Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav nouze

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Z čínského Wu-chanu, centra nákazy novým typem koronaviru, pokračuje evakuace cizinců. Virem se v Číně nakazilo podle tamních úřadů téměř 9700 lidí, 213 jich zemřelo. Nemocní jsou hlášeni také z více než dvaceti zemí světa. Další evropskou zemí se stala se dvěma případy Británie, stejný počet ohlásilo Rusko. V Česku zatím žádný z testovaných vzorků nebyl pozitivní. Premiér Andrej Babiš chce v pondělí vládě navrhnout zákaz letů mezi Českem a Čínou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by takový krok byl na místě poté, co Světová zdravotnická organizace WHO ve čtvrtek kvůli šíření koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze. To znamená mimořádnou událost, která představuje nebezpečí pro další země a vyžaduje koordinovaný mezinárodní zásah. Organizace v rámci toho vydává i dočasná doporučení.

Své občany z Číny evakuuje Británie, Francie, Německo, USA, Japonsko a Jižní Korea. Po návratu je čeká 14denní pobyt v karanténě; to v mnoha zemích vyvolává hádky a napětí. Italská vláda kvůli koronaviru vyhlásila stav nouze, který tamním úřadům umožní rychleji uvolnit prostředky na ochranu obyvatelstva. V této zemi jsou dva potvrzené případy nákazy koronavirem, jde o dva čínské turisty. Podobně jako ve čtvrtek Rusko, oznámilo nyní Mongolsko, že uzavře hranici s Čínou. Zavírání hranic se ale nelíbí WHO: její mluvčí řekl, že takové kroky jen povedou k ilegálním přechodům hranic.

140 vlád světa bude společně prosazovat zdanění internetových gigantů

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Téměř 140 světových vlád včetně české se dohodlo, že začnou jednat o nových pravidlech pro mezinárodní digitální daň. Hotovo by podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) chtěly mít do konce roku 2020. Velké internetové firmy typu Amazonu, Facebooku a Googlu daní své příjmy jen v zemích s nízkou daňovou zátěží, přestože mají zákazníky i v jiných státech. Poslední léta čelí rostoucí kritice mnoha zemí, ale zatím nedošlo ke shodě na společném postupu. S návrhem zdanit velké internetové firmy přišla vloni Evropská komise, ani členské státy se však na znění neshodly. Některé země proto zákon přijaly „na vlastní pěst“ do doby, než vznikne společná legislativa.

Například Rakousko od ledna zavedlo pětiprocentní daň, Francie se od stejného data chystala zavést tříprocentní zdanění. Prezident Donald Trump ale pohrozil, že uvalí vysoké přirážky na dovoz francouzských kabelek či šampaňského. Francie tak nakonec ustoupila a minulý týden oznámila, že daň zatím nezavede a že počká na dohodu v rámci OECD. Digitální daň pro internetové firmy v Česku by mohla začít platit ještě letos. Vládní návrh na zavedení digitální daně ve výši sedmi procent tento týden v úvodním kole podpořila sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenovaný americký vládní zdroj informovaly, že USA zavedou vůči Česku odvetná opatření, tedy zdanění českých výrobků vyvážených do zámoří.

Rath si odsedí rok navíc. V druhé větvi kauzy dostal osm let

David Rath • Autor: Petr Hloušek / Borgis / Profime
David Rath • Autor: Petr Hloušek / Borgis / Profime

Středočeský krajský soud udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Ústřední trojicí případu je stejně jako v první části někdejší hejtman, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Manželům udělila předsedkyně senátu rovněž osmileté tresty; pro ně to znamená, že mají být ve vězení déle o dva roky. Soudkyně podle svého vyjádření zohlednila při ukládání trestů organizovanost celého korupčního jednání, Rathovi pak přitížily jeho postavení a úloha v rámci skupiny.

Hlavní trojici zvedla i peněžité tresty: Rathovi uložila zaplatit 18 milionů korun. Pokud to neudělá, odpyká si ještě tři roky. To povařuje jeho advokát Adam Černý za likvidační, protože to prý znamená propadnutí celého majetku, a navíc je značná část Rathových peněz vázána v dědických řízeních. Trestu se soudkyně dočkaly i všechny obžalované firmy. Metrostavu zakázal soud účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Rath nastoupil loni v říjnu k výkonu trestu do teplické věznice, tento týden byl převezen do vězení v pražské Ruzyni. Podle svých advokátů se tam chce ucházet o pozici vězeňského lékaře.

