Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

OFF Festival: Tam, kde se netlachá

V Katovicích se podvanácté konala známá alternativní přehlídka

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Slovo multižánrový není v případě OFF Festivalu jen nálepka a fráze: program zahrnuje spektrum od zavedených interpretů, jako jsou noise rockoví Swans nebo PJ Harvey, až po hrdelní zpěv kapely Phurpa. Mezi dalšími jmény se objevila folková zpěvačka Feist, kanadská producentka Jessy Lanza nebo elektronické trio Beak>. Významný prostor zde dostává polská alternativní scéna.

OFF získal pozornost serveru Pitchfork i časopisu TIME, největším úspěchem bylo však ocenění za nejlepší středně velký festival na European Festival Awards z roku 2011. Organizátoři si zakládají na odvážné dramaturgii, jejich cílem je provokovat a vyvolávat diskuzi. Kapacitu limitují na patnáct tisíc lidí a lístky se prodávají v poslední vlně za 340 zlotých, v přepočtu okolo dvou tisíc korun.  Příznivci alternativní hudby nejen z Polska dorazili do Doliny Trzech Stawów v Katovicích o uplynulém víkendu už po dvanácté.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

„Hrál jsem na spoustě polských festivalů, ale tenhle je v něčem jiný. Lidé sem jezdí, aby si poslechli nové neoposlouchané kapely – a cíleně je vyhledávají,“ říká Ralph Kaminski, který vystoupil na hlavním pódiu se sedmičlenným hudebním doprovodem sestávajícím z violoncellisty, pianistky, houslistek a kytaristů. Polská hudba tvoří přibližně polovinu line-upu. Spíše než o známá jména s velkou fanouškovskou základnou, která často obsazuje na hlavní scény například mainstreamovější Open‘er Festival, se jedná o umělce stojící mimo hlavní proud.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

V kontextu žánrově rozkročeného festivalu se zálibou v experimentální hudbě se Bluszcz, mladé kytarové duo bratrů Jarka a Romka Zagrodnych, může jevit až příliš obyčejně. OFF ale dává prostor alternativní scéně v celé šíři a mapuje jak povrch, tak její podhoubí, na které posluchač indie kapel běžně nenarazí. Se zapadajícím sluncem se mění i programové složení: kapely jako Bluszcz (v polštině břečťan) dostávají prostor hlavně v odpoledních hodinách, experimentálnější projekty potom v noci. „Domácí scéna se poslední dobou hodně rozrůstá, což je skvělé,“ poznamenává Jarek Zagrodny. „Ale stejně máme nejradši polské kytarovky z osmdesátek. Třeba skupinu Lady Pank nebo Obywatele GC, uskupení bývalého člena známé kapely Republica.“

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Typickým výjevem OFF Festivalu jsou skupinky lidí, které se shromažďují u východu z takzvané food zóny. Na festivalu se může pít a jíst jen ve vymezeném prostoru, nicméně návštěvníci na nařízení pravidelně zapomínají. Poté při odchodu ve spěchu dojídají nebo dopíjejí s vidinou koncertu, který právě začal. „Málem nás s tím pivem nepustili ani na stage,“ žertoval frontman kapely Beak>. K podobným pravidlům a také k omezení prodeje tvrdého alkoholu přistupuje čím dál víc polských festivalů.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Neziskové organizace vidí hudební festivaly jako nenásilnou příležitost zviditelnit své aktivity. OFF není výjimkou a rozložilo se tu několik subjektů zabývajících se lidskými právy. Magda Pietruch, která studuje v Polsku zároveň IT a kognitivní vědy, vypomáhá v Amnesty International jako dobrovolnice. „Návštěvníci festivalu jsou velmi otevření, což je pro neziskovky ideální,“ říká. Ale zároveň zde podle ní na stánek narazí také ti, kteří si za normálních okolností na podepsání petice nenajdou čas - nebo je jednoduše nenapadne se o podobné věci zajímat. „Naší agendou je nyní dosažení toho, aby Polsko uznávalo jako zločiny z nenávisti také ty, které jsou motivovány odlišnou sexualitou nebo mentálním či fyzickým postižením oběti,“ vysvětluje.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

