Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Japonsko ohlásilo první oběť nákazy koronavirem

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Japonsko ohlásilo první úmrtí na nový typ koronaviru. Infekci podlehla žena ve věku mezi 80 a 90 lety. Jde o druhou oběť nákazy koronavirem Covid-19 mimo Čínu, odkud se virus šíří. Nakažená Japonka žila v prefektuře Kanagawa, která sousedí s Tokiem.  Pozornost se k Japonsku upírá mimo jiné proto, že jeho metropole má od 24. července hostit letní olympijské hry. Jejich pořadatelé ale uvedli, že jsou připraveni olympiádu uspořádat navzdory pokračující epidemii. Japonsko eviduje nejvíce lidí nakažených mimo Čínu - celkem 247 případů, z nichž 218 bylo zaznamenáno na výletní lodi, jež v karanténě kotví v přístavu Jokohoma. V Kambodži mezitím zakotvila výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu a která marně hledala zemi, která by ji přijala. Na palubě je 802 členů posádky a 1455 pasažérů převážně ze Spojených států, Kanady a Británie; u nikoho z nich nákaza zatím potvrzená není. Na palubu vstoupí zdravotnický tým, který přítomné zkontroluje.

Ministři zdravotnictví členských zemí EU, kteří v Bruselu jednali o opatřeních proti šíření koronaviru, podpořili společné nákupy ochranných roušek či respirátorů v rámci Unie. Shodli také na možnosti, že by státy kontrolovaly, v jakých zemích pobývali lidé přijíždějící do EU. Ministři hovořili i o tom, že by se do budoucna s ohledem na možné ohrožení výroby léků v Číně měla přesunout alespoň část výroby důležitých léků na evropské území. Čínská provincie Chu-pej, která je považována za centrum nákazy, za středu zaznamenala 242 úmrtí a 14 840 dalších případů infekce; celkově bylo v pevninské Číně ten den zaregistrováno 254 nových obětí. Infekci podlehlo ve světě už 1370 lidí, přičemž Čína registruje 1368 mrtvých, jednoho pak Filipíny a jednoho nyní Japonsko. Nakažených je ve světě už přes 60 tisíc.

Policie řeší trestní oznámení Válkové kvůli Urválkovi

Helena Válková • Autor: Matěj Stránský
Helena Válková • Autor: Matěj Stránský

Policisté prověřují trestní oznámení, které podala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková z ANO kvůli článku o její někdejší spolupráci s bývalým komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Tvrzení serveru Info.cz, že se Válková podílela na šikaně disidentů, označila poslankyně za pomluvu. „Po přezkoumání obsahu trestního oznámení jsem dospěla k závěru, že je na místě zahájit úkony trestního řízení, a za tím účelem jsem věc postoupila policejnímu orgánu. V současné době probíhají úkony přípravného řízení,“ sdělila dozorová státní zástupkyně Helena Strnadová podle portálu irozhlas.cz.

Lednový článek Info.cz uvedl, že Válková sepsala koncem 70. let s Urválkem odborný článek obhajující takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů. Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt političku Miladu Horákovou. Poslankyně v trestním oznámení odmítá tvrzení historika Petra Blažka, že musela vědět o zneužívání ochranného dohledu k šikaně odpůrců režimu. Blažek podle ní pro svá tvrzení nemá žádný důkaz. Historik i šéfredaktor Info.cz Michal Půr si za informacemi obsaženými v článku stojí.

Padělání směnek: Prokurátor navrhuje pro Kočnera dvacet let

Marian Kočner • Autor: Milan Jaroš
Marian Kočner • Autor: Milan Jaroš

Dvacet let vězení žádá prokurátor pro oba aktéry jednoho z nejsledovanějších případů slovenské justice: jak slovenského podnikatele Mariana Kočnera, který zároveň stojí před soudem coby muž podezřelý z toho, že si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, tak pro exministra hospodářství a někdejšího šéfa soukromé televize Markíza Pavola Ruska.

