „Je čas mluvit a čas mlčet,“ napsal jen Respektu. „Pro mě je zatím čas mlčet. Jakmile nastane čas mluvit, ozvu se.“

Profil Jaroslava Staníka najdete v novém Respektu 35/2018, který vyjde v pondělí 27. srpna.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].