Johnson: Británie odchází z EU do nového úsvitu

Slavíme brexit • Autor: REUTERS, Alastair Grant
Slavíme brexit • Autor: REUTERS, Alastair Grant

Velká Británie v pátek úderem jedenácté hodiny místního času končí v Evropské unii. Země se připravuje na vypuknutí oslav, protestních pochodů i tryzen, které budou ve večerních hodinách držet příznivci setrvání země v evropských strukturách. Češi změnu oficiálně zaznamenají o půlnoci. Obyvatelé Skotska, jehož občané se v roce 2016 v referendu o Brexitu vyjádřili proti odchodu země z EU, plánují řadu protestních akcí zaštítěných heslem „Nechejte nám rozsvíceno“, jímž vyzývají evropské špičky, aby počítaly s brzkým rozšířením EU na původních 28 členů.  Šéfové Evropské unie Spojené království varovali před další érou „skvělé izolace“, politikou soustředění se na vlastní problémy, již země pěstovala v druhé polovině 19. století.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen k upřednostňování národních zájmů uvedla, že „síla nespočívá ve skvělé izolaci, nýbrž v unikátní jednotě,“ a k zástupcům zbylých členských zemí se obrátila s ujištěním, že „slunce nepochybně vyjde i zítra a pro sedmadvacítku se začne psát nová kapitola“.  V podobném duchu se ke svým spoluobčanům obrátil i britský premiér Boris Johnson, který je také ujistil, že odchod z EU bude pro Británii „novým úsvitem“. Při té příležitosti ve svém londýnském sídle v Downing Street 10 pořádá oslavu za účasti předních osobností politického a veřejného života, jež hodlá pohostit pokrmy z lokálních potravin a napojit anglickým vínem.

Senátoři biskupům: Stáhněte nominaci Lipovské do Rady ČT

Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK
Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK

Česká biskupská konference by podle skupiny čtvrtiny senátorů měla stáhnout nominaci ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize. Důvodem je to, že kandidátka veřejně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií. Senátoři to uvedli v otevřeném dopise. „Je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabit demokratickou společnost. Věříme, že ČBK tento cíl na rozdíl od své kandidátky nesleduje, a bylo by tedy žádoucí, aby její nominaci stáhla,“ uvedl zástupce skupiny Marek Hilšer z klubu STAN.

Lipovská vzbudila pozornost svými výroky o tom, že nerozumí smyslu existence veřejnoprávních médií. Televizní tvorbu prý sice nesleduje, ale nezná jediný pořad ČT, který by nemohla vysílat televize komerční. Předseda konference kardinál Dominik Duka již dříve Lipovskou hájil. Nyní sdělil, že odbornost Lipovské v ekonomii může být pro Radu ČT prospěšná a případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou podle něj jejich službu zkvalitnit. Lipovská podle něj patří mezi nadané ekonomky a má dar vysvětlování.

Afriku opět sužují kobylky

Dvě stě miliard kobylek se přehnalo nad severovýchodní Keňou: jejich hejno zabralo třikrát větší plochu. než je rozloha New Yorku. V Keni, Somálsku a Etiopii jsou přitom momentálně tucty takových „mraků“ kobylek, které ničí úrodu kukuřice, čiroku a prosa, a komplikují tak život desítkám milionů chudých farmářů. Včetně 12 milionů obyvatel zmíněného regionu, kteří už jsou nyní dle OSN ohroženi hladem. Pro ilustraci - podle týdeníku The Economist spořádá hejno kobylek o velikosti Paříže během jednoho dne tolik potravy jako polovina obyvatel Francie.

K epidemii došlo navzdory loňským varováním Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), která navrhovala preventivní opatření. Žádala bohaté státy o peníze, které měly pomoci množení kobylek v zárodku zastavit - ale nedostala je. Na druhé straně situaci mimořádně zkomplikovala i válka Jemenu, odkud se kobylky šířily do Afriky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].