Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Česko má čtvrtého vyléčeného pacienta

Sanitka pro testování na koronavirus v terénu • Autor: David Malik / CNC / Profimedia
Sanitka pro testování na koronavirus v terénu • Autor: David Malik / CNC / Profimedia

Potvrzených případů nemoci Covid-19 je aktuálně v Česku 774. Ve čtvrtek přibylo 205 nakažených, což je nejvyšší denní nárůst – ale zároveň každý den narůstá počet provedených testů. K pátečnímu ránu jich provedly laboratoře 11 619. Pět lidí je ve vážném stavu, nikdo nezemřel. Lékaři ale zaznamenali i dalšího vyléčeného pacienta. Z nemocnice šedesátiletá odešla žena v Moravskoslezském kraji, čeká ji ještě týden v karanténě. Nakazila se při lyžování v Itálii. Lékaři čekají, že vyléčených bude vzhledem k rostoucí době od prvních případů v příštích dnech přibývat. Stejně tak bude ovšem přibývat nakažených lidí . Šéf krizového štábu, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, odhaduje, že epidemie začne opadat v polovině dubna, kdy bude v Česku 15 tisíc nakažených.

Lék remdesvir je na cestě z USA do Česka

Odebírání vzorku; ilustrační foto • Autor: AP
Odebírání vzorku; ilustrační foto • Autor: AP

Experimentální lék remdesvir americké společnosti Gilead je na cestě do České republiky. Firma jej chce testovat v co nejvíce zemích a se zařazením českého pacienta do testovacího programu souhlasila. Muž je ve vážném stavu a je napojen na mimotělní oběh. Hospitalizovaný je ve Všeobecné fakultní nemocnici Praha.

První dodávka respirátorů z Číny je v Praze

Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav
Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav

Na pražské letiště v pátek před polednem dosedlo první letadlo se zdravotnickými pomůckami zakoupenými v Číně. Na palubě bylo přes milion respirátorů, které jsou nyní rozvážené do centrálních skladů a z nich poputují do krajů. V sobotu by měla přiletět další dvě letadla, v následujícím měsíci stát plánuje, že získá každý týden tři letecké náklady zdravotních potřeb. Klíčovou a největší zásilku by mělo počátkem příštího týdne přivézt obří letadlo Ruslan zapůjčené Ukrajinou.

Celkem má stát v plánu za ochranné pomůcky utratit tři miliardy korun. První dodávka čínského materiálu stála 75 milionů korun, dalších osm milionů korun stála doprava společností China Eastern. Pro materiál původně letěla letadla společnosti Smartwings, ale čínský stát jim nepovolil vstup na své území, a tak čekají v ruském Novosibirsku v Rusku. Oficiální důvod je, že na šanghajském letišti není místo.

Španělsko hlásí přes tisíc mrtvých

Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed
Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed

Španělsko jako čtvrtá země světa (po Číně, Itálii a Íránu) zaznamenala víc než tisíc obětí nového viru. Nakažených je tam dvacet tisíc. Nejvíc postižený je Madrid, Barcelona a Baskicko, tedy nejbohatší části země. Bavorsko pak zavádí přísná opatření podobná těm českým. Tamní premiér Markus Söder je vysvětluje tím, že ve spolkové zemi prudce stoupá počet nakažených. Bavorsko má o tři miliony obyvatel víc než Česko a za poslední den přibylo přes osm set nakažených. Söder proto výrazně omezuje pohyb na veřejnosti a návštěvy v nemocnicích i domovech důchodců. Bavorsko už dříve přijalo přísná opatření v mírném předstihu před ostatními spolkovými zeměmi, dá se tedy čekat, že opět bude následovat celé Německo.

Západoevropské akcie rostou, pomohly centrální banky

Akciová burza v New Yorku; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Akciová burza v New Yorku; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Po mnoha dnech pádu a strachu se obchodníci na burzách v západní Evropě uklidnili, propad hodnoty akcií se zastavil, a naopak začal růst. Analytici to vysvětlují tím, že centrální banky jednotlivých zemí i Evropská centrální banka jasně řekly, že se za ekonomiku zaručí a budou bránit jejímu propadu. Burzovní indexy rostou všude v západní Evropě včetně Milána, který je centrem evropské epidemie. I tak ale míří ekonomika do propadu a recese - včetně té české. Ministryně financí odhaduje letošní rozpočtový schodek na sto miliard korun, podle některých analytiků to je ale spíš zbožné přání a reálný tuzemský schodek bude dvakrát či třikrát vyšší.

Koronavirus šířilo známé rakouské lyžařské středisko

Populární písnička oslavuje tyrolskou vesnici Ischgl jako zimní sen, letos se ale stala pro návštěvníky tohoto rakouského lyžařského střediska stal spíše  noční můrou. Místo známé jako alpská Ibiza, které každoročně přiláká miliony návštěvníků, se totiž na konci února stalo dokonalým inkubátorem, neboť turisté si vedle obvyklé kocoviny a opálení od horského sluníčka odvezli i koronavirus, napsal portál Politico EU. V době, kdy rakouské úřady pochopily rozsah infekce, bylo už pozdě. Zdravotníci po celé Skandinávii vystopovali stovky případů do Ischglu. V úterý Norsko oznámilo, že čtyřicet procent z více než 1400 případů v zemi má původ v Rakousku. Také rakouské úřady spojují stovky nakažených v zemi s Ischglem.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz doma i v zahraničí sklízí pochvaly za rozhodný postup proti koronaviru, kritici ale poukazují na to, že Vídeň strategii náhle změnila před týdnem až poté, co si uvědomila rozsah situace v Tyrolsku. I přes zahraniční upozornění tyrolští představitelé odmítali podniknout rázné kroky z obav neblahého dopadu na místní hospodářství. Celý region je totiž závislý na turismu. Virus se tak šířil a přinutil vládu podniknout 13. března bezprecedentní rozhodnutí, a to uzavřít do karantény celé údolí s Ischglem známé jako Paznauntal. Uzavřen byl i blízký Sankt Anton, další populární lyžařské středisko.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].