Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Agrofert dostal z EU už přes pět miliard. Europoslanci chystají Babišovi stopku

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

V Evropském parlamentu se připravuje nová norma, která by mohla hodně zkomplikovat život Andreji Babišovi a holdingu Agrofert při čerpání evropských dotací.

Norma zatím bez většího rozruchu prošla příslušnými parlamentními výbory. Její schvalování je tedy teprve na začátku a její podoba se ještě může měnit, ale zároveň už je dost daleko na to, aby spadla pod stůl.

Její podstatou je, že z nároku na evropské dotace vypadnou firmy pod kontrolou politiků a úředníků. Babiš sice převedl Agrofert do svěřeneckého fondu, takže formálně již jeho vlastníkem není, nová legislativa ale myslí i na takové situace. Z příjmu eurodotací mají být vyloučeny společnosti „rodinných příslušníků“, lidí s „emocionální vazbou“ na politika v rozhodovací struktuře o eurofondech nebo s ním „politicky spříznění“.

Správcem jednoho svěřeneckého fondu je Babišův dlouholetý právník a blízký spolupracovník a v dozorčí radě obou fondů zasedá Babišova životní partnerka. Pokud by se Babiš po volbách vrátil do vlády, nová legislativa by se podle autorů návrhu vztahovala i na něj.

"Buď účast ve vládě a pak se firmy pana Babiše budou muset rozloučit s penězi z evropských fondů. Nebo neúčast a bezproblémové čerpání evropských dotací,“ řekla Respektu k dopadům chystaného nařízené německá europoslankyně Ingeborg Grässle, která se právě o Babiše už delší dobu zajímá a jeho střet zájmů kritizuje.

Při sledování parlamentního jednání se Respekt dostal také k dosud nezveřejněným podrobným údajům o tom, které Babišovy firmy z evropských fondů nejvíce čerpají a o kolik peněz dohromady jde. Ingeborg Grässle si vyžádala kompletní výpisy u českých úřadů. Z nich plyne, že ze strukturálních fondů v letech 2009–2015 získaly firmy z koncernu Agrofert 1,6 miliardy korun.

V přímých platbách, na které mají nárok zemědělské firmy, a v programech na podporu venkova získal Agrofert dalších 2,9 miliardy, ale výpis v tomto případě je jen za roky 2012–15, čili celková suma bude ještě větší. O dalších 600 milionů z programů na podporu venkova měly firmy z koncernu Agrofert zažádáno k říjnu 2015, tyto položky nejsou ve výčtu zařazeny.

Minimální potvrzená suma eurodotací pro firmy Andreje Babiše za poslední roky tedy činí 5,1 miliardy korun.

Další podrobnosti o zákonu najdete v novém Respektu 28/2017.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].