Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vláda zakázala volný pohyb osob

Premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a bývalá hlavní hygienička Eva Gottvaldová • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a bývalá hlavní hygienička Eva Gottvaldová • Autor: ČTK, Šulová Kateřina

Ode pondělka je v Česku zakázaný volný pohyb osob. Lidé mohou cestovat do zaměstnání, na nezbytné nákupy nebo k lékaři. Výjimky platí i pro vyřizování úředních nezbytností, bezodkladných návštěv rodiny a pro pobyt v přírodě. Česko k tomuto kroku přistoupilo jako čtvrté v Evropě, po Itálii, Španělsku a Rakousku. Vláda také na večerním zasedání aktivovala Ústřední krizový štáb, s čímž premiér Babiš dlouho váhal. V čele štábu sedí náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nakažených bylo podle posledních dat v Česku 298. Zatím nikdo nezemřel, ale stav minimálně dvou nakažených je velmi vážný. Nedělní nárůst nových případů byl vyšší než třicet procent, což je podle epidemiologů nebezpečná mez. Zároveň  nemocnice v Ústí nad Labem zároveň oznámila, že tři její pacienti infekci překonali a jsou zdraví.  První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Uzdravení prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí dvou dnů.

Brusel navrhuje uzavření vnějších hranic EU na 30 dní

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen

Evropská unie dočasně zakáže občanům cizích států vstup do unijních zemí s výjimkou nezbytných případů. Navrhla to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž má zákaz platit 30 dní. Opatření, po němž v rámci boje proti šíření koronaviru volaly některé členské státy, dnes šéfka unijní exekutivy projednala s lídry zemí skupiny G7. Prezidenti a premiéři unijních států by jej měli schvalovat během úterního videosummitu.

Nizozemsko, které stále nezavádí žádná drastická - a ani méně drastická - opatření proti šíření koronaviru, zaznamenalo přes noc prudký nárůst infikovaných a mrtvých. Nakažených je 1413 (o 278 víc) a zemřelo zde 24 osob. Španělsko, po Itálii druhá nejpostiženější země Evropy, se blíží desítce tisíc nakažených a třem stovkám mrtvých. Poprvé v poválečných dobách vyhlásilo Bavorsko stav přírodní pohromy pro celé území spolkového státu. V neděli zde prudce povyskočil počet nakažených, o 205 na 866. Zatím v Bavorsku zemřeli čtyři lidé.

Do pražských vozů MHD jen se zakrytými ústy

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Vedení Prahy zakázalo pasažérům vstup do hromadné dopravy bez zakrytých úst a nosu. Nařízení začíná platit v pondělí o půlnoci. Není nutné mít roušku nebo respirátor, postačí šála nebo šátek, i když v případě jejich použití není ochrana spolucestujících tak důsledná. Politici vyzývají občany, ať mají na veřejnosti zakrytý obličej vždy - a zároveň apelují na veřejnost, že její nošení není podezřelé podivínství, ale ohleduplnost. Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) navrhne vládě, aby povolila otevřít galanterie - právě proto, aby si lidé mohli domácí roušky ušít. Platí i další pravidla, jak se ve veřejných prostorách chovat obezřetně: nosit rukavice, platit pokud možno bezhotovostně a dodržovat dvoumetrový odstup od jiných lidí.

Hygienici uzavřeli 21 obcí na Olomoucku a jednu u Havlíčkova Brodu

Ilustrační foto
Ilustrační foto

V pondělí časně ráno uzavřeli hygienici víc než dvacítku obcí kolem Uničova, Červenky a Litovle. Lidé nesmí tuto oblast opustit a nesmí se pohybovat mimo území svého trvalého pobytu. Dálniční sjezdy k těmto obcím jsou uzavřeny. Opatření je vyhlášené zatím na 14 dní. Podle úřadů bylo v neděli večer v uzavřených obcích 25 případů, ale potenciálních nakažených je až tisíc. Uzavřená je i vesnice Kynice na Vysočině, kde jsou koronavirem nakažení čtyři lidé. Pro tu platí stejná pravidla jako pro ostatní uzavřené obce. Je možné, že vláda a hygienici nařídí v budoucnosti uzavření dalších měst a obcí.

Vládu v Izraeli bude sestavovat Benny Ganc

Benny Ganc před voliči • Autor: AP/ČTK, Sebastian Scheiner
Benny Ganc před voliči • Autor: AP/ČTK, Sebastian Scheiner

Prezident Reuven Rivlin pověřil sestavením vlády Bennyho Gance, šéfa druhé nejsilnější parlamentní strany. Předčasné (v pořadí už třetí) volby ze začátku března sice opět vyhrála strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua, ale toho prezident nechce pověřit, protože je trestně stíhán za korupci. Ze stejného důvodu Ganc odmítl jeho nabídku, ať spolu utvoří vládu národní jednoty pro dobu, kdy svět - a Izrael také - čelí pandemii koronaviru. I třetí předčasné volby dopadly patem: ni vládní Likud a jeho spojenci, ani Gancova Modrá a bílá nedosáhly na parlamentní většinu. Ganc bude usilovat o sestavení menšinového kabinetu. Může počítat s podporou arabských stran, které pro něj hodlají hlasovat, byť do vlády nevstoupí. Arabské strany zastupují v Izraeli pětinu voličů, ale zatím se ale vlády nikdy neúčastnily.

Tisíce lidí šijí doma roušky: pro sebe, na prodej i pro nemocnice

Tisíce lidí šijí doma látkové roušky, pro své rodiny, na prodej i pro nemocnice, kde chybí. Návody a fotky svých výsledků sdílejí na sociálních sítích. Zároveň odborníci vyzývají, aby je na ulicích nosili všichni lidé. Roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, jsou ale lepší než nezakrytá ústa a nos. Zabrání ale nakaženým šířit virus v jejich okolí.   Na internetu jsou dostupné návody na ušití z bavlněné látky, která umožní roušku vyprat na 90 stupňů Celsia, přežehlit nebo sterilizovat v mikrovlnné troubě nebo horké vodě. Doporučení pro výběr materiálů vycházejí ze zkušeností z Číny. Nejlepším materiálem pro roušky vlastní výroby jsou bavlněná trička, povlaky na polštáře nebo jiné bavlněné materiály. Návod na výrobu jednorázových roušek z papírových kapesníků dal také Pavel Březovský, ředitel Státního zdravotního ústavu, jehož Národní referenční laboratoř je hlavní autoritou pro testování nakažených. „Běžný papírový kapesníček, složit do harmoniky a přicvaknout na koncích tkaloun sešívačkou a je hotovo. Cena nula, nula, nic. Z jednoho balíčku máte na celý den vystaráno. Ekologicky likvidujte, neházejte do záchodu,“ napsal.

Podobně jako rouška funguje i šátek nebo šála přes nos a ústa. Zatím se ale lidé na sociálních sítích shodují, že s rouškou na ulici si vysloužili spíš podezřívavé pohledy. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už minulý týden uvedl, že do budoucna je možné, že vláda lidem nošení roušek nařídí. Standardní jednorázové roušky neboli ústenky ale na trhu k dispozici nejsou. Vláda jich slibuje dostatek nakoupit. Na sociálních sítích lidé sdílejí své zkušenosti a fotky doma ušitých roušek.  Sdílí se návody, ale také nabídky k prodeji. Zájem o látkové roušky mají i nemocnice nebo sociální služby, pro něž je dobrovolníci také šijí. Přijímá je například porodnice v Praze-Podolí nebo novorozenecká JIP při Fakultní nemocnici v Olomouci, ale také nemocnice ve Vyškově, Jeseníku nebo Zlíně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].