Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Senát potvrdil zvýšení ošetřovného

Senát; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Senát; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Lidé, kteří zůstali kvůli uzavření škol doma s dětmi, budou mít nárok na vyšší ošetřovné. Novela, kterou schválil Senát,  jej zvyšuje z šedesáti procent denního vyměřovacího základu na osmdesát procent.  Zvýšení se počítá zpětně od začátku dubna. Ošetřovné pobírá zhruba 180 tisíc lidí. Měsíčně přijde stát na dvě a půl miliardy korun, po zvýšení je to o miliardu víc.

Stejně tak senát kývl na zvýšení odvodů zdravotního pojištění za státní pojištěnce. To jsou děti, důchodci, studenti či vězni. Od června vzrostou o pět set korun, od ledna pak o dalších dvě stě. Navýšení státních plateb má nahradit výpadek, který v systému přivodily úlevy živnostníkům, a zároveň náklady, které epidemií zdravotnímu systému vznikly.

Kauza Koněv: Praha odmítla ruskou stížnost na Respekt

Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK
Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK

Jak zjistil minulý týden Respekt, do Česka přicestoval ruský diplomat, který podle tajných služeb představoval bezpečnostní riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). Cílem ruského útoku se měl stát kvůli odstranění sochy Ivana Koněva z náměstí ve své městské části. Kolář dostal policejní ochranu a skrývá se na neznámém místě, policejní dohled má i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Ten se angažoval v přejmenování náměstí před ruskou ambasádou podle Borise Němcova, opozičního politika s velkou pravděpodobnost zavražděného ruským režimem.

Rusko si na článek Respektu stěžovalo tuzemskému ministerstvu zahraničí nótou. Česká diplomacie ji odmítla s tím, že v Česku panuje svoboda slova a nóta je bezpředmětná. Premiér Andrej Babiš pak řekl, že Česko je suverénní stát a vměšování do vnitřních záležitostí, natož útoky proti českým občanům jsou nepřijatelné. Praha ve sporu s Ruskem zatím nezvažuje žádné radikální kroky, jako je například vypovězení ruského velvyslance.

O zdravotnické pomůcky se bude starat Správa státních hmotných rezerv

Premiér Andrej Babiš  a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, březen 2020 • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, březen 2020 • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci krizového štábu oznámil, že po skončení nouzového stavu bude zdravotnické pomůcky centrálně nakupovat a distribuovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Jednotlivá ministerstva jí budou dodávat požadavky na potřebný materiál. Stát byl na začátku epidemie zaskočen a v nákupu a distribuci pomůcek panoval chaos. Podle Hamáčka je zapojení správy jediný způsob, jak postupovat podle zákona.

Oznámil také, že přestupková řízení pro porušení opatření, která minulý týden zrušil soud jako chybně vydaná, se ukončí. Pražský městský soud čtyři opatření zrušil, vydalo je totiž ministerstvo zdravotnictví, a ne vláda, což bylo protizákonné. Vláda pak obratem opatření přijala, v praxi se tedy nic nezměnilo. Dřívější hříšníci ale pokuty nedostanou, porušili totiž nezákonné opatření - a to trestat nelze.

Sucho je podle ministra Brabce katastrofické

Duben byl suchý na celém území Česka, panovalo i sucho v půdě a nízká je rovněž hladina podzemních vod. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je situace katastrofická. Krajina vstupuje do teplého období roku v horší kondici než v předchozích letech - i ty už přitom byly dramaticky suché.

Málo vody je také v řekách. V dubnu jimi tekla čtvrtina dlouhodobého průměru. Krátký déšť může tohle změnit, stejně jako vyschlost horních vrstev půdy. Ve spodních patrech, které se doplňují podstatně pomaleji, už nicméně chybí voda ze celý rok. Se stoupajícími teplotami navíc čeká krajinu větší výpar, rostliny mají delší vegetační období, a déle tedy využívají půdní vodu. Podle odborného týmu InterSucho je současná suchá epizoda nejhorší za poslední půltisíciletí.

Španělsko začíná uvolňovat opatření proti pandemii

Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed
Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed

Španělsko a Německo hlásí, že počet lidí, kteří překonali nemoc covid-19, narůstá. Ve Španělsku to bylo téměř šest a půl tisíce lidí. Ve Španělsku klesá také reprodukční číslo, které udává, kolik nakažený nakazí lidí: dostalo pod úroveň jedna. Vláda tak postupně uvolňuje velmi přísná omezení, která platí už měsíc a půl.

Německo nicméně i přes mírně pozitivní zprávy chce prodloužit hraniční kontroly na své západní hranici (na východní kontroly nejsou). Podle nedávného průzkumu institutu YouGov téměř polovina Němců nechce, aby mohli němečtí občané v létě cestovat do zahraničí - hranice by pro dovolenkáře měly zůstat zavřené.

Oscar mění pravidla kvůli pandemii

O ceny americké filmové akademie Oscar se v roce 2021 budou moci ucházet i snímky, které byly zveřejněny výhradně na streamovacích službách. Rozhodli o tom podle agentury Reuters organizátoři, kteří k tomuto opatření přistoupili kvůli mimořádné situaci způsobené pandemií nemocí covid-19. Udílení cen Oscar je pro 93. ročník plánováno na 27. února 2021. Dosavadní pravidla stanovovaly, že do výběru o prestižní cenu mohly být zařazeny jen filmy, které byla nejméně sedm dní promítána v kině v Los Angeles.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].