Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Česko má pět nakažených koronavirem, Německo ruší veletrhy

Prostory knižního veletrhu v Lipsku letos zůstanou prázdné  • Autor: ČTK
Prostory knižního veletrhu v Lipsku letos zůstanou prázdné • Autor: ČTK

Počet nakažených novým typem koronaviru v Německu za posledních 24 hodin stoupl o 38. Celkem je jich 188, a to ve 13 ze 16 německých spolkových zemí. Přibývá také akcí, které se kvůli nákaze ruší. Jednou z nich je mezinárodní knižní veletrh v Lipsku, další mezinárodní řemeslnický veletrh v Mnichově. Na některých místech, kde se nákaza objevila, jsou zavřené školy. Na lodi kotvící u Norska je u dvou Němců podezření na nákazu, první potvrzený případ koronaviru hlásí Ukrajina. V Rakousku byla nemoc COVID-19 zatím potvrzena u 21 lidí. Jeden z německých pacientů, u nějž testy koronavirus potvrdily, se nakazil zřejmě během pobytu na mistrovství světa v biatlonu, které se konalo v polovině února v Anterselvě v severoitalském regionu Trentino-Alto Adige. Tento týden se bude Světový pohár v biatlonu konat v Novém Městě na Moravě. Bezpečnostní rada státu v pondělí rozhodla, že závody se odehrají bez diváků. Ve středu ráno bude rada opět jednat o osudu akcí s větším počtem návštěvníků.

Na světě se novým typem koronaviru nakazilo již více než 90 tisíc lidí; obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se stalo více než 3000 lidí. Česko má zatím pět potvrzených případů.  Nejnovější případ je žena z Ekvádoru (1999) studující v Miláně. V Česku doprovázela Američanku studující tamtéž. Byly tu jako turistky. Nákaza koronavirem byla u Američanky potvrzena už v neděli. První test Ekvádorky vyšel jako negativní, onemocnění ukázal až opakovaný test. Celkem bylo v ČR testováno 236 lidí, na 16 výsledků se čeká. První tři případy byly v Česku oznámeny v neděli, všichni nakažení pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Počty lidí v domácí karanténě chtějí hygienici aktualizovat v pátek. Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdenky Jágrové byly podrobně zmapovány kontakty všech nakažených. Ministerstvo školství informovalo, že by v případě vypuknutí epidemie mohlo vyhlásit zvláštní prázdniny. Výuka by se mohla omezit také na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nebo krajských hygieniků. České republice podařilo spojit s americkou firmou, která vyrábí zatím experimentální lék na koronavirus - remdesevir. Opozice chce od vlády informace o tom, jak bude řešit situaci ohledně koronaviru, a kritizuje připravenost státního aparátu.

Superúterý: Miliardář Bloomberg poprvé promluví do demokratických primárek

Michael Bloomberg  • Autor: REUTERS
Michael Bloomberg • Autor: REUTERS

Souboj o zisk demokratické nominace v letošních amerických prezidentských volbách vstupuje do rozhodující fáze. Při takzvaném superúterý se totiž bude rozhodovat ve 14 státech najednou. Rozdělí se přitom více než třetina delegátů, kteří v červenci určí, koho vyšle Demokratická strana do listopadového souboje s prezidentem Donaldem Trumpem. O přízeň voličů se uchází již jen pět kandidátů z původních více než 20. Na prvním místě je nyní senátor za Vermont Bernie Sanders, za ním stojí bývalý viceprezident Joe Biden, který s přehledem zvítězil v sobotních primárkách v Jižní Karolíně. Bidenova kampaň získala s prvním velkým úspěchem novou krev do žil. Bývalé pravé ruce prezidenta Baracka Obamy navíc pomůže, že se jej chystají podpořit dva odstoupivší populární centrističtí kandidáti - exstarosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg a senátorka Amy Klobuchar.

