Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vojtěch: Roušky by se mohly uvnitř odložit na konci června

Tisková konference vlády; ilustrační foto • Autor: Šimánek Vít
Tisková konference vlády; ilustrační foto • Autor: Šimánek Vít

Roušky by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohly i ve vnitřních prostorech - jako jsou  obchody, ale i v MHD - odložit na konci června. Záležet to bude na epidemiologické situaci. Od pondělí 25. května nebudou roušky povinné venku, pokud bude člověk jen se členy své domácnosti nebo od ostatních bude dál než dva metry.  Vojtěch také oznámil, že ministerstvo zdravotnictví pracuje na aktualizaci strategických dokumentů, jako je pandemický plán. Vzniká také jednotný národní doporučený postup pro léčbu pacientů s covidem-19. Podle ministra by bylo také třeba před případnou druhou vlnou epidemie podpořit proočkovanost proti chřipce, která je v Česku každoročně velmi nízká.

Pro léčbu tuzemských pacientů se používá většina léků, které se nasazují i v zahraničí. Nejvíc jich dostalo látku hydroxychlorochin, která byla podaná více než 660 lidem. Je součástí léků, které se používaly v minulosti jako antimalarikum a účinné je i na příznaky revmatoidní artritidy. Česko podle pátečního Vojtěchova vyjádření zvládá epidemii dobře, nejsou patrné žádné plošné negativní trendy. Na lokální úrovni jsou ohniska nákazy v Praze a Moravskoslezském kraji. Celkově však klesá podíl těch, kteří jsou pozitivně vyšetření, stále je Česko na tom procentuálně velmi dobře s ostatními zeměmi. Narůstá podíl vyléčených, nyní je to přes 66 procent pacientů. Stagnuje i počet úmrtí.

Dostálová: Poukazy na dovolenou v ČR by měly platit v létě

Klára Dostálová • Autor: HN - Zbyněk Pecák
Klára Dostálová • Autor: HN - Zbyněk Pecák

Státem dotované poukazy na dovolenou v Česku by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) měly platit v létě. Vláda by podle ní mohla návrh projednat začátkem června a poukazy by se daly uplatnit v červenci nebo srpnu.  Dostálové je třeba se rozhodnout pro konkrétní model, zda bude podpora směřována plošně, nebo jen k některým, například nejvíce zasaženým místům. Nepočítá se s tím, že by na poukazy letos měli přispívat zaměstnavatelé. Některé oblasti jsou obsazené, s problémy se ale potýkají místa závislá ve velké míře na zahraniční klientele. Týká se to velkých měst či lázní. V případě hodnoty poukázky se uvažuje o rozmezí od 3000 do 5000 korun; touto částkou přispěje stát. Podle Dostálové by šlo prakticky o slevu, protože záměrem je, aby člověk poukázku využil na ubytování na tři dny a více, a poměrnou část tedy doplatil.

O projektu Dovolená v Česku se podle Dostálové jedná mimo jiné s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Rada podle ní navrhuje také poukázky pro nízkopříjmové skupiny, jakými jsou například senioři. Poukazy podporují zástupci podnikatelů v cestovních ruchu. Podle nich kvůli současné situaci ztratí práci minimálně 30 procent lidí v oboru.  Premiér Andrej Babiš (ANO) pak v pátek oznámil, že navrhne, aby vláda schválila příspěvek asi 2500 korun na žáka pro pobyty ve škole v přírodě. Příspěvek by měl pomoci rodinám i provozovatelům areálů. V ČR jezdí ročně na školy v přírodě kolem 250 000 dětí. Premiér se inspiroval na Slovensku, které dítěti na tento pobyt přispívá částkou 100 euro.

Peking chce zavést v Hongkongu nový zákon o národní bezpečnosti

Dezinfekční kontrola; Čína, 11. února • Autor: AP
Dezinfekční kontrola; Čína, 11. února • Autor: AP

Hongkongští aktivisté vyzvali k protestům proti záměru Pekingu zavést v Hongkongu nový zákon o národní bezpečnosti. Ten byl představen na výročním plenárním zasedání čínského parlamentu a má zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“. Prodemokratičtí aktivisté se obávají, že nová norma by mohla omezit v Hongkongu svobodu. Někteří tvrdí, že chystaný zákon popírá princip jedna země, dva systémy, který má městu oproti pevninské Číně zaručit určité svobody. Americký prezident Donald Trump řekl, že pokud Peking od záměru prosadit bezpečnostní zákon neupustí, reakce Washingtonu bude velmi důrazná. Čínské ministerstvo zahraničí  reagovalo prohlášením, že Peking usiluje o dialog s Washingtonem, ale je připraven podniknout odvetné kroky, pokud se USA budou snažit Čínu utlačovat.

