Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Trendy

Kdy si odskočit při dlouhém filmu. Kino ve věku roztěkanosti

Film je důvod, proč se lidé scházejí, ale není tu od toho, aby byl sledován

Autor: Falcon
Autor: Falcon

Stopáž přes tři hodiny a pořádný nášup zábavy slibuje aktuální hit Avengers: Endgame. Šéf Marvel Studios Kevin Feige se dokonce holedbal, že to bude jeden z těch filmů, kde „člověk prostě nenajde vhodný okamžik, aby si odskočil na záchod.“ Pro mnoho diváků je ale přesně tohle problém. Zátěžový test pro močový měchýř a otázka, kdy si odskočit, aby člověk neprošvihl zásadní moment na plátně. Ovšem jako na každý jiný problém, i na tento existuje aplikace.

Pod titulkem Flicky leaks: when should you pee during long films? popisuje Ryan Gilbey na serveru The Guardian zrod populární aplikace RunPee. Funguje tím způsobem, že člověk z její databáze vybere film, na nějž se vypravil, a s jeho začátkem stiskne odpočítávání času. Může pak v klidu vyčkávat na zhruba dvě až tři upozornění vibrací, která signalizují, že teď je vhodný čas si odskočit, aniž něco podstatného mine.

Za vývojem aplikace stojí dvaapadesátiletý Dan Gardner, který se v roce 2005 vypravil na King Konga v režii Petera Jacksona – snímek trvající 201 minut. „Potřeboval jsem si odskočit tak moc, že pro měl byl konec filmu už naprosto nesnesitelný. Kdyby mi předem někdo řekl o té nepodstatné scéně s obřími brouky, mohl jsem si tohle celé ušetřit,“ vzpomíná Gardner.

RunPee má dnes 108 tisíc registrovaných fanoušků. Především ve Spojených státech se její použití stává běžnou součástí návštěvy kina - a právě při premiérovém víkendu Avengers: Endgame zažili nečekaný nápor.

Určit čas vhodný na pauzu totiž není zase tak snadné, jak by se mohlo zdát. Gardner a tým jeho kolegů hledají ve filmu scény, které rekapitulují to, co už publikum ví, nebo mohou být snadno shrnuté do několika vět. Aplikace totiž nabízí textové mini-shrnutí toho, co člověku uteklo, když byl pryč.

Tvůrci ale přiznávají, že často narážejí na své limity: jedním z nich je třeba nedávný případ dramatu Favoritka režiséra Jorgose Lanthimose. K vývoji postav a zvratů totiž dochází kontinuálně v průběhu celého filmu, a tak jediné místo, které aplikace doporučuje, je scéna, v níž dvořané pro zábavu házejí ovoce po nahém šaškovi.

Vše zní poměrně banálně, ovšem i aplikace jako RunPee signalizují to, jak se v posledních letech proměnil vztah obecenstva k rituálu, jakým je návštěva kinosálu. Pozornost diváků je roztěkaná a v textu to ostatně trefně shrnuje předloňská citace režiséra Davida Finchera: „Kino není mrtvé. Jde jen o to, že to místo je dnes plné děcek, které jsou současně s tím na telefonu. Je to společenská událost jako sezení u ohně a tím ohněm je film. Je to důvod, proč se lidé scházejí, ale není tu od toho, aby byl sledován.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].