Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Novým ombudsmanem byl zvolen Stanislav Křeček

Stanislav Křeček • Autor: Profimedia
Stanislav Křeček • Autor: Profimedia

Novým veřejným ochráncem práv bude bývalý zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Sněmovna ho zvolila ve druhém kole tajné volby. Kandidát prezidenta Miloše Zemana získal 91 hlasů ze 175 odevzdaných. Křečkovým soupeřem byl ve finále vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, kterého navrhoval Senát. Ve druhém kole získal podporu 53 poslanců. Ke zvolení bylo třeba 88 hlasů. Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo po Anně Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden.

Šabatová za své vhodnější nástupce označila Křečkovy protikandidáty, tedy Schorma a advokáta Jana Matyse, kterého rovněž nominoval Senát. Matys skončil už v prvním volebním kole, když mu hlas dalo jen 20 poslanců. Ke zvolení Křečka se nyní na dotaz ČTK  odmítla vyjádřit. Případná výhra Křečka vyvolala už před volbou odmítavou reakci spolku Milion chvilek. ten  vzkázal, že  případě jeho zvolení je spolek připraven uspořádat demonstraci. Někteří poslanci to označovali za nepřiměřený nátlak a objevily se i názory, že to mohlo paradoxně pomoci k vítězství Stanislavu Křečkovi.

Stát se omluví za Zemanův výrok o bývalém poradci

Zdeněk Šarapatka • Autor: ČTK
Zdeněk Šarapatka • Autor: ČTK

Českému státu, konkrétně ministerstvu financí, přistála na stole další potíž způsobená prezidentem. Bude se muset omluvit za výrok, který Miloš Zeman pronesl v roce 2017 v rozhovoru pro televizi Barrandov, kde řekl, že svého bývalého poradce Zdeňka Šarapatku propustil pro neschopnost. Šarapatka ovšem z Úřadu vlády, který v té době Zeman vedl coby premiér, odešel po dohodě.

Omluvu nařídil pravomocně pražský Městský soud, který tak potvrdil loňské rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ministerstvo financí zváží, zda podá jediný možný opravný prostředek, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu. Podobný spor, který Zeman vede s vnučkou Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou, ještě není ukončen.

Nová hrozba z Číny má jméno - Clovid-19

Plakát vybízející k ochraně před koronavirem v jihokorejském Soulu
Plakát vybízející k ochraně před koronavirem v jihokorejském Soulu

Nový koronavirus už dostal jméno - a jako Clovid-19 dál se dál šíří po celé planetě. Infekční choroba s původem v čínském městě Wu-chan si od loňského prosince, kdy se objevily první případy, vyžádala už více než 1100 životů a počet nakažených je aktuálně na čísle 44 tisíc. Přibývá míst, kde úřady ve snaze omezit šíření infekce vyhlásily karanténu či lidi přesouvají: kupříkladu ve východočínském Tchien-ťinu se v karanténě ocitlo deset tisíc lidí poté, co se nákaza šířila z obchodního centra. V Hongkongu pak byly vystěhováni obyvatelé jednoho bloku domů, kde onemocněli dva lidé.

Zhruba tři stovky zaměstnanců singapurské banky zase byly evakuovány poté, co se u jednoho zaměstnance potvrdila nákaza. Právě Singapur je kromě Číny jednou z nejpostiženějších oblastí. Nákaza se mezitím potvrdila u dalších 40 lidí na výletní lodi Diamond Princess v japonské Jokohamě; celkem jich je 174, což z plavidla dělá jedno z největších míst nákazy mimo čínské území.  Ve středu čínské úřady oznámily, že počet nově nakažených (zhruba dva tisíce) je nižší než v uplynulých dnech, nelze z toho ovšem vyvozovat dalekosáhlé závěry. Vakcína každopádně bude podle dřívějšího odhadu WHO dostupná za 18 měsíců.

Více než stovka druhů australských zvířat téměř vyhynula

Hasič ve státě Nový Jižní Wales • Autor: AP, Rick Rycroft
Hasič ve státě Nový Jižní Wales • Autor: AP, Rick Rycroft

Ničivé požáry, které sužovaly Austrálii, si vyžádaly kromě lidských životů také ty zvířecí, podle odhadů až jednu miliardu. Jak informuje britská stanice BBC na základě propočtu australského expertního panelu jsou dopady katastrofy na stavy živočichů jsou drastické, že dohnaly 113 druhů zvířat na pokraj vymření; naštěstí se nicméně nepotvrdily obavy, že některý druh zcela vyhynul. Na seznamu druhů „bezprostředně ohrožených vyhynutím“ jsou koalové, ptáci, plazi, žáby i ryby. A bezmála všem uvedeným druhům oheň zničil zhruba třetinu jejich přirozeného prostředí.

Pellegrini zvedá těsně před volbami sociální dávky

Peter Pellegrini; 2018
 • Autor: Milan Jaroš
Peter Pellegrini; 2018 • Autor: Milan Jaroš

Do dějin předvolebních dárků se zcela jistě zapíše slovenská vláda. Když do parlamentních voleb zbývají necelé tři týdny, oznámil premiér Peter Pellegrini (SMER-SD), že jeho kabinet prosadí zdvojnásobení přídavků na děti, zavede třináctý důchod a zruší dálniční známky (pro osobní vozidla s vahou do 3,5 tuny).

Návrhy, které jako předvolební úplatky ostře odmítá opozice, chce prosadit na mimořádné schůzi parlamentu a zrychleně protlačit legislativním procesem, byť odborníci mají proti navržené proceduře námitky. Jen první dvě opatření mají státní kasu přijít na celkem 777 milionů eur (více než 19 miliard korun) ročně, o dalších šedesát milionů eur (v korunách miliarda a půl) přijde rozpočet za zrušených známkách.

Tancující myši porazily orla

Stačí jeden pohled a je jasné, proč zrovna tato fotka bodovala u diváků. Na fotografii, která zvítězila v diváckém hlasování fotografické ceny, jež se jinak soustředí především na fotky divokých zvířat, jsou totiž zachyceny dvě malé černé myši, jak na nástupišti londýnského metra zápasí o kousek jídla, které jim hodil některý z cestujících. Autor fotky Sam Rowley strávil v podzemí celý týden, než se mu vleže na břiše podařilo vychytat správný okamžik. V soutěži Wildlife Photographer of the Year jinak bodovaly tradičnější záběry divokých zvířat ve volné přírodě, třeba úchvatný snímek orla přistávajícího na větvi vysoko nad zimní norskou krajinou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].