Plenární zasedání čínského parlamentu, které se mělo konat v březnu, ale bylo odloženo kvůli šíření nové nemoci, začalo tento pátek. V letošním roce by se mohla schvalovat nová pravidla pro financování armády, plán nové pětiletky nebo  projekt na ukončení extrémní chudoby, se kterou se země chtěla do konce roku 2020 zcela vypořádat. Tento cíl ale budou muset zákonodárci pravděpodobně odložit kvůli propadu ekonomiky a nárůstu nezaměstnanosti v důsledku koronaviru. Poprvé od roku 1990 si kabinet také nevytkne žádný cíl ohledně růstu hospodářství. Očekává se nicméně, že o boji proti koronaviru se bude mluvit jako o úspěchu - je pravděpodobné, že Čína nejenom vyzdvihne úspěchy tamní komunistické strany ohledně zvládnutí epidemie, ale že i naopak zdůrazní neúspěch Západu.

Policie střeží ruského diplomata z kauzy ricin

Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK
Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK

Čeští policisté střeží ruského diplomata Andreje Končakova, který podle ruského velvyslanectví čelí výhrůžkám poté, co se jeho jméno objevilo ve spojitosti s případem údajného příjezdu agenta s jedem ricin. Napsal to Deník N, policie záležitost nekomentovala. Jak napsal koncem dubna týdeník Respekt dorazil do Prahy ruský agent, jehož přítomnost byla vyhodnocena jako bezpečnostní hrozba pro tři pražské politiky. Všichni jsou od té doby pod policejní ochranou.  Podle Deníku N policisté v noci hlídají budovu ruského velvyslanectví, kde jsou i byty diplomatů, a ve dne Ruské středisko vědy a kultury, které Končakov vede. Ochrana byla podle serveru přidělena na počátku týdne. Ruská ambasáda o ochranu svého diplomata požádala v první polovině. Končakov prý výhrůžkám poté, co byl spojen s případem údajného agenta s ricinem. Rusko informace označilo za lživé a nepodložené obvinění.

Ruský agent měl podle Respektu přicestovat měl před několika týdny s diplomatickým pasem. Příjezd potvrdil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), odmítl ale komentovat, zda dotyčný Rus měl skutečně u sebe jed. Policejní ochranu nicméně nedávno dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Moskva a její přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Rusko: Budeme dodržovat dohodu otevřené nebe

Mike Pompeo a Sergej Lavrov; 2019  • Autor: AP/ČTK, Pavel Golovkin
Mike Pompeo a Sergej Lavrov; 2019 • Autor: AP/ČTK, Pavel Golovkin

Rusko bude dodržovat všechna ustanovení dohody o otevřeném nebi, dokud bude platit. Agentuře RIA Novosti to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško. Reagoval tak na ohlášené rozhodnutí Spojených států odstoupit od této dohody, která umožňuje vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy. Další náměstek ministra Sergeje Lavrova Sergej Rjabkov potvrdil, že USA  Moskvu o svém záměru oficiálně informovaly. „Přístup musí být pragmatický. Dokud dohoda bude platit…, máme v úmyslu plně dodržovat všechna práva a povinnosti, jež z této dohody pro nás vyplývají,“ řekl Gruško na otázku, zda bude Rusko s ostatními účastníky diskutovat o záměru USA odstoupit.

Vyjádřil přitom naději, že i ostatní signatářské země budou ke svým povinnostem přistupovat rovněž svědomitě. Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že  oficiálně uvědomí strany dohody o otevřeném nebi o svém odstoupení. Prezident Donald Trump tento krok  zdůvodnil obviněním Ruska, že ustanovení tohoto mezinárodněprávního dokumentu nedodržovalo. To Moskva ale odmítá.  Rjabkov řekl  že Rusko je připraveno v dialogu o dohodě pokračovat, nikoli však za nepřijatelných amerických podmínek. Američané podle Rjabkova Moskvě vzkázali, že pokud do 22. listopadu nesplní sérii podmínek, obsažených ve stanovisku „zformulovaném na velmi vysoké úrovni“, pak USA dohodu opustí. Podmínky Washingtonu náměstek označil za absolutně, kategoricky nepřijatelné.

Facebook: Do deseti let může polovina zaměstnanců pracovat doma

Mark Zuckerberg • Autor: REUTERS
Mark Zuckerberg • Autor: REUTERS

Americká internetová společnost Facebook plánuje vlivem pandemie více využívat práci z domova. Šéf společnosti Mark Zuckerberg odhaduje, že do deseti let tak bude pracovat polovina zaměstnanců. Obdobný plán už oznámily i jiné internetové firmy, například Twitter. Ten umožnil zaměstnancům pracovat z domova natrvalo, pokud si to přejí. Zuckerberg plán oznámil během živého přenosu ve čtvrtek. Upřesnil přitom, že společnost po 1. lednu příštího roku upraví mzdu pracovníkům podle nákladů na živobytí v místě, kde budou bydlet.

Práci z domova firma nejprve nabídne zkušeným a výkonným pracovníkům ve Spojených státech, jimž to schválí jejich nadřízený. Od letošního července bude tato možnost nabízena i některým nově přijatým lidem. „Potenciál rozšířit ekonomické příležitosti v zemi a v dlouhodobém horizontu i po světě mě naplňuje nadšením,“ řekl k plánu Zuckerberg. Kanceláře Facebook plánuje znovu otevřít od července, ale pouze na čtvrtinovou kapacitu, aby šlo dodržovat požadované rozestupy. Lidé budou muset mít roušku a podstupovat měření tělesné teploty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].