Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Saúdové se zřejmě nabourali do telefonu šéfa Amazonu Bezose

Jeff Bezos • Autor: REUTERS
Jeff Bezos • Autor: REUTERS

Saúdská Arábie s vysokou pravděpodobností stála za kybernetickým útokem na miliardáře a šéfa Amazonu Jeffa Bezose z roku 2018. Útok měla dokonce spustit zpráva přímo od saúdskoarabského korunního prince Mohameda bin Salmána, velvyslanectví Saúdské Arábie ve Spojených státech však obvinění na Twitteru důrazně odmítlo a označilo ho za absurdní. S odkazem na oficiální vyšetřování i šetření Bezosova bezpečnostního týmu o okolnostech kybernetického útoku informoval britský list The Guardian. Miliardář Bezos podle deníku obdržel zprávu od korunního prince Mohameda bin Salmána přes službu WhatsApp. V následujících hodinách bylo z Bezosova telefonu extrahováno velké množství dat, přičemž výsledky forenzní analýzy ukázaly, že tuto extrakci s největší pravděpodobností odstartovalo právě video ze Salmánovy zprávy.

Forenzní experti začali zkoumat telefon poté, co americký bulvární list před rokem zveřejnil intimní detaily z Bezosova soukromého života včetně textových zpráv. Vlastní vyšetřování začal i Bezosův bezpečnostní tým, který rovněž dospěl k závěru, že přístup k telefonu získali podle všeho Saúdové. Své závěry předali odborníci policii. Nejbohatší muž světa Bezos je majitelem listu The Washington Post, pro který pracoval i zavražděný saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží. Zprávu od bin Salmána obdržel miliardář půl roku před Chášukdžího smrtí, 1. května 2018. Chášukdží ve svém sloupku kritizoval Rijád za represivní kroky proti aktivistům a intelektuálům. Odborníci na Saúdskou Arábii se domnívají, že právě texty opozičního novináře stály za kybernetickým útokem na Bezose.

Policie odkryla prodej drog přes darknet

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Národní protidrogová centrála ve spolupráci s celníky a Českou poštou odkryla dva případy prodeje drog přes skrytou část internetu, takzvaný darknet. Drogy posílali pachatelé „ve velkém rozsahu“ z území České republiky do celého světa. Používali při tom virtuální měny a šifrovanou komunikaci. Policisté pachatele zadrželi při dvou operacích s krycím názvem Airbus a Komp. V prvním případě byla zatčena pětičlenná skupina osob ve věku 25 až 28 let, ve druhém jeden pachatel. Při operaci Airbus skupina nakupovala drogy v zahraničí, zejména z území Belgie a Nizozemí, do Česka je pašovali prostřednictvím soukromých kurýrních společností.

Jejich část pak prodávali v České republice, ale nabízeli je i přes virtuální tržiště darknetu i do celého světa včetně Spojených států, Austrálie nebo Ruska. Využívali k tomu Českou poštu. Dva pachatelé se soustředili primárně na nabídku a zprostředkování obchodů na darknetu a zbytek skupiny se věnoval samotné distribuci látek mezi koncové odběratele. Množství rozeslaných drog a vydělané peníze jsou případem vyšetřování, měsíčně ale pachatelé poslali řádově kilogramy drog. Protože je posílali v menším množství, týdně to znamenalo mnoho desítek zásilek.

Babiš podá kvůli známkám trestní oznámení. Firma je ochotna ustoupit

Premiér Andrej Babiš, prosinec 2019 • Autor: ČTK, Deml Ondřej
Premiér Andrej Babiš, prosinec 2019 • Autor: ČTK, Deml Ondřej

Premiér Andrej Babiš (ANO) podá trestní oznámení kvůli zakázce na elektronické dálniční známky. Informace, které dostává o propojení některých osob, jsou prý znepokojivé.  „Je potřeba, aby to policie vyšetřila. Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné,“ doplnil předseda vlády, který je v Izraeli. Společnost Asseco Central Europe, která měla být dodavatelem IT už systému, uvedla, že je ochotna ukončit smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury a nebude žádat náhradu.

