Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš vysvětloval žalobu na Brusel a řekl, že jednal s Kremlíkem

Vladimír Kremlík • Autor: ČTK
Vladimír Kremlík • Autor: ČTK

Dvojí role premiéra Andreje Babiše – je premiér a zároveň konečný majitel Agrofertu – se ve středu stala opět velkým tématem. Poté, co vláda potichu odsouhlasila žalobu na Evropskou komisi, která pozastavila dotace pro holding Agrofert, vysvětloval, že s tím nemá nic společného. „Já jsem u toho jednání nebyl, je to záležitost právníků našeho státu,“ řekl Babiš o podání státní žaloby ohledně firmy, která je nyní ve svěřenském fondu, jejž spravují Babišovi právníci a manželka. Spor o to, zda má stát poskytovat servis Agrofertu, přitom v kabinetu nebyl. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odtajnil, že rozhodování vlády bylo jednomyslné, a zdůvodnil to doporučením právníků, kteří ČR zastupují u Soudního dvora EU.

Babiš také oznámil, že se v úterý sešel s odvolaným ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Bavili se o tom, že Kremlík – jak nejdříve sdělil BIS, pak novinářům a až tento týden policii – před časem údajně dostal kvůli zakázce na auditora mýtného systému nabídku úplatku 1,5 milionu korun.  Babiš se podivil, proč to Kremlík hned neoznámil jemu a policii. „Určitě to policie všechno vyšetří,“ řekl ale premiér. Ve středu také na serveru idnes.cz, který patří do skupiny MAFRA, již si před vstupem do politiky Andrej Babiš koupil, vyšel text o Vladimíru Kremlíkovi, který už se šéfovi ANO „nehodí“. „Koupil si byt za 14 milionů, polovinu zaplatil ze svého,“ píše se v titulku a text pojednává o tom, že na druhou polovinu si odvolaný ministr půjčil v bance.

S koronavirem by mohl pomoct lék vyvíjený i českým vědcem

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Počet nakažených koronavirem v Číně přesáhl 24 300, mrtvých je už 491. Skokový nárůst nemocných je podle Světové zdravotnické organizace WHO dán důkladnějšími kontrolami čínských zdravotníků. Nejméně deset nových případů nákazy ohlásilo Japonsko, jsou jimi cestující z výletní lodi, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu; tři z nakažených jsou japonské národnosti. Tamní úřady se po následujících 14 dní rozhodly držet v karanténě všech 3711 lidí na palubě. Také hongkongské úřady začaly na koronavirus testovat 1800 pasažérů a členů posádky výletní lodi World Dream poté, co několik osob na palubě patrně dostalo horečku. Nikdo zatím nesmí loď opustit.

Koronavirus se objevil celkem ve 27 zemích. V Česku se zatím nákaza nepotvrdila, skupinka Čechů přesto zůstává v karanténě v pražské Nemocnici na Bulovce. Onemocnění zatím mimo Čínu podlehl jeden člověk v Hongkongu a jeden na Filipínách. Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences oznámila, že se dohodla s čínskými úřady a bude přímo ve Wu-chanu, centru epidemie, testovat ve dvou klinických studiích nadějný lék, který by se mohl uplatnit proti koronaviru. Možný lék vyvinula její virologická divize, kterou vede český vědec Tomáš Cihlář.

Donald Trump se pochválil  a vyhlásil za vítěze v Iowě

Donald Trump • Autor: REUTERS
Donald Trump • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump pronesl ve středu nad ránem našeho času každoroční poselství o stavu USA. „Naše unie je silnější než kdy dříve,“ prohlásil a za historicky nejlepší označil současnou hospodářskou situaci. Přislíbil, že do 10 let USA vymyslí lék na AIDS, a zdůraznil, že tím, kdo na Marsu jako první vztyčí vlajku, musí být rovněž Amerika. Novináři přítomní ve Washingtonu si všimli napětí, které panovalo mezi republikány a demokraty. Trump v úvodu nestiskl nabídnutou ruku demokratické předsedkyni Sněmovny Nancy Pelosi, a ta pak na závěr jeho poselství roztrhala papír s kopií jeho proslovu.

