Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Grammy ve znamení naděje

Dua Lipa, Grammy  • Autor: REUTERS
Dua Lipa, Grammy • Autor: REUTERS

„Myslím, že to vypadá, že jsme se letos vážně snažily,“ přebírala zpěvačka Dua Lipa v slzách cenu Grammy v kategorii Objev roku. Ona volba slova „snažit se“ byla přímou reakcí na skandální rozhovor šéfa Neila Portnowa z loňského roku, kde prohlásil, že ženy v hudbě by se měly více snažit, aby se jejich kariéry pohnuly vpřed.

Výsledky aktuálního, 61. ročníku Grammy dávají slovům Dua Lipy za pravdu především v tom ohledu, že letos se ženy skutečně prosadily - a ještě navíc to byly ženy z žánrů, které jsou dlouhodobě konzervativní, a prim v nich hraje mužský hlas. Deskou roku se stala Golden Hour od Kacey Musgraves, která v rámci nashvillské country scény působí do velké míry svatokrádežně. Musgraves se netají pokrokový liberálními názory na legalizaci marihuany či sňatky stejného pohlaví a stejně tak doplňuje tradiční žánr elektronickými zvuky.

K velmi podobnému prolomení mužské hegemonie došlo též v případě kategorie nejlepší rapové album, kde zvítězila Cardi B s debutem Invasion of Piracy. Hvězdná kariéra této charismatické rapperky odstartovala před pár sezónami na Instagramu a nutno dodat, že za 24 let, co se Grammy za rapové album udílí, je Cardi B vůbec první ženou, která ji kdy získala. Stejně dobře se vedlo zpěvačce H.E.R., která bodovala v kategoriích R&B, nejlepší rockový song pak připadl St. Vincent za Masseducation - a pokud jde o nejlepší popové pěvecké album, tam trofej připadla Arianě Grande za Sweetener. Zaostření na ženské umělkyně během přenosu podtrhly i pocty písním Dolly Parton a Arethy Franklin.

Na Grammy převládalo poselství naděje, konstatoval titulek komentáře listu The New York. Což přesně vystihuje situaci, kdy se sice ceremoniál sice obešel bez jakýkoli politických prohlášení, ale prezentoval politiku a vůli ke změně diskursu právě ve volbě vítězů (skladbou roku se stala společensky kritická This Is America od Childish Gambina).

Místo polarizace tu dostalo prostor naslouchání, což nejlépe shrnula Michelle Obama, když ve svém krátkém vstupu společně s Aliciou Keys a Lady Gaga prohlásila, že hudba – ať už to byl rock nebo rap - jí vždy pomáhala s vyprávěním vlastního příběhu. A také, že to je hudba, která „nám umožňuje naslouchat jeden druhému a otevírá nám k sobě vzájemně dveře. "Hudba nám ukazuje, že záleží na každém příběhu v každém hlase, na každém tónu v každé písni,“ řekla bývalá první dáma. Pak se pro kontrolu rozhlédla po své společnosti na pódiu: „Je tomu tak, dámy?“ ujistila se. A uslyšela sborové: Ano.

U příležitosti vyhlašování cen Grammy výjimečně odemykáme profily dvou vítězek: Dua Lipy (Nová pravidla lásky) a Cardi B (Kousek hlučné holky). Pokud podobné texty oceňujete a chcete je číst pravidelně, staňte se naším předplatitelem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].