Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Italská vláda zavádí kvůli koronaviru karanténu pro celou zemi

Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav
Hasiči s policisty a celníky na hraničním přechodu v Rozvadově; ilustrační foto • Autor: ČTK, Chaloupka Miroslav

Italská vláda od úterý zavede karanténu pro celou zemi, aby se bránilo dalšímu šíření nového koronaviru. Premiér Giuseppe Conte řekl, že lidé by kromě cestování měli omezit i pohyb na veřejnosti. Až do 3. dubna se také prodlouží uzavření škol v celé zemi. Všechny Italy vyzval premiér k odpovědnosti. Neměla by se omezovat veřejná doprava a lidé by tak měli mít možnost se dopravit do zaměstnání. Vláda ale zakázala konání všech sportovních akcí. Týká se to i fotbalové ligy, která se nesmí hrát ani bez diváků. Zpřísnění opatření premiér oznámil krátce poté, co civilní ochrana oznámila nejnovější údaje o šíření koronaviru. V Itálii už se potvrdilo od minulého měsíce 9172 případů nákazy, z toho 463 osob zemřelo. Itálie je nejpostiženější evropskou zemí, ale opaření zavádějí i další evropské státy.

Polsko jako preventivní opatření nařídilo sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Česko má nyní 38 nakažených. Posledním infikovaným Čechem je pražský taxikář, který nemá vazbu na lidi, kteří pobývali na severu Itálie. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jde o „zlomový případ“, protože se nový koronavirus už šíří společností a dá se jen těžko vysledovat. Možné je zavedení dalších, přísnějších opatření. Už od pondělí od sedmé ranní zavedlo Česko kontroly na deseti hraničních přechodech. Od úterka pak budou zakázány návštěvy na lůžkových odděleních v nemocnicích či v domovech seniorů.

České děti jsou v Evropě na druhém místě v přístupu k sexuálně laděnému obsahu

Natáčení dokumentu V síti; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Natáčení dokumentu V síti; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Dosud nejrozsáhlejší mezinárodní studie EU Kids Online 2020 zveřejnila výsledky průzkumu chování dětí v digitálním prostředí, jíž se zúčastnilo 25 tisíc dětí z 19 evropských zemí ve věku od 9 do 16 let. Česká část zprávy, za níž stojí odborníci z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, vyhodnotila odpovědi 2 825 tuzemských dětí a adolescentů, kteří mají přístup na internet z mobilu nebo počítače. Z dat, která získali mezi lety 2017 a 2018, vyplynulo, že české děti vídaly zprávy se sexuálním obsahem – konkrétně nahotu či pohlavní styk – častěji v digitálním prostředí než v televizi. Třetina dětí se s nimi setkala přinejmenším jednou měsíčně, 12 procent z nich dokonce denně. Zkušenosti s nevhodnými obrazy se zvyšují s věkem. Autoři zároveň upozorňují, že ne vždy jde o nevyžádaný obsah - a jen malé procento dětí, zejména v mladším věku, ho považuje za znepokojující.

Vedoucí výzkumu David Šmahel pro server iRozhlas uvedl, že děti si podobné zprávy vyměňovaly i v minulosti, jen  jinými způsoby; dnes to dělají prostřednictvím digitálních technologií. Vědci také doporučují vnímat informace plynoucí ze studie v kontextu – namísto „rodičovské paniky“ se přiklánějí k proaktivnímu přístupu ve výchově a snaze navázat s dětmi takový vztah, aby se se znepokojujícími zkušenostmi dokázaly rodičům svěřit. Sexuálně laděné zprávy jsou mezi dětmi nejrozšířenější v Belgii, kde se s nimi setkalo 39 procent dětí, v Česku se jedná o 34 procent dětí, nejmenší zkušenost s nimi mají děti v Itálii – studie ji zaznamenala jen u 8 procent respondentů

Akcie silně oslabují kvůli kolapsu ceny ropy

Akciová burza v New Yorku; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Akciová burza v New Yorku; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Západoevropské akcie zahájily týden silným propadem, který je reakcí na noční kolaps cen ropy na světových trzích. K propadu přispívá i situace v Itálii, která o víkendu kvůli šíření koronaviru nařídila karanténu asi 16 milionům lidí. Na trzích se tak šíří strach, že v recesi neskončí jen evropská ekonomika, ale i světová ekonomika. Panevropský index STOXX 600 asi hodinu po zahájení obchodování odepisoval 6,5 procenta a pohyboval se kolem 344 bodů. V úvodu byly ztráty ještě výraznější. Index tak směřuje k nejhoršímu dennímu propadu minimálně od roku 2016. Nachází se v takzvaném medvědím trhu, kdy index ze svého maxima sestoupí alespoň o 20 procent. Nejvýraznější ztráty mají podle očekávání akcie těžebních firem. Mimo tento sektor pak akcie německého finančního ústavu Deutsche Bank spadly asi o 14 procent a jsou nejníže v historii.

Padal londýnský index FTSE 100 i index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohan. Z méně rozvinutých trhů se například propadla burza v Aténách . Ceny ropy v noci spadly o více než 30 procent po oznámení Saúdské Arábie, že výrazně zvýší těžbu, čímž ještě více zaplaví trh nadbytečnou ropou. Severomořský Brent se tak přechodně dostal pod 30 dolarů za barel. Saúdská Arábie reaguje na neochotu Ruska přistoupit na koordinované snížení těžby a krok Rijádu je vnímán jako zahájení cenové války. Akciové trhy ve Spojených státech dokonce krátce po zahájení zastavily obchodování. Důvodem byl propad hlavního indexu S&P 500 o sedm procent. Trhy v takovém případě automaticky přeruší obchody na 15 minut. Toto pravidlo Američané zavedli po světové finanční krizi v roce 2009, aby zabránila masivním propadům a finančním ztrátám.

