Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Respekt Kino

Podívejte se do ulic překrásného středoevropského světa

Nabízíme vám nejen české vítěze soutěže My Street Films

Projekt My Street Films, který vyzývá veřejnost k natáčení krátkých snímků ze svého okolí, se v roce 2014 rozšířil ze britské domoviny do České republiky, odkud se letos rozrostl dále na Slovensko, do Polska i Maďarska. Web respekt.cz vám ve spolupráci s portálem DAFilms.cz nabízí tento týden ke zhlédnutí vítězné snímky  z těchto středoevropských zemí.

Českou republiku reprezentuje Stopovaná režisérky Petry Krejčové. Autorka se v něm vydává na výpravu po šipkách, které označují plzeňské fasády. Šipky ale nemusí být jen prostými ukazateli směru, ale mohou také poukazovat na dobu svého vzniku.

Slovenskou vítězkou je Monika Vaškorová, která se ve svém filmu Zberatel’ka správ vydává do vísky Modrý Kameň, na jejíž příběhy a problémy nahlíží z perspektivy hlavní protagonistky – poštovní doručovatelky.

Maďarskou soutěž reprezentuje snímek Szép Új Világ inspirovaný románem konec civilizace anebo Překrásný nový svět Aldouse Huxleyho. Tepající záběry tu skládají mozaiku současné Budapešti.

Projektu se zúčastnili i profesionální filmaři. Tomáš Luňák ve snímku Sonda nahlíží architektonickým okem na památník Tomáše Bati ve Zlíně.

Filip Remunda skrze policejní záznamy sleduje havárii vody, ale i příběh ztracené peněženky a muže, který na Letné onanoval v koruně stromu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].