Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zemřel Alan Rickman, nejlepší zloduch 80. let

Britskému divadelnímu a filmovému herci bylo 69 let

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Přestože to nerad slyšel, byl nejlepším zloduchem 80. let. Bez něj by jeden z ikonických hrdinů žánru akčního filmu John McClane možná nikdy nedosáhl na takový popkulturní statut, jakému se těší dnes – na jeho protivníka Hanse Grubera v podání Alana Rickmana odkazují tvůrci a fanoušci i po téměř třiceti letech. Policista McClane v podání Bruce Willise potřeboval v roce 1988 v první Smrtonosné pasti svého nemilosrdného mistra zla. A Rickman, britský herec s klasickým divadelním tréninkem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 69 let, jej zhmotnil se sarkastickým gustem a s nezaměnitelným německým přízvukem, který se mu převaloval na patře jako hustá mlha. Americký filmový institut ostatně vyhodnotil Grubera jako 46. nejlepšího zloducha všech dob.

Rickman patřil v uplynulých několika dekádách k předním britským filmovým i divadelním hercům. Pro současnou mladou generaci, kterou Smrtonosná past dalece minula, představoval hlavně tvář profesora Snapea v sáze Harry Potter.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Svůj lehce démonický zjev – který byl podle jeho přátel zcela v rozporu s jeho skutečnou povahou – záhy po Smrtonosné pasti uplatnil coby rozkošně zhýralý šerif z Nottinghamu v megahitu Robin Hood: Král zlodějů z roku 1991 s Kevinem Costnerem v titulní roli. O čtyři roky později se objevil v jiné britské klasice, Pýše a předsudku Rozumu a citu v režii Anga Lee coby ctnostný plukovník Brandon. Proti rolím padouchů tak stály v Rickmanově kariéře party romantických hrdinů, jako byl dále duch milovaného zesnulého ve vypjatém melodramatu Opravdově, šíleně, hluboce z roku 1990 či popletený manžel v Lásce nebeské.

I tyto snímky potvrzovaly Rickmanovu všestrannost a ochotu přijímat role, jež zdánlivě šly proti jeho klasickému herectví a s ním spojované serióznosti. Možná to byl důsledek jeho kořenů v neprivilegované londýnské rodině. A žádný jiný film než parodie Galaxy Quest nepotvrzoval lépe, že herec, který sbíral Zlaté Globy i britské ceny Bafta, se dokázal nebrat vážně. Zde příznačně ztvárnil shakespearovského herce, který se proslaví díky roli mimozemšťana Dr. Lazaruse v nekonečném sci-fi seriálu.

Svoji filmovou kariéru, z níž část strávil v Hollywoodu, ostatně vždy bral jako bonus. Nikdy jsem neočekával, že udělám kariéru u filmu, viděl jsem se hlavně na divadle. Vždy se mi líbila rovnováha mezi filmem a divadlem a měl jsem to štěstí, že jsem mohl dělat obojí. Pořád mě nicméně fascinuje, že můžu stát nehybně na jevišti a osm set lidí v sále je schopno porozumět tomu, co si jako postava myslím,“ řekl v rozhovoru, který poskytl Respektu při své loňské návštěvě Česka, kam přijel na Febiofest.

Jeho filmové role z něj sice udělaly mezinárodně rozpoznatelnou hvězdu, ale jeho doménou bylo po celou dobu jeho profesní dráhy divadlo. Absolvent prestižní Královské akademie dramatických umění, kterou navštěvoval na začátku 70. let, a Royal College of Art se před divadelní dráhou na plný úvazek krátce živil jako grafik pro radikální deník Notting Hill Herald. Respektu se svěřil, že mu jiná práce před divadlem pomohla být lepším hercem.

Alan Rickman jako profesor Snape ve filmové sérii o Harrym Potterovi; ilustrační foto • Autor: Warner Bros. Pictures
Alan Rickman jako profesor Snape ve filmové sérii o Harrym Potterovi; ilustrační foto • Autor: Warner Bros. Pictures

V roce 1985 se téměř přes noc stal v řadách Královské shakespearovské společnosti senzací britského West Endu díky roli Vicomta de Valmont, hlavní postavy v Nebezpečných známostech. A tato figura mu po přenesení inscenace na Broadway vynesla i nominaci na cenu Tony. „Coby Vicomt se s lhostejným výrazem a protahovaným hlasem prosyceným malátností potutelně a záhadně prosmykne dějem jako kočka, která přesně ví, kudy se dostat ke smetaně,“ napsal o jeho výkonu britský deník The Guardian s tím, že tento „ložnicový Mefistofeles“ vrněl chytré aforismy do oušek žen, jež mu padaly k nohám.

Téměř magický, hluboký baryton opatřený nezaměnitelným, ale zároveň unikavým přízvukem se napříště stal Rickmanovou značkou. Vědci došli k závěru, že „dokonalý mužský hlas“ je kombinací právě toho Rickmanova a jeho hereckého kolegy Jeremy Ironse. „Je to možná jediný hlas v dějinách kinematografie, který může citovat Plútarcha uprostřed akčního filmu s Brucem Willisem a znít důstojně,“ konstatoval deník Telegraph.

Je tak symbolické, že jeho poslední rolí je právě jeho hlas: znovu jím promluví vodní dýmku kouřící modrá Housenka jménem Absolom ve filmové adaptaci Alenky v říši divů: Za zrcadlem, která bude mít premiéru v květnu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].