Do klání však poprvé promluví také miliardář Michael Bloomberg. Ten před čtyřmi měsíci zahájil masivní televizní a internetovou kampaň, která dalece překračuje možnosti ostatních kandidátů. Podle listu The Wall Street Journal je velkou otázkou hlasování, zda se mu vynaložené prostředky podaří přetavit v hlasy voličů. Podle  serveru FiveThirtyEight existuje téměř dvoutřetinová šance, že se nikomu nepodaří dosáhnout nadpoloviční většiny delegátů. První místo v nominačním souboji by tak vítěznému uchazeči nezajišťovalo automatické vítězství - o konečném vyzyvateli Donalda Trumpa by se rozhodovalo v kuloárech letního nominačního sjezdu. Výběr republikánského kandidáta je spíše formální, Trump má totiž ve straně nezpochybnitelnou pozici.

Řecko zastavilo na turecké hranici tisíce migrantů

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se zdraví s policisty na hranici  • Autor: AP, Dimitris Papamitsos
Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se zdraví s policisty na hranici • Autor: AP, Dimitris Papamitsos

Mezi sobotou a pondělním večerem zabránila řecká policie společně s armádou přibližně 24 tisícům pokusů o ilegální překročení řecko-turecké hranice. Ta zažívá nápor uprchlíků od čtvrtka poté, co Ankara řekla, že přestane bránit uprchlíkům v přechodu do Evropy. Turecko tak přestalo dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, ve které slíbilo pomoci zastavit migrační vlnu výměnou za finanční pomoc z EU. „Ilegálně nikdo hranice přecházet nebude, děláme jen svoji práci, řecké hranice jsou také hranice Evropy,“ prohlásil v úterý řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, když dorazil do přístavního města Alexandrupoli nedaleko hranic s Tureckem. „Řecko se nenechá vydírat,“ dodal s odkazem na tlak Ankary, která se otevřením své části hranice snaží přimět EU k další pomoci Turecku kvůli migrantům.

Do problémové oblasti v úterý zamířili vrcholní představitelé EU. Řecko poslalo už v pátek na hranice více policistů i vojáky. Ti i za pomoci slzného plynu a vodních děl brání dalším pokusům o ilegální překročení hranic a zadržela desítky migrantů, mezi nimiž jsou hlavně Afghánci, Pákistánci, Maročané a Bangladéšané. Někteří běženci mávají transparenty, v nichž žádají pomoc po německé kancléřce Angele Merkel. Její mluvčí ale vzkázal, že cesta do Evropy otevřená není: „Zaregistrovali jsme, že migrantům a uprchlíkům bylo v Turecku řečeno, že cesta do Evropy je otevřená, ale není to pravda.“

Opozice Babišovi: Omluvte se za bestii a za kritiku europoslanců

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeier a europoslanci Tomáš Zdechovský (vlevo) a Sándor Rónai v Praze představili svá zjištění ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše • Autor: ČTK
Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeier a europoslanci Tomáš Zdechovský (vlevo) a Sándor Rónai v Praze představili svá zjištění ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše • Autor: ČTK

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan požádá ve Sněmovně premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se omluvil poslankyni STAN Věře Kovářové za to, že ji označil jako bestii. Podle něj je Babiš hulvát. Šéfa ANO při tom zachytila Česká televize, když se minulé pondělí kabinet společně přesouval na zámek do Lán na oběd s prezidentem Milošem Zemanem. Kovářová před odjezdem kabinetu do Lán asi deset minut rozmlouvala s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Předala mu seznam obcí, které potřebují peníze na rozšíření kapacity mateřských a základních škol. „Tady ta bestie, co mě tam odchytila, ty školy a školky, no a já nevím, kde to vzala,“ řekl Babiš poté na záznamu, kde mluví s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Premiér čelí ještě další podobné aféře. V pátek kritizoval delegaci europoslanců, která v Česku sbírala informace k jeho údajnému střetu zájmů předsedy vlády. Podle opoziční TOP 09 poškodil pověst země. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v úterý řekla, že by se měl omluvit zejména předsedkyni rozpočtového výboru Evropského parlamentu Monice Hohlmeier, kterou označil za pomatenou. Obdobně by měl postupovat i u europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksy (Piráti), které s delegací přijeli a jež opakovaně nazval vlastizrádci. Tato slova vzal nyní Babiš částečně zpět a omluvil se s tím, že to byla nadsázka.

