Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Respekt Kino

Podívejte se na Občana Havla a Evangelium podle Brabence

Portál DAFilms pořádá přehlídku dokumentaristy Miroslava Janka

Ve spolupráci s portálem DAFilms.cz vám nabízíme zdarma ke zhlédnutí snímky Miroslava Janka,jehož retrospektivu tento dokumentaristický web právě pořádá. Režisér, kameraman a střihač  začal svou kariéru v 70. letech řadou krátkometrážních filmů. V roce 1980 Janek emigroval do Spojených států, kde pracoval jako střihač a kameraman (mj. spolupracoval s Godfreyem Reggiem) a kde natočil i řadu autorských snímků. Do Česka se vrátil v roce 1996. Jeho patrně nejznámějším projektem se stal film Občan Havel, který dokončil po zemřelém Pavlu Kouteckém.

Umanutá:  Intimní portrét režisérky, která zasvětila život filmu a byla ochotna obětovat kultu tvorby tři manželství i mateřství. Drahomíra Vihanová jako umanutá šamanka.

Chačipe: Život v dětském domově objevuje Janek prostřednictvím hry. Děti přibírá jako partnery do natáčení, učí je zacházet s kamerou a nechává je, aby samy filmovaly prostředí, ve kterém žijí.

Občan Havel:  Zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla.

Nachové plachty: Celovečerní film na motivy literárních textů Alexandra Grina a představení Divadla bratří Formanů

Evangelium podle Brabence: Kniha rozhovorů novinářky Renaty Kalenské se členem Plastic People zachycovala nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto osobností. Na nich staví filmové pokračování publikace, které zachycuje jejich další rozhovory.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].