Fond minulý týden oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám, který zahrnoval mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci, zajistí Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra. Kvůli tendru v pondělí předseda vlády navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Prezident Miloš zeman už tak učinil a pověřil řízením vicepremiéra a současně ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).  Ten má nastoupit v pátek. Předseda vlády počítá s tím, že Havlíček bude řídit resort dopravy až do konce funkčního období současné vlády. V úterý Babiš uvedl, že by chtěl ministerstva průmyslu a dopravy sloučit. Nyní ale novinářům řekl, že případné sloučení není na stole byť mezi oběma resorty existují významné synergie.

Vondráček zahájil schůzi sněmovny vztyčeným prostředníčkem

Předseda dolní komory Radek Vondráček na předsednickém pultíku • Autor: Seznam.cz, Václav Dolejší
Předseda dolní komory Radek Vondráček na předsednickém pultíku • Autor: Seznam.cz, Václav Dolejší

Středeční schůzi zahájil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) netradičním způsobem. V 9:01 hodin svým kolegům v sále ukázal prostředníček. Vondráčka u toho zachytily kamery a následně se omluvil. Šlo podle něj o legraci a reagoval na poslance Ladislava Oklešťka (ANO), který ho upozorňoval, že už má začít schůze. Gesto komentovali i někteří poslanci. „Na první dobrou mě napadlo, že pan předseda se spletl, že není ve třídě na gymplu. Možná bychom mu mohli věnovat knihu pana Špačka o etiketě. Snad takhle nebude zahajovat každou schůzi,” řekla poslankyně STAN Věra Kovářová.

„U pana Vondráčka nepřekvapí, že jeho etiketa není na vysoké úrovni. Už když jsme viděli, jak poskakuje na pultíku, tak bylo jasné, že to bude vykonávat svérázně. Měl by se omluvit,” komentovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jeden z nejvyšších ústavních činitelů totiž na sebe netradičním způsobem upoutal pozornost už dříve. Vloni v březnu vyvolal vlnu kritiky záznam večírku, který se konal v jednacím sále.

Zemřel britský herec Terry Jones ze skupiny Monty Python

V 77 letech zemřel britský herec Terry Jones známý zejména z komediální skupiny Monty Python, který Jones dlouhodobě trpěl frontotemporální demencí. Po Grahamu Chapmanovi je druhým zemřelým členem legendární formace, která v roce 1969 vtrhla ve Velké Británii na televizní obrazovky s do té doby nevídaným humorem. Jones pocházel z Walesu a kromě herectví se věnoval režírování a historii filmu. Režisérem byl například u známého montypythonovského filmu Život Briana.

Jones se narodil v Colwyn Bay v severním Walesu v roce 1942. Při studiích angličtiny a historie na univerzitě v Oxfordu se seznámil s dalším členem budoucí skupiny Monty Python Michaelem Palinem. Podle serveru BBC to byl právě Jones, který přišel s nápadem vrstvit za sebe v rychlém sledu komediální skeče, v nichž často chybí pointa - tedy postupem, který se následně stal pro skupinu charakteristickým. Kromě filmů skupiny Monty Python Jones později režíroval historické filmy či snímky pro děti. Byl též autorem řady dětských knih.

Nominace na hudební Anděly ovládl Vladimír Mišík

Nejvíc nominací na hudební Ceny Anděl získal Vladimír Mišík. Dvaasedmdesátiletý zpěvák a skladatel, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy, zaujal členy České hudební akademie deskou nazvanou Jednou tě potkám, jež mu vynesla nominace v celkem šesti kategoriích. Tři nominace získal za album Září kolektiv Zvíře jménem Podzim, dvě sošky mohou proměnit skupina Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita, Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo klavíristka Beata Hlavenková s nahrávkou Sně.

Akademii tvoří hudební odborníci z řad novinářů, dramaturgů, koncertních pořadatelů i muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny budou předány 31. března a tentokrát mají být kromě lidí z branže přístupné i širší veřejnosti. Ceremoniál, jejž v přímém přenosu odvysílá Česká televize, se uskuteční v pražské hale O2 universum. Večerem diváky provede Ewa Farna.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].