Jde o případ padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,73 miliardy korun), jejichž proplacení od Markízy požadovala také jedna z Kočnerových firem. Žalobce rovněž požaduje pro Kočnera uložení pokuty ve výši 300 tisíc eur (7,5 milionu korun). Zda soud návrhu obžaloby vyhoví, bude známo na konci února.

Federace židovských obcí podala trestní oznámení na vydavatele antisemitské knihy

Je to případ natolik šokující, že bylo jen otázkou času, kdy se jím začne zabývat policie. Jak vyšlo tento týden najevo, některá on-line knihkupectví nabízela v sekci pro děti antisemitskou knihu Jedovatá houba, která poprvé vyšla v roce 1938. Pavel Kamas z vydavatelství Guidemedia argumetuje tím, že knihu vydal jako historickou. „Vydávání historických knih je trestné pouze v diktaturách,“ řekl. Nevysvětlil už, proč knihu nabízí v souladu s jejími původními propagandistickými účely, tedy jako knihu pro děti.

Policie se již případem začala zabývat, Federace židovských obcí pak nyní podala trestní oznámení na vydavatele. „Po hrncích s portréty Adolfa Hitlera nakladatelství Naše vojsko je tato publikace dalším výsměchem obětem šoa. Obracíme se na orgány státní správy s naléhavou žádostí, aby bylo okamžitým opatřením zabráněno šíření textu hrubě hanobícího rasu, národ a přesvědčení,“ píše se v prohlášení.

ČSSD: Foldyna se neomluví za výroky o Člověku v tísni

Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD, Hradec Králové, březen 2019 • Autor: Milan Jaroš
Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD, Hradec Králové, březen 2019 • Autor: Milan Jaroš

Podle vedení sociální demokracie by se strana mělo znovu zabývat chováním svého poslance Jaroslava Foldyny. Ten ve středu před volbou ombudsmana ve Sněmovně tvrdil, že ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek vyhrožoval poslancům, kteří budou volit Stanislava Křečka. Pánek i šéfové většiny sněmovních stran to odmítli. Foldyna se přesto omlouvat nehodlá, a naopak zvažuje odchod ze strany. Sociální demokracie se již od jeho vyjádření distancovala.

Podle místopředsedů Foldyna vyjadřuje názory, které neodrážejí postoje vedení ČSSD ani hodnoty strany. Ministr zahraničí Petříček zároveň řekl, že by se záležitosti mělo věnovat nejen vedení ČSSD, ale i poslanecký klub.  Foldyna trvá na tom, že SMS od Pánka existuje, a řekl, že v dohledné době plánuje odchod ze strany - "když neodejdou představitelé liberální a neomarxistické sociální demokracie, která táhne stranu ke dnu“. K představitelům vedení je dlouhodobě kritický.

Berlínské kluby chtějí být chráněny jako opera

Proslavené kluby v německé metropoli Berlíně se nejrůznějšími způsoby brání efektu gentrifikace a dalším trendům, které ohrožují jejich existenci. Na jednání parlamentu nyní organizace Clubcommission, která spojuje jak vlastníky klubů, tak jejich hosty, navrhuje, aby kluby získaly stejný status kulturní instituce, jaký mají operní domy nebo divadla. V uplynulých deseti letech byla v Berlíně uzavřena stovka klubů, dalším pětadvaceti konec akutně hrozí. Kluby končí kvůli  výstavbě nebo stížnostem rezidentů na hluk. Zástupci klubů argumentují, že si ochranu zaslouží také proto, že městu vydělávají peníze – podle  Clubcommission přiláká ročně vyhlášená klubová scéna na tři miliony turistů a přinese 1,5 miliardy eur do městské kasy.  Bezprecedentní krok závisí na rozhodnutí parlamentní komise pro bydlení a rozvoj měst, na niž se organizace obrátila.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].