Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Za Janou Grygarovou

Zemřela výrazná hudební publicistka, zakladatelka časopisu Full Moon

gfg • Autor: Aktuálně.cz
gfg • Autor: Aktuálně.cz

„Teď bychom si měli slíbit, že se až do odvysílání nikomu nic nestane,“ říkali jsme si vzájemně v šestici hudbeních publicistů krátce po předtáčení jednoho rozhlasového pořadu, který se má vysílat až začátkem září. Byla to jedna z těch přestřelek černých vtipů, při nichž Jana Grygarová – každý ji znal jako Apačku – uměla být hodně drsná i zábavná zároveň. Je kruté, že ten slib nedodržela.

Zprávu, že výrazná hudební novinářka a zakladatelka časopisu Full Moon, tragicky zemřela během dovolené na Kavkazu, přinesly dnes stránky jejího domovského magazínu. Bylo jí pouhých dvaatřicet let, přitom její psaní mělo už dlouhou dobu jasný a srozumitelný hlas. Dokázala svým postojem k hudbě čtenáře přesvědčit, že při poslechu nejde o nic jiného, než o o tu vášeň a vytržení, které člověk zažívá s každou další deskou, každým navštíveným koncertem a každým novým zážitkem. Tuhle energii její texty – hudební a koneckonců i cestopisné – vždy oslavovaly.

Byla vždy v pohybu, ať už na napínavých cestách kolem světa či s nadšením zapojená do dalších a dalších nových projektů. Tím posledním mělo být zřízení tuzemské „music export office.“ Tedy na Západě běžné instituce, která by podporovala kapely při pronikání do zahraničí, a již v našich končinách zásadně postrádáme.

„Jsem zastáncem toho, že hudební publicista musí být především fanoušek,“ tvrdila. Některým píšícím profesionálům se fanouškovství příčí, ona ale uměla čtenáři ukázat, kolik ryzích pocitů se v něm může ukrývat.

Spojovala v sobě dobrosrdečnost s dobrodružností a idealismem, který nemohlo nic přebít. To se ostatně projevilo i na debatě na pražské fakultě žurnalistky, jež proběhla před dvěma roky v rámci akce Ozvučme Hollar! Novinářský cynismus, rezignování na ideály a přitom chuť nadbíhat čtenáři až za hranici vkusu, patrná u některých našich kolegů, ji nadzdvihla natolik, že sepsala emocemi a upřímností nabitý blog. V něm shrnuje jak proměnu českého mainstreamového psaní o hudbě, tak to, o co jí samotné při tvorbě šlo. Nikdo by to za ní neodkázal říci lépe.

„Nesouhlasím s tím, aby způsob, jak a o čem píšete, diktovala platforma a zavedené postupy jen proto, že nikdo žádné jiné nikdy nevymyslel (tudíž jsou nejlepší), a úplně odmítám „plnit layout“ výměnou za prachy a komfort. Trochu úcty! Ke čtenářům, kolegům i sobě sakra samému.“ Nejen za tato slova jí ta úcta navždy patří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].