Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Je další na řadě David Bowie?

Producent filmu o Eltonu Johnovi má v hledáčku další britskou hudební ikonu

David Bowie, 2000 • Autor: REUTERS
David Bowie, 2000 • Autor: REUTERS

The show must go on, zpíval v roce 1991 Freddie Mercury. Aktuálně se tímto mottem řídí filmoví producenti, kteří v životech hudebních hvězd po bezprecedentním komerčním úspěchu životopisného filmu Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym objevili potenciální zlatý důl. Muzikál o rané kariéře Eltona Johna Rocketman právě vstoupil do světových kin po gala premiéře na festivalu v Cannes a jeho producent Matthew Vaught se čerstvě svěřil serveru Screen Rant, že by se rád pustil do Davida Bowieho. O umělci, od jehož smrti uplynuly letos v lednu tři roky, přitom už jeden životopisný film vzniká – Stardust. Jeho tvůrci ale nemají práva na žádné Bowieho písně.

Celosvětové tržby snímku Bohemian Rhapsody se aktuálně zastavily lehce nad devíti sty miliony dolarů. Film ověnčený Oscarem pro herce Romi Maleka za ztvárnění lídra kapely Queen je tak historicky komerčně nejúspěšnějším hudebním filmem. Bohemian Rhapsody se ovšem stala loni nejen jedním z největších překvapení, ale i dílem, o němž se vášnivě diskutovalo. Články, jak je film věrný nebo se vzdaluje realitě, nebraly konce. Stejně jako komentáře k tristnímu způsobu, jak se tvůrci vypořádali se zpěvákovou homosexualitou - a jak zoufale málo řekli o tak fascinující a složité osobnosti, jakou Mercury byl. A že to, co řekli, bylo jedno klišé za druhým. Divákům však nic z toho nevadilo: do kin si přišli prožít nakažlivé hity kapely Queen.

Freddiemu Mercurymu tak může děkovat Elton John. Úspěch přesvědčil studio Paramount, aby dotáhlo do finále životopisný hudební film o britském zpěvákovi, který cestoval uplynulých zhruba dvacet let jako pingpongový míček mezi studii a potenciálními představiteli hlavní role – od Disneyho po Focus Features, od Justina Timberlakea po Toma Hardyho. A povzbuzen úspěchem Bohemian Rhapsody angažoval Paramount jejího režiséra Dextera Fletchera.

Rocketman nazvaný podle hitu Eltona Johna z roku 1972 Rocket Man sleduje zrod Eltona coby hvězdy – od studií na Royal Academy of Music po partnerství s Berniem Taupinem, který napsal texty k většině jeho písní. Elton John figuruje u filmu spolu se svým manželem Davidem Furnishem jako výkonný producent. Výstřední Eltonovy kostýmy a muzikálová hudební čísla vynesly Rocketmanovi pochvalné kritiky, otevřené gay scény pak zásah cenzorských nůžek v Rusku.

Ten byl vzhledem k represivní politice Ruska vůči homosexualitě nevyhnutelný - stejně jako srovnání komerčních výsledků Rocketmana a Bohemian Rhapsody. Tentokrát to zřejmě nebude takový hit, což ale neznamená, že by to byl propadák. Poměrně štíhlý rozpočet znamená, že film nemusí atakovat miliardovou hranici, aby byl úspěšný. A studia i producenti si mezitím pečlivě píší poznámky, počítají čísla a hledají další vhodné adepty.

Aktuální vlna zájmu o hudební filmy by tak mohla pohnout i připravovaným snímkem o Elvisu Presleym, o němž australský režisér Baz Luhrmann už léta mlčí. Nejnovější zprávou je, že studio jedná s Tomem Hanksem pro roli Elvisova manažera a objevitele Toma Parkera. Do role krále rock’n’rollu chce naopak Luhrmann obsadit neznámou tvář. Pokud Hanks kývne, mohlo by se začít natáčet ještě letos.

Projekt o Davidu Bowiem, který by rád natočil zmíněný producent Matthew Vaughn, je zatím hlavně nápad. Vzhledem k tomu, že Bowie jako jedna z největších hudebních ikon dvacátého století nabízí skvělý materiál, však u řečí nejspíš nezůstane. Hodně se nicméně bude odvíjet od toho, zda se podaří získat filmová práva na Bowieho písně. Tvůrci vznikajícího filmu Stardust o Bowieho koncertním turné po Spojených státech v roce 1971 neuspěli. Stejně tak nezískali požehnání Bowieho rodiny. Film, za nímž stojí britská společnost Salon Pictures, tak bude obsahovat dobovou hudbu. „Snímek zachycuje zlom v Davidově životě a není závislý na Bowieho hudbě,“ stojí v prohlášení producenta.

Bowieho syn, režisér Duncan Jones, který za zpěvákovu rodinu vystupuje na veřejnosti, má o filmu o svém otci jinou ( a svéráznou) představu. Na dotaz fanoušků řekl, že by si dokázal představit animovaný film, který by podle scénáře Neila Gaimana natočil Peter Ramsey, režisér průlomového animovaného filmu Spider-Man: Paralelní světy.

Jedno je jisté. Bowieho syn film o svém otci režírovat nebude. Svůj postoj ostatně vyjádřil i ve svérázné anketě na Twitteru vyjádřené slovy „Chtějí, abych se sešel kvůli životopisu svého otce. Kdo by ho podle vás měl hrát?“ A v souladu s Bowieho chameleonstvím nabídl pro hlasování čtyři fantasticky absurdní možnosti: Idris Elba, Peter Dinklage, Gilbert Gottfried a Meryl Streep. Vyhrála Meryl Streep.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].