Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kapela Architects: Náš metal je ve službách velryb

Festival Brutal Assault navázal spolupráci s ekologickou organizací Sea Shepherd

Sam Carter, Architects  • Autor: Ed Mason
Sam Carter, Architects • Autor: Ed Mason

Hej, hej / Jsou na nohou ve dne v noci / Tohle je oběť, žádný podělaný kompromisy / Hej, hej / Mají odvahu vzdorovat / Zatímco lovci loví, oni vytrvají.  Těmito slovy začíná píseň The Devil Is Near od britské hardcore metalové kapely Architects. Text písně a videoklip popisuje život členů ekologické organizace Sea Shepherd, kteří se plaví světovými oceány a snaží se bránit lovcům velryb v jejich práci.

Slovům, která do mikrofonu křičí Sam Carter za doprovodu rychlých kytar, je stěží rozumět, pro zpěváka i ostatní členy kapely je přesto text naprosto zásadní součástí tvorby. Všichni členové Architects jsou vegani a v textech jejich tvrdých písních zaznívá až naivní idealismus, který si většina posluchačů s nejtvrdším žánrem pravděpodobně nespojuje.

Můžeš je slyšet, jak pláčou, volají o pomoc / Svou ztracenou matku, ona krvácí / Ona krvácí, pokračuje Carter ve své elegii za velryby zasažené harpunami. „Je potřeba se svým hlasem za něco postavit. Na světě je příliš mnoho písní a alb o ničem,“ popisuje Carter svůj přístup k psaní textů. Politický nebo ekologický podtext má většina písní skupiny Architects, ale společenství Sea Shepherd, o níž se zpívá ve skladbě The Devil Is Near, zaujímá v životě britských hudebníků výsadní postavení. Zpěvák Carter je britským velvyslancem americké organizace a s ostatními členy navštívil všechna její černá plavidla označená lebkou a zkříženými harpunami.

Organizace Sea Shepherd se letos propojila také s největším českým metalovým festivalem Brutal Assault, který se koná tento týden v pevnosti Josefov v Jaroměři. Festivalu na poslední chvíli vypadl velký sponzor, a jelikož jeho programový ředitel Tomáš Fiala je fanouškem organizace, rozhodl se po ochráncích oceánů pojmenovat jedno z pódií, na kterém vystoupí i Architects.

Vaše píseň The Devil Is Near je o lidech, kteří vzdorují lovcům. V klipu jsou vidět aktivisté na lodích, kteří brání japonské velrybářské lodi v lovu. Když jste ten text psali, měl být konkrétně o Sea Shepherd?

Ten text napsal náš kytarista Tom, ale všichni máme stejný názor, totiž že lovit tyhle krásné tvory je barbarské a musí to přestat.

Vaše kapela je s touto organizací hodně spojovaná. Proč jste si vybrali právě tohle téma, proč zrovna velryby?

Sea Shepherd byli první, kdo mě doopravdy přinutil vstát a něco dělat. Oni jsou tam venku na moři, v první linii riskují svoje životy, aby chránili ty úžasné živočichy. A nechrání jenom velryby, ale všechny mořské tvory.

Jak konkrétně s organizací spolupracujete?

Jsem jejich britský ambasador, což znamená, že se účastním jejich debat a také je beru s sebou na naše vystoupení. Na festivalu Brutal Assault bude mít organizace svůj stánek.

Navštívil jste loď organizace Sea Shepherd. Která to byla?

Byli jsme na všech jejich lodích a jsou úžasné. Všichni na palubě jsou milí a přátelští. Dokonce nám uvařili oběd. Kdykoli jsme v Austrálii, tak navštívíme jejich lodě.

Řada lidí si s metalem a tvrdou hudbou takový idealismus nespojuje. Klišé metalového žánru jsou spíš láska či smrt - univerzální lidské témata, ale posunutá do extrému. Z čeho pramení váš aktivismus?

Myslím, že z jednoduché skutečnosti, že jsme pětice empatických lidí, kterým na věcech záleží. Chceme šířit důležité poselství.

Zpívat o politice může být složité. Hudba se může stát jednorozměrnou, příliš konkrétní. Může publikum, které si přeje únik a zábavu, nudit a otravovat. Jak to překonáváte?

Politika je v tomhle světě všude, je potřeba využít svůj hlas a postavit se za něco. Je příliš písní a alb o ničem. My naši platformu používáme k tomu, abychom zvýšili povědomí o věcech, na nichž nám záleží.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].