Netanjahu zřejmě vyhrál volby, ale parlamentní většinu jistou nemá

Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK
Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK

Vítězem izraelských voleb je zřejmě pravicová strana Likud současného premiéra Benjamina Netanjahua. Po sečtení 90 procent hlasů ale stále není zřejmé, zda se mu za pomoci spřízněných stran podaří získat parlamentní většinu. V tuto chvíli drží Likud 36 křesel, spolu se spřátelenými stranami mají dohromady 59. Ve 120členném parlamentu chybí potenciální koalici dvě křesla. Druhá skončila strana Modrá a bílá Bennyho Gance, která předchozí zářijové volby těsně vyhrála, na třetím místě pravděpodobně skončila koalice arabských stran s prozatímními patnácti křesly. Není ani jasné, jestli Netanjahuovi pomůže Avigdor Lieberman, jehož strana Izrael je náš domov má zatím šanci na sedm křesel. Po volbách loni v dubnu Lieberman odmítl jít s Netanjahuem do vlády a nespojil se ani s Gancem. Po zářijových volbách Lieberman řekl, že by šel pouze do vlády národní jednoty, v níž by byl Likud i Modrá a bílá, což tyto strany odmítly. Nyní ale Lieberman uvedl, že udělá vše pro to, aby zabránil čtvrtým volbám v řadě.

Pondělní izraelské volby byly již třetí za necelý rok. Ani po zářijovém, ani po dubnovém hlasování se lídrům stran nepodařilo sestavit vládu s podporou parlamentní většiny. Netanjahu už v prvním vystoupení označil volby za velké vítězství a slíbil, že se pokusí sestavit širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael vládu a uzavře nekončící předvolební kampaní. „Navzdory všemu jsme vyhráli, je čas usmíření,“ řekl 70letý Netanjahu, jehož v listopadu generální prokurátor Avichaj Mandelblit obvinil z podvodu, zneužití důvěry a podplácení. Soud s ním má začít 17. března. Šedesátiletý Ganc vyjádřil zklamání, vyzval ale, aby lidé vyčkali na konečné výsledky. „Nevzdáme se svých zásad a své cesty,“ řekl - a předchozí volební kampaň označil Ganc za „nejšpinavější v dějinách Izraele“.

Otevření vatikánských archivů odhalí i část z české historie

Otevření vatikánských archivů z doby papeže Pia XII. (1939–1958) bude zajímavé nejen z hlediska holokaustu, ale například i vzhledem k tomu, jak se tento papež stavěl k událostem v poválečném Československu. „Mě budou ve vatikánských archivech hodně zajímat vztahy Československa s Vatikánem po roce 1945, protože to je málo probádané téma, a také to, jak reagoval papež Pius XII. na odsun německého obyvatelstva,“ říká historik Jaroslav Šebek, který se specializuje na dějiny 20. století. Podle něj Pius XII. už v srpnu 1945 vyzýval k tomu, aby se při odsunu neuplatňoval princip kolektivní viny.

Podle Šebka, který se do Vatikánu na jaře chystá,  byli prvními kritiky Pia XII. sovětští komunisté, kteří ho vnímali jako svého ideologického protivníka, takže o něm šířili negativní informace hned po válce. „První, kdo ho velmi negativně zobrazil v umělecké tvorbě, byl německý dramatik Rolf Hochhuth ve hře Náměstek v roce 1963, tedy až pět let po smrti papeže, jehož obvinil, že podlézal nacistům a neudělal nic pro záchranu Židů,“ řekl český historik. Právě v 60. letech už byla publikována malá část dokumentů z nyní otvíraného archivu, která dokládala, že Pius XII. pomáhal tajnou diplomacií Židům i odpůrcům nacismu a fašismu. A zatímco někteří tohoto papeže kritizovali, jiní hovoří o tom, že jeho diplomatická metoda zachránila životy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].