Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Alarmující je, že se kvůli Čapímu hnízdu neozve někdo v ANO

S šéfem poslanců STAN Janem Farským o důvěře pro Andreje Babiše a jeho vydání sněmovnou

Ivan Bartoš a Jan Farský, Český rozhlas, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš
Ivan Bartoš a Jan Farský, Český rozhlas, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš

„Každá obhajoba Andreje Babiše vždycky začínala útokem na druhé,“ popisuje šéf poslanců STAN Jan Farský vývoj v kauze Čapí hnízdo.

Sněmovna měla ve středu hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše, na hlasování nakonec nedošlo, odsunulo se na příští úterý. Je ale téměř jisté, že Babišova menšinová vláda důvěru nedostane. Babiše přišel do sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman, zároveň řekl, že druhý pokus mu dá teprve, až sežene podporu 101 poslanců. Přitom dosud prezident tvrdil, že menšinová vláda bez důvěry je plnohodnotná. Čím si vysvětlujete tento obrat?

Ukázalo se, jak velký je Zeman stratég, až manipulátor. Nikdo mu teď nebude moci vyčítat, že po jiných chtěl stojedničku a po Babišovi ji nechce. Dal tím Babišovi možnost, aby jeho menšinový kabinet vládl donekonečna, vždycky se bude moci vymluvit na to, že shání stojedničku, Zeman řekl, že když s ní v nějaké lhůtě nepřijde, odvolávat ho nebude. Navíc, kdyby se nerozpoutala debata o návrhu ANO a SPD, aby byl na mandátový a imunitní výbor pozván expolicista Jiří Komárek, který tam prý chce hovořit o vztahu vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila s mafií, asi bychom stihli hlasovat o důvěře a Babiš by ji nedostal. Zeman by tím utrpěl dva dny před prezidentskými volbami porážku. Tím, že začal mluvit o stojedničce, přehodil odpovědnost na Babiše – věřil jsem mu, dal jsem mu šanci, ale on to nezvládl.

Ta středeční poslanecká schůze byla poněkud nesrozumitelná…

Ano, když myšlenky, slova a skutky nejsou v souladu, končí to zmatkem. Babiš i Zeman tam navenek přišli s jedním, ale mysleli na něco jiného. Babiš sice mluvil o vládním programu, ale myslel podle mě hlavně na to, že chce sebe a dalších deset lidí vysekat z obvinění. Jasně se to ukázalo, když sehnali expolicistu Komárka a chtěli, aby se hned mimořádně sešel mandátový a imunitní výbor. Chápu ho, kdyby mě a mým nejbližším hrozilo deset let vězení, také bych asi nepřemýšlel o důchodové reformě, digitalizaci či nových silnicích. Tak bezcitný, aby se sám skryl za imunitu a nevadilo mu, že jeho ženu a děti zavřou, není ani Andrej Babiš.

Což je vlastně i pochopitelné, ne?

Ano, možná bych v jeho situaci dělal totéž, doufám jen, že by kolem mě byli lidé, kteří by mi dali stopku. Čekal bych, že někdo z poslanců ANO ji dá Babišovi, pojmenuje situaci – nedá se nic dělat, musíte ustoupit, vaše obvinění je jedinou překážkou pro sestavení demokratické vlády. Je nalinkovaná od prvního dne po volbách - jak lidovci, tak ČSSD od začátku říkají, že jedinou překážkou je pro ně obviněný premiér.

A na co myslel Zeman?

Projev, který přednesl, byl čistě předvolební. Nebyl to proruský, pročeský a vulgární politik, který ponižuje druhé i sám sebe, ale otcovský státník. Čili chování odlišné od 99 procent jeho normálního režimu.

Je pozvání expolicisty Komárka na výbor jen plácnutím do vody, nebo může být něčím nebezpečné?

Když budeme nasvěcovat nedůvěryhodné lidi, bude to mít policie těžší a těžší. Babišův mediální tým to ví a bude chtít dát členům mandátového a imunitního výboru alibi, aby mohli nedoporučit vydání. A to zase bude alibi pro KSČM a SPD Babiše nevydat. Každá obhajoba Andreje Babiše vždycky začínala útokem na druhé: policisté jsou napojení na mafii, OLAF je zkorumpovaný úřad… Neřeší argumenty, snaží se znevěrohodnit ty, kdo ho kritizují. Snaha znevěrohodnit policii je vlastně dezinformační akce - když zmíním dost pochybností, i národ začne pochybovat. To je na Babišovi nebezpečné, aby si zachoval svobodu, je schopen rozmetat instituce, na kterých stojí demokratický stát – policii, státní zastupitelství, soudy. Je to lidsky pochopitelné, má tu moc a jde o něj a jeho nejbližší, alarmující však je, že se neozve v ANO jediný hlas proti tomu.

Proč?

Nerozumím tomu, v ANO je mnoho lidí, kterých si vážím za to, co v životě dokázali, jsou tam hejtmani, profesoři, ale v tomto případě se chovají zcela iracionálně, jako vazalové, a tím nesou i oni odpovědnost. Je to takový politický stockholmský syndrom - někdo na vás klečí a vy ho ještě zbožňujete.

Má tedy tahle sněmovna jinou atmosféru než předchozí?

Řekl bych, že je víc rozdělená a ANO je víc zapouzdřené, jeho poslanci si kolem sebe vytvářejí obranný val, skrz který jsou ochotni propustit jen některé informace. Takové, které by narušovaly jim předložené konstrukce, odmítají.

Je po prvním kole. Kdyby Jiří Drahoš vystřídal na Hradě Zemana, co se podle vás změní?

Když se podívám zpět, ta trajektorie, která nás posílá někam na východ a do rozkladu, začala právě minulými prezidentskými volbami. Nejdřív Zeman odmítl jmenovat předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou (ODS), i když měla podporu sněmovny, pak prosadil vládu svého kamaráda Jiřího Rusnoka. I teď si zval členy Babišovy vlády, jako by rozhodoval o tom, kdo ve vládě bude sedět a kdo ne. Podobně moc rozšířil směrem k profesorům a velvyslancům. Ubírá moc ostatním a stahuje si ji k sobě. Prezident může zásadně ovlivnit nejen politiku, ale celou společnost. A věřím, že Jiří Drahoš (ale ani Pavel Fischer nebo Marek Hilšer) by nedal druhý pokus sestavit kabinet Babišovi. Měli bychom vládu s podporou sněmovny a zbavili bychom se balastu, který přináší mocenské spojení Zemana a Babiše.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].