Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Politika, Redakce, Společnost

Comeback legendárního žurnalisty po #MeToo se nepovedl. Ozvaly se další ženy

Charlie Rose • Autor: REUTERS
Charlie Rose • Autor: REUTERS

Šestasedmdesátiletý Charlie Rose byl donedávna považován za legendu americké novinařiny. Loni na podzim ovšem deník The Washington Post přinesl svědectví osmi žen, které s televizním moderátorem spolupracovaly nebo se o práci v jeho týmu ucházely, a čelily od něj sexuálnímu obtěžování. A také svědectví jejich přátel, manželů, rodinných příslušníků či kolegů, kterým se s tím svěřily, plus dalších spolupracovníků, kteří byli svědky tohoto chování.

Nezávisle na sobě popsaly listu podobné zkušenosti - v situacích, které měly být čistě profesionální, Rose před nimi opakovaně chodil nahý, zval je k sobě do sprchy, osahával je na prsou či genitáliích, volal jim pozdě v noci nebo brzo ráno, přičemž jim v těchto telefonátech popisoval, jaké má o nich sexuální fantazie. Tady malá právnická vsuvka. Takové chování, velmi časté u případů z vlny MeToo, bývá mnohdy odmávnuto jako de facto neškodné. Jenže třeba viděno optikou českého práva není - podle tuzemského trestního zákoníku spadá do definice trestného činu znásilnění také osahávání na intimních místech, s nímž daná osoba nesouhlasí.

Roseovo chování mělo navíc přímý dopad na kariéru žen. Kyle Godfrey-Ryan pro Rose pracovala v polovině nultých let jako asistentka a o práci přišla, když se moderátor dověděl, že o jeho chování řekla kolegyni. Jiné ženy odešly, protože jim bylo jeho chování nepříjemné. Rose na obvinění reagoval slovy, že měl vždy za to, že „jedná podle vzájemně sdílených pocitů“ - jak přišel na to, že jeho o padesát let mladší asistentka touží v pracovní době vidět jeho penis, případně proč tyto „sdílené pocity“ nezhmotnil třeba pozváním na večeři, už novinářům nesdělil. Za své chování se nicméně omluvil.

Po půl roce v ústraní, kam se Rose uchýlil poté, co s ním přerušily spolupráci všechny stanice, kde působil, se před časem objevily zprávy, že plánuje návrat. Comeback mu měla zajistit televizní show, kde by zpovídal další významné muže, které jejich spolupracovnice a další ženy obvinily z nevhodného či nezákonného jednání. Jenže comeback se zřejmě konat nebude.

V dalším rozsáhlém článku totiž opět list The Washington Post přinesl svědectvích dalších sedmadvaceti žen - a dodal další klíčové informace o tom, jak Roseovi jeho chování po tři dekády procházelo mimo jiné kvůli tomu, že jeho nadřízení stížnosti opakovaně ignorovali, přičemž ta nejstarší pochází z roku 1986 a nejnovější z jara 2017. Post na textu pracoval pět měsíců a za tu dobu mluvil s celkem 107 zaměstnanci televize CBS a dalšími pětadvaceti lidmi, kteří s ním spolupracovali na jiných projektech. Rose článek odmítl jako „neférový a nepřesný“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].