Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Gott byl svátostí v odsvěcené skutečnosti

1989: Hymnu na balkoně Melantrichu zazpívali společně Karlové Kryl a Gott. • Autor: ČTK
1989: Hymnu na balkoně Melantrichu zazpívali společně Karlové Kryl a Gott. • Autor: ČTK

Karel Gott přišel do mé talk show na TV Polsat před dvaceti lety. Zazpíval “Forever Young” v české verzi a my z toho byli v sedmém nebi. Dokázal okolí okouzlit. Když uviděl varšavský královský zámek, řekl, že Češi by nikdy nedokázali Staré město postavit znovu tak jako my. Pozval mě do Prahy a u sebe doma dlouze povídal o kávě, že ji Češi neumí vařit, o varšavském povstání - jak nádherným činem bylo a že Češi by ho nikdy nebyli schopní.

Měl jsem dojem, že mu imponuje všechno to, co není typickým “čecháčkovstvím”. Do toho říkal, že nesnáší Švejka, protože nikdy neměl pořádný sex. To bylo zajímavé - až do momentu, kdy už se cítil obzvlášť uvolněně. Jeli jsme spolu někam autem a právě tady mi začal vysvětlovat, jakým způsobem je řízený svět. Komunismus, Trockij, smrt Marilyn Monroe…  Za vším stojí kapitál a Židé. “Víme přece dobře, kdo stojí za smrtí Lennona, kdo za jedenáctým zářím… “ (Já to nevím.)  Nemohl jsem uvěřit, že jeho vědomosti a inteligence mu slouží k vytváření takové paranoidní vize světa.

V mé knížce Gottland nemohl chybět - její titul přece inspirovaný muzeem s jeho jménem a Gott patří mezi nejdůležitější české osobnosti dvacátého století. Pro mnohé velký talent, pro mnohé  konjunkturalista, který podpírá každý režim. Měl jsem problém, jak ho v kapitole “Život je chlap” citovat. Nezdálo se správné, abych použil citáty ze soukromých hovorů ve Varšavě nebo v Praze. Proto v knížce najdete výhradně jím autorizované citáty z rozhovorů v českém tisku. Soukromé jsem nepoužil. Vím - a říkala to i redaktorka Jana Klusáková v rádiu - že knížkou Gottland byl zklamaný. Nejen to. Ve společnosti dcery paní Klusákové - bylo to v letadle, kterým letěl na svou svatbu do Las Vegas - měl prohlásil: “Zkazilo mi to celé Las Vegas.”

Hodně mě to mrzelo. Snažil jsem se věrně popsat jeho muzeum ve vile, kde kdysi bydlel. Přicházely za ním davy poutníků, se zájmem si prohlíželi mistrovu kuchyni, náčiní, kterým upravoval “nejčastěji ryby”, jak říkal průvodce, a skoro každý se chtěl usadit na jeho záchodové míse. Výletníci - většinou jeho vrstevníci - se tlačili před dveřmi domu, každý v ruce držel lístek. Byli netrpěliví; jako by jim vstup do té “svaté vily” měl dát imprimatur, stvrzení: “Ano, náš život, tak jako život Karla Gotta” byl a je OK. Gott je podle mě svátostí v odsvěcené skutečnosti. A “Být stále mlád”si občas pouštím na YouTube, když nemůžu spát.

Autor je polský novinář a spisovatel; příspěvek byl převzat a přeložen s jeho svolením z Instagramu

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].