Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Angela Merkel vyhrála, ale nacionalisté už na ni slibují hon

Pár prvních poznámek k německému volební neděli: časy se změní

Po volbách • Autor: REUTERS
Po volbách • Autor: REUTERS

Z Německa byly v minulých týdnech často slyšet nářky, že je volební kampaň ospalá. To výsledky nedělních voleb rozhodně nudné nejsou – a tamní politiku do příštích let a měsíců rozhodně probudí. Z prvních výsledků, zatím nikoli konečných, už jde vyčíst několik důležitých bodů.

1. Klíčové poselství voličů je vidět na volebním výsledku dvou tradičně nejsilnějších stran, které minulé čtyři roky vládly ve velké koalici. Křesťanští demokraté kancléřky Merkelové získají kolem 33 procent hlasů, o výrazných osm procent méně než v roce 2013. Je to nejhorší výsledek CDU/CSU od konce 40. let minulého století. Nejstarší německá politická strana, sociální demokracie, pak utrpěla vůbec nejhorší porážku ve svých dějinách: získala kolem 21 procent hlasů.  Je to jistě i výsledek toho, že se nejprve SPD za kancléře Gerharda Schrödera posunula z levice do politického středu a v minulých deseti letech svou CDU posunula do středu i Angela Merkel – v otázkách ekonomiky, migrace i energetiky. Mezi oběma tradičními rivaly, kteří donedávna posbírali naprostou většinu hlasů, už nebylo možné vypozorovat skoro žádné rozdíly. Voliči proto hledali alternativu vůči vládě, která nejenže budila dojem, ale slovy kancléřky i přímo sdělovala, že k jejím rozhodnutím žádné alternativy nejsou.

2. Výsledkem je úspěch čtyř menších politických stran, zvláště pak zhruba 13 procent pro nacionalistickou Alternativu pro Německo. Velký úspěch a návrat do Bundestagu však s 10 procenty hlasů slaví i liberální FDP – a radují se také Zelení, kteří u volebních uren zvrátili setrvalý pokles preferencí z minulého roku a získali devět procent hlasů. Do počátku tisíciletí velmi přehledný německý politický systém, v němž se u moci střídaly středopravé a středolevé koalice, se tak definitivně tříští. Složení vlády bude vyžadovat stále náročnější vyjednávání.

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

3.Hlavním vítězem voleb je nepochybně Alternativa pro Německo. Strana se výrazně odlišuje od zbylých subjektů, které jsou vstřícné k imigraci. Jako jediná říká, že “islám nepatří k Německu” a úspěch sklízí s prohlášeními typu, že se “Německo stalo bezpečným přístavem zločinců z celého světa”. Nejvíc voličů AfD získala z řad dřívějších nevoličů; ti nejspíše rezignovali na politiku a AfD jim dala ventil, jak dlouhodobou nespokojenosti vyjádřit. Zhruba milion voličů pak AfD získala z tábora někdejších voličů CDU/CSU, tedy konzervativnější voliče, kteří nesouhlasí s liberální politikou kancléřky zvláště v migrační krizi. Alternativa do německé politiky pravděpodobně vnese mnohem větší polarizaci, emoce a vyhraněný slovník, na který tamní kultivovaná scéna nebyla zvyklá. Lídr AfD Alexander Gauland hned v první reakci na volební výsledky řekl, že se strana “pustí do honu” (Wir werden sie jagen”) na Angelu Merkel. Mimochodem, neztratila jen CDU středové kancléřky Merkel – v poměru ještě větší jsou ztráty její sesterské bavorské CSU, která v uprchlické krizi razila výrazně tvrdší postoj.

Předběžné výsledky
Předběžné výsledky

4. Sociální demokraté zažívají tragické časy. Ve vládě se jim podařilo prosadit řadu svých cílů, třeba velký volební slib z roku 2013, kterým bylo zavedení plošné minimální mzdy. A přesto utrpěli nejhorší debakl v dějinách. Vedení SPD na to reaguje oznámením, že strana nebude pokračovat v nové velké koalici. Zasedne v opozici, což jí umožní vypracování nového programu, s nímž bude strana v roce 2021 zase konkurenceschopná, a v příštích volbách povede jasnou politiku vůči kancléřce.

5. Vyjednávání o nové koalici začnou pravděpodobně mezi CDU/CSU, liberální FDP a Zelenými. Je otevřené, zda obě menší strany najdou shodu – liší se výrazně například v názorech na to, zda se má dále integrovat eurozóna (FDP je proti). Obě strany soupeří o nejbohatší a nejlépe vzdělané voliče a mají vůči sobě spoustu předsudků. FDP získala nálepku neoliberálů, kteří chtějí daňovými úlevami dopřát více peněz svým již tak bohatým klientům a osud chudších je jim ukradený, Zelení zase mají pověst „Gutmenschen“ (německá verze slova „pravdoláskař“), kteří pořád moralizují, považují se za lepší lidi a chtějí zavádět další a další předpisy. Programy obou stran nicméně slibují největší modernizaci země.

Všechny texty k německým volbám naleznete na www.respekt.cz/nemecke-volby

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].