„Přijeli jsme z Leedsu, máme tu kamaráda z Kodaně, kterého jsme potkali na jiném zahraničním festivalu, kamarádku z Kalifornie, a právě jsme se seznámili tady s Rafalem. Ten je z Polska a na OFFu je už po dvanácté,“ představuje Angličan David Mackender přátele. Skupina zrovna sedí ve stanovém městečku, které se nachází na letišti vedle zarostlé, ale stále používané přistávací dráhy. OFF si vybrali díky zálibě v alternativní indie rockové hudbě a festivaly spojují s cestováním. „Malé eventy jsou v Británii dobré. Ty větší už nejsou o hudbě, ale spíše o nezřízených teenagerech,“ konstatuje a dodává, že tady panuje mnohem uvolněnější atmosféra.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Max Bashyrov na otázku, pro jaké médium na festivalu fotí, odpovídá: „Pro žádné. Fotím sám pro sebe, je to můj koníček a fotky poté sdílím na Flickru.“ OFF je, jak poznamenává Radio Wave, akcí pro vybíravé - a počet návštěvníků do limitních patnácti tisíc se mezi čtyři festivalové scény bez problémů rozloží. Na většinu koncertů se proto dá lehce dostat do předních řad, což vytváří i příležitost pro amatérské fotografy. „Minulý rok byl line-up zajímavější, mám rád hlavně experimentální jazz a třeba Kiasmos byli skvělí. Ale aspoň je co objevovat, to nikdy není na škodu,“ říká Bashyrov, který přijel z Ukrajiny podruhé.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Průpovídky zahraničních interpretů při koncertech nechávají polské publikum spíš chladné. Jestli je něco vytrhlo z klidu zavánějícího občas až letargií, byla to domácí kapela Spoiwo. Instrumentální hudba pohybující se mezi ambientem a post rockem možná nezní podle popisu jako ta nejpřitažlivější kombinace, ale přeplněný stan vypovídá o něčem jiném. Živelná pětice hudebníků z Gdaňsku, kterou jeden z recenzentů popsal jako blížící se písečnou bouři, míří i za hranice Polska, v září vyráží na turné po evropských městech.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Introspektivní melancholická elektronika krakovské trojice Salk je v rozporu s povahou muzikantů. „Je to pravda, jsme veselí lidé a naše hudba je naopak smutná. Ale i pocity melancholie nás dělají šťastnými,“ snaží se kontrast popsat člen kapely s přezdívkou Mamut. „Příští rok bychom si přáli zahrát na Colours of Ostrava,“ zdůrazňuje zpěvačka Marcela Rybska a s nadšením vypráví o koncertu kapely Warhaus na letošním ročníku ostravského festivalu, ze kterého jí prý spadla čelist. „Kapely, organizace, všechno je tam skvělé,“ dodává ke Colours třetí člen kapely Mateuzs Sarapata. „No dobře, s organizací to tak úplně slavné není, ale stejně ten festival milujeme,“ shodují se všichni tři.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Katovice hostí větší hudební události častěji než kterékoliv jiné polské město. Festival Tauron Nowa Muzyka každoročně zaplňuje uzavřený důl v centru experimentální elektronikou, v Katovicích se pořádá vždy během posledního říjnového týdne také mezinárodní hudební showcase Womex. OFF obývá park Dolina Trzech Stawów obklopený z jedné strany letištěm a z druhé lesy. Hlavním partnerem je kromě ministerstva kultury a slezského regionu samo město – i to vypovídá o vstřícnosti k festivalům.

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Pořadatel OFFu Artur Rojek měl vždy zálibu v těch nejobskurnějších indie kapelách, které následně nutil i přátelům. A jak uvádí v rozhovoru pro server NBHAP, založení festivalu viděl v roce 2006 jako zdvořilejší a efektivnější cestu, jak lidem svou oblíbenou hudbu představit. „Lidé na OFF nejezdí proto, aby se zde projeli na horské dráze a opili. Chtějí poslouchat hudbu a já publikum rád konfrontuji s novými zvuky,“ popisuje ideu festivalu. Jeho návštěvníky považuje za ohleduplné a otevřeně smýšlející. „Pokud vás otravuje tlachání publika během tichého akustického koncertu, přijeďte na OFF. Tady se nic takového neděje.“

Autor: Karolína Fialová
Autor: Karolína Fialová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].