Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš nic nevysvětlil

Obětí kauzy Čapí hnízdo jsou nyní premiérovy děti - a to je lidsky neudržitelné

Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub
Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub

Premiér Andrej Babiš se rozhodl promluvit. Vydal prohlášení, ve kterém se uvádí: “Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Moje dcera trpí bipolární chorobou. Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal. Odmítám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil.”

Hned na úvod si řekněme, že žádný hon se tu nepořádá. Byl to Babiš, kdo oznámil, že vlastníky Čapího hnízda byly jeho děti. Protože jde o kauzu spojenou s podezřením ze spáchání podvodu, zajímá se o jejich výpověď i policie. A logicky také média. Kdyby mohlo proběhnout klasické ověření zdravotního stavu, měly by děti už nyní klid.

Jestli jsou děti Andreje Babiše psychicky nemocné (policie tomu zatím nevěří, protože mají zprávy jen od premiéra), je nutné prozkoumat nezávislými institucemi. Aby neexistovaly žádné pochybnosti. Stejně tak je nutné ověřit, kdy mělo dojít k propuknutí nemoci (pokud jim skutečně neumožňuje vypovídat). Jestli už v době, kdy měly Čapí hnízdo vlastnit, nebo až později. A proč se musí Andrej Babiš junior tak složitě skrývat namísto toho, aby se v klidu léčil?

Kdyby šlo o dlouhodobou nemoc, bylo by to zásadní zjištění. Pokud totiž syn není svéprávný, aby vypovídal před policií, a pokud není svéprávný, aby mluvil s novináři, jak by mohl být svéprávný, aby vlastnil Čapí hnízdo?

Z rozhovoru mladého Andreje Babiše je patrné, že je zmatený, jeho vyjádření je tedy nutné brát s rezervou (nevíme například, jestli a jaké bere léky). Pokud chce premiér svým dětem skutečně pomoci, měl by policii umožnit, aby sama co nejrychleji posoudila, jestli jsou k výpovědi způsobilé. A to bez ohledu na to, jestli to Babišovi pomůže, či nikoli. Vystoupit by však měli i policisté a státní zástupci a jasně říct, co dnes vyšetřování brzdí.

Kauza je to už natolik zásadní, že je třeba ji vyšetřit, ne přecházet jako chřipku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].