Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Stát chystá mírné uvolnění zákazů

Roman Prymula • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Roman Prymula • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Stát se chystá uvolňovat přísná restriktivní karanténní podmínky spojené s šířením koronaviru. Oznámil to šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Podle něj to ale bude souviset také s tím, jak budou občané nadále dodržovat současné zákazy. Problémy jsou třeba v některých velkých stravovacích zařízeních, ve stavebnictví nepracují lidé vždy s rouškou, nedodržuje se ani nařízení, které – s výjimkou rodin – zakazuje na veřejnosti větší skupiny než dvoučlenné. Policie nachází stále otevřené restaurace s několika zákazníky.

Vláda na svém čtvrtečním zasedání uvolnila některé zákazy, třeba v hotelích a penzionech se mohou ubytovávat lidé z pracovních důvodů, nebo proto, že čekají po dovolené na evakuaci do své země. Mohou se otevřít také některé dílny, třeba zámečnické, nebo opravny domácích spotřebičů. Novým vyhlášením vláda přikázala poskytovat zákazníkům obchodů zdarma ochranné rukavice na jedno použití. Prokázaných nemocných je v Česku necelých osmnáct set, zemřelo sedm lidí, deset pacientů se vyléčilo. Otestováno bylo téměř 27 tisíc lidí, počty provedených testů za poslední dva dny výrazně stouply.

Vláda schválila další pomoc pro živnostníky

Ilustrační foto • Autor: Zehl Igor
Ilustrační foto • Autor: Zehl Igor

Vláda na čtvrtečním zasedání schválila také pomoc pro OSVČ postižených ochrannými nařízeními. Živnostníci, na něž nařízení dolehla, budou dostávat 15 tisíc korun měsíčně. Budou mít také nárok na ošetřovné za péči i děti do třinácti let věku. I na jejich zaměstnance se bude také vztahovat vládní opatření o kurzarbeitu - mohou tedy žádat o dotaci na doplacení mzdy svých zaměstnanců. Už dříve vláda navrhla odpustit živnostníkům minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Minimální výše těchto záloh úhrnem činí zhruba pět tisíc korun. Poslanci, senátoři i prezident už tuto výpomoc schválili.

Česko pošle ochranné obleky do Itálie a Španělska

Ilustrační foto • Autor: Milan Bureš
Ilustrační foto • Autor: Milan Bureš

Vláda se shodla, že do Itálie a Španělska, dvou nejpostiženějších evropských zemí, pošle materiální pomoc. Do každé země z Česka poputuje deset tisíc ochranných obleků. Jsou již připraveny k odeslání, zásilka by měla opustit Česko v nejbližších dnech letecky nebo kamionem. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vláda o podobě a velikosti darované zásilky rozhodovala po konzultacích s italským a španělským velvyslancem a také s ohledem na české potřeby a zásoby. Česko má ochranných obleků zhruba čtvrt milionu, darovaných dvacet tisíc by tak podle vládních propočtů nemělo českou bezpečnost ohrozit. Se stejným argumentem ale vláda odmítla vyslat do obou zemí armádní lékaře, počítá s nimi doma.

Cena elektřiny letí dolů

Autor: HN, Libor Fojtik
Autor: HN, Libor Fojtik

Cena elektřiny na pražské energetické burze klesla těsně pod čtyřicet eur za jednu megawatthodinu. Loni se cena jedné megawatthodiny pohybovala kolem šedesáti eur. To je dobrá zpráva pro zákazníky a horší pro energetické giganty. Podle expertů je hlavním důvodem obava z celkového poklesu spotřeby energií po zastavení výroby, průmyslu i služeb.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík řekl serveru iHned, že firma zaznamenala od koronavirových omezení pokles spotřeby až o 10 procent. „Spotřeba samozřejmě závisí i na venkovní teplotě, která byla v posledních dnech nízká, takže pokles spotřeby způsobený zavedenými opatřeními může být v důsledku i větší,“ dodal mluvčí. Do ceny se promítla i teplá zima, v jejím důsledku jsou plné zásobníky plynu, své udělalo i větrné počasí a dodávky energie z větrných elektráren – na základě toho jsme třeba vyvezli méně elektřiny do Německa.

New York staví provizorní márnice

Bill de Blasio • Autor: Profimedia.cz
Bill de Blasio • Autor: Profimedia.cz

Obyvatelé New Yorku by se měli připravit na to, že polovina z nich se nakazí koronavirem. Novinářům to ve středu řekl starosta města Bill de Blasio. New York je v USA hlavním ohniskem nákazy. Nákazu koronavirem tu má téměř 18 tisíc lidí a téměř tři stovky obyvatel velkoměsta zemřely v důsledku nemoci. Radní Oxiris Barbot odpovědná za oblast zdravotnictví předpokládá, že epidemie odezní až v září. Do té doby se podle ní nakazí na čtyři miliony lidí, radní předpokládá, že pětina z nich bude potřebovat hospitalizaci v nemocnicích. Už teď se posilují kapacity nemocnic a staví provizorní márnice. „Vidět něco takového je velmi emotivní,“ komentoval nová opatření starosta de Blasio. "Pocit zkázy je bezprostřední. Bude to velmi, velmi bolestné.“

Velký bariérový útes vybledl

Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Letecké snímky ukázaly, že australský Velký bariérový útes, největší korálový útes světa, po letošním horkém australském létě opět vybledl. Ztráta barvy signalizuje uhynutí korálů, na vině jsou nejspíše únorové vysoké teploty mořské vody. V posledních pěti letech je to již potřetí, kdy k takovému rozsáhlému poškození útesu došlo. Velký bariérový útes měří přes 2300 kilometrů a rozkládá se podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Od začátku 80. let je na seznamu UNESCO. Ve skutečnosti se jedná o systém několika útesů, z nichž některé vystupují nad hladinu. Utváří ho několik stovek druhů korálů, bariéra poskytuje útočiště mnoha druhům ryb, ptáků, mořských hadů, plžů a mlžů a představuje bohatý a složitý ekosystém.

V posledních letech ale útes ohrožují stoupající teploty mořské vody, které ničí korály a narušují místní ekosystém. Jeho ochranou se zabývá úřad pro správu mořského parku Velký bariérový útes, který každých pět let zhodnocuje jeho stav a vyhlídky do budoucna. Podle Davida Wachenfelda z úřadu je letošní poškození závažnější než dvě předchozí, ke kterým došlo v letech 2016 a 2017 a z nichž se ekosystém útesu ještě ani nestačil vzpamatovat. Některé části bariéry jsou zasaženy více než jiné, severní a střední část vybledla pouze mírně, což podle Wachenfelda znamená, že útes se v těchto místech nejspíše dokáže obnovit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].