Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Švédští demokraté vsadili na strach z migrace, ale do vlády se nedostanou

Se švédskou politoložkou o nadcházejících volbách, které podle všeho rozhodne téma uprchlíků

Jimmie Akesson, šéf Švédských demokratů • Autor: REUTERS
Jimmie Akesson, šéf Švédských demokratů • Autor: REUTERS

Migrace, potažmo integrace cizinců jsou hlavním tématem nadcházejících švédských voleb. Pravicovou alianci s tvrdou politikou vůči imigraci tvoří Křesťanští demokraté, Moderatorna (středně pravicová strana) a Liberálové.  Proti nim stojí levicový blok v čele se Sociální demokracií a stranou Zelených, kteří tvoří současnou švédskou vládu za podpory Levice, tedy bývalých komunistů.  Průzkumy ukazují, že levice, především pak sociální demokraté, čelí nejhoršímu výsledku v historii. Fenoménem voleb jsou však především Švédští demokraté, typičtí populisté, kteří porušují tradiční dělení stran. Z pravicové politiky si berou přísné podmínky pro přistěhovalce, od levice velkou sociální podporu - a podle předpovědí je naopak čeká historicky nejlepší výsledek. „Pokud budou mít velmi dobrý výsledek, nebo dokonce převálcují ostatní strany, nebylo by jisté, kam se země bude dál posouvat jak politicky, tak ekonomicky,“ říká Anamaria Dutceac Segesten, politoložka z Univerzity v Lundu. Tématu se v aktuálním vydání Respektu obsáhle věnuje text Neklid v Bullerbynu, následující rozhovor je jeho doplněním a pozvánkou ke koupi.

Co jiného je na letošních volbách?

Je to poprvé v historii, co do Švédska přijedou mezinárodní pozorovatelé. Mají za úkol dívat se nám přes rameno a sledovat, jestli volby nebyly nějakým způsobem „zkorumpovány“.   To souvisí s největším fenoménem voleb: zmínění Švédští demokraté mají šanci dostat nejlepší výsledek v historii. Je to strana, která boří tradiční rozdělení politického spektra, a porušila by tak i rovnováhu švédské politiky.

Jak by měli být volby zkorumpovány? Nákupem hlasů?

Je to signál: když jsou tyto volby tak důležité, pojďme se ujistit, že všechno bude v pořádku a proběhne správně. Pozorovatelé se chtějí ujistit, že žádný volič nebude pod tlakem, aby volil tu nebo onu stranu. Právě voliči Švédských demokratů mohou cítit tlak, protože je ostatní lidé i média soudí na základě jejich výběru strany. To se samozřejmě nesmí stát, proto je důležité mít věci pod kontrolou.

Proč by právě voliči Švédských demokratů měli být pod tlakem?

Byl to příklad, ale obecně je tato strana často považována za rasistickou. Sice se snaží odtrhnout od svých krajně pravicových kořenů a například všechny rasistické výrazy odstranili ze svého programového provolání. Ale i tak členové strany často přicházejí se silnými výrazy mířenými na cizince. Někteří kvůli tomu sice přišli o členství, jiní tam ovšem zůstávají. Působí to tedy tak, že se strana vnějškově oprostila od rasistických kořenů, ale nikoliv od lidí, kteří tak svět skutečně vidí.

Co vedlo k nečekaně velké podpoře Švédských demokratů, a naopak ústupu levicových stran, které bývaly ve Švédsku velmi populární?

Švédsko má problémy s migrací a integrací, to je pravda. Hodně se mluví o situaci v Malmö a místních přestřelkách. Malmö je ale ve skutečnosti poklidné město a zločiny, které se tam udály, jsou výsledkem především válek místních gangů, takže tu nehrozí nebezpečí pro místní. Politici i média však často spojují tento problém s nedávnou migrací. Zločiny v Malmö nicméně páchají švédští občané, nikoliv žadatelé o azyl.

Přesto je tématem letošních voleb migrace…

Ano – a politici o ní vedou nejžhavější diskuze. Je to téma, které má Švédsko největší potřebu řešit. Podle mě bychom ale měli mluvit hlavně sociálních dávkách a o tom, jak je rozdělit. Švédsko bylo vždycky velmi štědrou zemí, co se týká sociálního zabezpečení, máme zadarmo školy i lékaře. Problémem ale je, že integrační systém nezafungoval na přistěhovalce ze zemí mimo Evropu. Velké procento z nich nenaplňuje svůj potenciál na pracovním trhu, jsou nezaměstnaní, a tím se nepodílejí na plnění státního rozpočtu. Proto si myslím, že tématem voleb by neměly být počty imigrantů, které přijmeme, ale způsob, jakým zaručíme sociální zabezpečení. Tohle téma ale zůstává nedotčeno.

Stefan Lofven, švédský premiér a šéf sociálních demokratů • Autor: REUTERS
Stefan Lofven, švédský premiér a šéf sociálních demokratů • Autor: REUTERS

 S jakým řešením přichází Švédští demokraté?

Strana je něčím, co bych nazvala sociálními šovinisty. V otázce imigrace jsou velmi přísní a najdou tu společnou půdu s pravicovými stranami, přesto věří v sociální zabezpečení - ale jen pro etnické Švédy.

Je to důvod, proč jejich popularita stoupá?

Částečně.  Utlumili svoje kontroverzní tvrzení na minimum, ale zároveň se jim podařilo vystrašit mnoho voličů imigranty, kteří podle nich nepracují a páchají násilí. Různé studie ukazují, že strach je hlavní motivací pro změnu politické orientace. A strana si ho vetkla do své propagandy a do sdělení, která se dostávají k voličům. Dobrou zprávou nejnovějších průzkumů ale je, že se mobilizují voliči nalevo a Švédským demokratům ubývají.  Z 22 procent během týdne klesli na 17, levicovým stranám naopak přibývají.

Hlavní levicová strana, sociální demokraté, čelí přesto nejhoršímu výsledku v dějinách strany.

Nízké preference sociálních demokratů jsou především výsledkem špatných rozhodnutí současné vlády, zejména v otázkách migrační krize z roku 2015. Střety stran a kontroverzní rozhodnutí mnoho lidí zmátly. Příkladem může být například otevřená politika vůči uprchlíkům ze Sýrie, po které však vláda brzy obrátila a rozhodla se na hranicích s Dánskem zavést dočasné kontroly. Něco takového se nestalo od dob druhé světové války. A tato protichůdná rozhodnutí zapříčinila pád sociálních demokratů. Z průzkumů to vypadá, že se jim část voličstva vrací. Hodně však zaznívá názor, že se sociální demokracie musí oprostit od svého předsedy a současného premiéra Stefana Löfvena.

Je tu ještě nějaká jiná strana, která může volby obrátit naruby?

Žádní další hráči do politického pole nepřibyli. Feministická iniciativa zatím nedosáhla požadovaných čtyř procent, která jsou potřeba pro vstup do parlamentu. Také křesťanští demokraté měli problém překonat tuto hranici, ale podle průzkumů je v parlamentu nejspíš uvidíme.

Dokážete odhadnout nějaký povolební scénář?

Zatím si myslím, že Švédští demokraté nakonec nebudou ve vládě. Pokud nezapočteme jejich výsledek, vidíme, že levicový blok má zatím 39 procent voličů. Pravicová aliance, jak si často říkají pravicové strany, má 38 procent. Bude to tedy boj o každého voliče. Ale znamená to také, že pokud se budou strany dál sdružovat v rámci pravice a levice, ani jeden blok nebude potřebovat Švédské demokraty k tomu, aby si udržel většinu v parlamentu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].