O ústavní žalobě kvůli zneužití pravomocí a obstrukcím vůči Kongresu, kterou na Trumpa podala demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů, se Trump nezmínil. Žalobu právě projednává republikány ovládaný Senát a očekává se, že Trumpa obvinění zprostí. Nejnovější průzkum Gallupova ústavu právě uvedl, že práci svého prezidenta schvaluje 49 procent respondentů. V USA již začal proces prezidentských voleb, v prvním státě proběhly demokratické primárky. Vítězem stranického klání v Iowě se překvapivě stal někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Vyhlášení výsledků ovšem provázely technické zmatky a odklady - a Trump tak škodolibě tweetoval, že vítězem primárek v Iowě je de facto on.

Letošní leden byl celosvětově nejteplejší od roku 1981

Nesklizená jablka v sadu na Českobrodsku, leden 2019; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Nesklizená jablka v sadu na Českobrodsku, leden 2019; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Dosud byl nejteplejším lednem na světě, tedy od roku 1981, kdy probíhá měření, první měsíc roku 2016. To se nyní změnilo, jak informovala evropská služba Copernicus, která monitoruje klimatické změny. A rekordy padaly letos v lednu i v evropských teplotách.

Letošní průměrné evropské hodnoty měsíce ledna jsou o 3,1 stupně Celsia vyšší než průměr za roky 1981 až 2010. Nejtepleji v lednu bylo dosud, pokud jde o Evropu, v roce 2007; letošní lednový průměr to překonal o 0,2 stupně Celsia. „Ve velkých částech severovýchodní Evropy byly průměrné teploty obzvlášť vysoké, v některých oblastech byly o celých šest stupňů Celsia vyšší než teploty v referenčním období v lednu let 1981 až 2010,“ uvedli odborníci služby Copernicus. Teploty výrazně přesahovaly průměr v pásmu od Norska přes Švédsko a Finsko až po Rusko.

Ministerstvo odsouhlasilo zákaz kácení na třech místech v Jeseníkách

Kůrovcová kalamita, Jeseníky, duben 2018 • Autor: Milan Jaroš
Kůrovcová kalamita, Jeseníky, duben 2018 • Autor: Milan Jaroš

Ministerstvo životního prostředí dalo za pravdu odborníkům z hnutí Duha a ze Společnosti přátel Jeseníků. Ti se dožadovali zrušení výjimek, které umožňují v Jeseníkách ve třech lokalitách kácet stromy zasažené kůrovcem. A vyhráli, tři výjimky jsou ministerstvem zrušeny.  „Jde o území 14krát větší, než je rezervace Rejvíz, a zahrnuje divokou přírodu a neobydlené horské území zařazené do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny CHKO Jeseníky,“ řekl Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Podle něj se jedná o mimořádné lokality, jako je údolí Hučivé Desné s masivy Klínové hory, Spáleného vrchu, Vozky a Červené hory, na jejímž vrcholu leží Vřesová studánka. „Jde o jedno z největších území s divokou přírodou v ČR se strategickým významem pro výskyt vzácných druhů živočichů,“ dodal. MŽP zrušilo výjimky s odůvodněním, že při jejich udělení nebylo dostatečně prokázáno, že by veřejný zájem, tedy kácení kůrovcových stromů, převážil nad ochranou přírody.

NASA zveřejnila snímky Měsíce při dopadu asteroidu. Uspěla i fotka z Česka

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jako astronomickou fotografii dne zveřejnil Měsíc zobrazený ze sedmi míst na světě v době, kdy na jeho povrch 21. ledna loňského roku dopadl asteroid. Na vzniku snímků se podíleli také Češi. „Dva ze sedmi spoluautorů této unikátní mozaiky, která astronomy dovedla k určení přesných informací o dopadnuvším tělese na Měsíc, jsou Češi,“ sdělil v prohlášení zaslaném ČTK astronom Petr Horálek.

Snímek dne nazvaný Lunar Eclipse Perspectives (Perspektivy zatmění Měsíce) tvoří záběry souputníka Země pořízené 21. ledna 2019 v americkém státě Georgia, Dominikánské republice, Kapverdách, na španělských Kanárských ostrovech, Německu, Rakousku a Česku. Tehdy během úplného zatmění Měsíce teleskopy v řadě zemí zaznamenaly, že do lunárního povrchu narazil meteorit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].