Začal soud s podezřelými ze sestřelení letounu nad Ukrajinou

Vrak letadla MH17 • Autor: Globe Media /  Reuters
Vrak letadla MH17 • Autor: Globe Media / Reuters

Před soudem v Haagu začal proces se čtveřicí mužů podezřelých z podílu na sestřelení malajsijského letounu na lince MH17 před šesti lety. Tragická událost, která se odehrála 17. července 2014 nad ukrajinským územím ovládaným proruskými separatisty, si vyžádala na 300 mrtvých. Soud se koná bez přítomnosti obžalovaných, jimiž jsou tři Rusové a jeden Ukrajinec. Čtveřice, kterou zastupují právníci, čelí obžalobě z vraždy 298 cestujících a členů posádky boeingu, který mířil z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. Podle prokurátorů se podíleli na převozu a instalaci rakety Buk, která letoun zasáhla, z Ruska na území ovládané na Ukrajině separatisty. Oběťmi se stali občané deseti zemí, mezi nimiž bylo 196 Nizozemců, 43 Malajsijců a 27 Australanů. O tom, že se proces bude konat v Nizozemsku podle nizozemského práva, rozhodl mezinárodní tým vyšetřovatelů, jehož členy byli experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny.

Rozhodnutí padlo poté, co Rusko zabránilo ustavení speciálního tribunálu OSN. Tito vyšetřovatelé loni v červnu z odpovědnosti za katastrofu obvinili první čtveřici podezřelých. Všichni v létě 2014 zastávali vysoké funkce u proruských východoukrajinských separatistů. Moskva nadále jakýkoli podíl na sestřelení letounu popírá, vinu připisuje ukrajinské armádě. Zpochybňuje přitom objektivitu mezinárodního vyšetřování s poukazem na to, že bylo vedené bez ruské účasti. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že protileteckou raketu Buk dodali proruským vzbouřencům v Donbasu na východní Ukrajině příslušníci ruské 53. protivzdušné brigády z Kurska. Separatisté pak mohli civilní letoun sestřelit omylem. První dva týdny jednání budou věnovány konstatování aktuálního stavu kauzy; soud musí zjistit, zda není nutné ve vyšetřování ještě pokračovat. proces je předběžně rozplánován minimálně do konce roku 2021.

Zemřel Bergmanův herec Max von Sydow

Max von Sydow • Autor: ČTK
Max von Sydow • Autor: ČTK

Ve věku 90 let zemřel v neděli švédsko-francouzský herec Max von Sydow, jenž se proslavil především díky spolupráci se švédským režisérem Ingmarem Bergmanem. Hrál v jeho filmech Lesní jahody či Hodina vlků; do dějin kinematografie vešla scéna z filmu Sedmá pečeť, v níž jako rytíř Antonius Block hraje šachy se Smrtí. Alegorie o hledání Boha a smrti jako jediné jistoty života je dodnes považována za jedno z nejlepších Bergmanových děl. Úspěšnou kariéru měl ale von Sydow také v Hollywoodu. Stojedenadevadesát centimetrů vysoký rodák z Lundu, který mluvil i hrál v několika jazycích, se objevil ve snímcích Hana a její sestry Woodyho Allena, Vymítač ďábla Williama Friedkina či Tři dny Kondora od Sydneyho Pollacka.

V bondovce Nikdy neříkej nikdy z roku 1983 ztvárnil Ernsta Stavra Blofelda, šéfa zločinecké organizace Spectre. Hrál rovněž ve sci-fi Minority Report od Stevena Spielberga.  Vracel se pracovat i do Evropy: objevil se ve snímcích Hamsun, Skafandr a motýl nebo Pelle dobyvatel, za nějž v roce 1988 získal evropskou filmovou cenu, tehdy známou jako Felix, a také první nominaci na Oscara. Aktivní byl i v posledních letech: hrál se v úspěšném seriálu Hra o trůny, kde ztvárnil roli Tříoké vrány, ve sci-fi sáze Hvězdné války nebo v historické sérii Tudorovci. Von Sydow byl dvakrát ženatý, od roku 1997 žil v Provence s francouzskou filmařkou Catherine Brelet, s níž měl dva syny.

Karlův most znovu někdo posprejoval

Neznámý vandal zřejmě o víkendu posprejoval část Karlova mostu, uvedl server iDnes.cz. Podle mluvčí pražských policistů Violety Siřišťové se policie případem zabývá pro podezření z poškození cizí věci. Mluvčí Technické správy komunikací  Barbora Lišková uvedla, že nápis bude odstraněn co nejdříve. „Věc řešíme od rána, a to s odborem památkové péče pražského magistrátu a také s pražskou národní galerií, která nám zřejmě poskytne restaurátora. Graffiti bude odstraněno co nejdříve, může to být i v řádu hodin,“ řekla.

Mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová odpoledne doplnila, že odborníci z ústavu byli spolu se zástupci magistrátu a TSK na místě.„Byly odebrány vzorky k provedení zkoušky, na základě které bude určena nejvhodnější metoda čištění. Podle serveru se fotografie posprejovaného mostu objevila na sociálních sítích v pondělí. Nápis "Kraków + Moscow = Prague 8. 3. 2020“ se nachází v podloubí mostu u Čertovky. Sprejera žádná z bezpečnostních kamer incident nezachytila. Podobný incident byl vyšetřován nedávno. Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu uložil podmínky a peněžité tresty bratrům z Německa, kteří v polovině července na pilíř mostu nasprejovali nápis o rozměrech pět krát dva metry.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].