Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

FAMU poprvé povede žena

Akademický senát navrhl na jmenování Andreu Slovákovou, dramaturgyni jihlavského festivalu

Andrea Slováková • Autor: jan hromadko, Dok.revue
Andrea Slováková • Autor: jan hromadko, Dok.revue

 FAMU by mohla mít počínaje příštím rokem první děkanku ve své historii. Akademický senát školy v pondělí navrhl do funkce Andreu Slovákovou. Hlasovalo pro ni šest senátorů z devíti, jeden se zdržel. Po jednom hlase dostali další dva kandidáti - producent Čestmír Kopecký a současný proděkan FAMU pro zahraničí Ondřej Zach.

Andrea Slováková absolvovala na FAMU katedru dokumentu a filmová studia na Filosofické fakultě, vedla nakladatelství FAMU a aktuálně je ve vedení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Krátce působila i jako proděkanka současného děkana Zdeňka Holého. „Klíčová je pro mě otevřenost školy jak směrem k aktuální světové kinematografii, tak směrem do kulturního českého prostředí a společnosti, a to především během klauzurních prezentací,“ řekla Respektu ke svému programu na FAMU. Z hlasování vzešel formální návrh na její jmenování, rozhodnout musí ještě rektor Akademie múzických umění.

Zdeněk Holý, děkan FAMU • Autor: ČTK
Zdeněk Holý, děkan FAMU • Autor: ČTK

FAMU má za sebou poměrně pohnutého tři a půl roku, kdy v jejím čele stál současný děkan Zdeněk Holý. Přesvědčivě sice zvítězil v děkanské volbě v roce 2016, ale o dva roky později, v květnu 2018, navrhl Senát jeho odvolání. Tehdejší senátoři – z devíti hlasovalo osm pro odvolání –vytýkali Holému autoritářské vládnutí, manažerská selhání, překračování pravomocí nebo zaujatou personální politiku. Holý po svém nástupu na školu například neprodloužil smlouvu některým výrazným pracovníkům *  dokumentaristy Víta Janečka. Podle jeho kritiků svým jednáním vytvářel atmosféru strachu, v níž se pedagogové i studenti bojí ozvat, a rozděloval tak školu.

Na obranu tehdejšího děkana se ale hlasitě postavila většina vedoucích kateder, z nichž někteří – například scenárista Petr Jarchovský – pohrozili odchodem. Holého podpořili i další pedagogové FAMU, například režisér Bohdan Sláma. Postupně se k nim v médiích začali přidávat další filmaři, kteří varovali před ovládnutí školy teoretiky a úpadkem řemesla, který má na svědomí snižující se kvalitu české kinematografie. Podle nich byl Senát vůči děkanovi osobně zaujatý a zneuznaní „teoretici“ se postavili hlavně proti jeho krokům vrátit školu zpátky k řemeslu. Odpůrci návrhu na odvolání se domnívali, že děkanovy kroky mají vést k většímu pořádku na škole a ke zlepšení výuky.

Na škole se tak rozhořel „umělý“ spor o to, jestli teorie, nebo řemeslo. Jinými slovy, jestli je FAMU na šikmé ploše, kdy nad zvládnutím řemesla převládá učení teorie, které nevede ke zkvalitnění české kinematografie. V boji tak zanikla důležitá témata, která se v širším plánu na FAMU otevírala a jež se týkají tak či onak celého vysokého školství: akademická samospráva, forma vedení umělecké školy i kvalita a forma výuky v rychle se proměňujícím vysokém školství i v porovnání s dalšími evropskými institucemi. Rektor AMU Jan Hančil se rozhodl děkana neodvolat. Jeho funkční období tak končí v červnu 2020, kdy by jej měla vystřídat Andrea Slováková.

Právě atmosféru na škole chce Slováková rovněž proměnit. Chce, aby škola „vystoupila z tolik konfliktně exponované dichotomie řemeslo versus umění,“ protože „obojí se vzájemně nutně potřebuje“.

*V původní verzi textu jsme nesprávně uvedli, že smlouva nebyla prodloužena také filosofovi Miroslavu Petříčkovi. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].