Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Politika

S Nohavicou blíž Kremlu

Populární folkař opět propaguje Rusko, ale úplně jinak než kdysi

Česká kultura byla opakovaně vystavena pokušení, z něhož nevycházela dobře. Když se to hodilo, vstupovali její nositelé do služeb nacistů a hlavně komunistů.  Sloužili při zastírání rudého teroru během padesátých let, propagaci ostudné éry zapomnění na začátku sedmdesátých let i při pozdější kampani proti Chartě 77. K téhle sbírce je teď třeba připočítat první listopadovou neděli roku 2018, neboť i ta bude zapsána jako ukázka morální ohebnosti reprezentantů české kultury. Podepsaný pod tím tentokrát bude Jaromír Nohavica.

Když písničkář začal uprostřed normalizace zpívat vlastní přebásněné verze Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy, zprostředkoval českému publiku kontakt se Sovětským svazem, jak jej běžně neznalo. Nikoliv jako s neskonale nudnou, přitom arogantní a agresivní říší zla, ale s prostorem, kde existuje jemná alternativní kultura, jejíž kritičnost je pro nás v pohledu na režim a na sebe samu podnětná.

Nohavicův Vysockij a Okudžava proto patřili k tomu nejlepšímu, co v kulturně vyprahlých osmdesátých letech v Československu vznikalo. Ruština, které měl jinak člověk plné zuby, najednou v jeho podání nevadila, naopak otvírala cestu do prostoru, o němž se chtěl návštěvník jeho koncertů dozvědět víc.

Pokud tedy někdo v Česku má aspirovat na ocenění za propagaci ruské kultury, je to právě písničkář z Ostravy. Jenže podobně jako v časech Vysockého, ani dnes se ruská kultura nepohybuje ve vzduchoprázdnu. Je obklopena špinavou politikou a mocenským cynismem, na který - chtě nechtě - musí umělec nějak reagovat. Nohavica reaguje, a opět se rozhodl, že Rusko zprostředkuje, přiblíží, ukáže v detailu.

Tentokrát to však nejsou kritici na okraji, komu naslouchá, a snaží se, aby jim naslouchalo a inspirovalo se jimi i jeho publikum. Přijetím medaile od Vladimira Putina dělá Nohavica vlastně opak. Vzdává hold režimu, který navenek mluví o přátelství mezi národy, ale přitom se přátelí jen s těmi, kteří Putinovi v jeho imperiální politice asistují.  Pokud to nedělají, vede s nimi válku. A Nohavicova medaile je propagací téhle Putinovy války.

Předchozí verze článku uváděla, že Nohavica je z Těšína. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].