Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Španělsko má premiéra a koaliční vládu

Pedro Sanchez • Autor: REUTERS
Pedro Sanchez • Autor: REUTERS

Pedro Sánchez těsně vyhrál parlamentní hlasování, v němž získala důvěru vláda jeho socialistické strany a radikálně levicových Podemos. Podařilo se to díky absenci katalánských a baskických poslanců a podpoře několika nezařazených. Bude to první koaliční vláda od roku 1978, kdy padla frankistická diktatura, a Španělsko se vrátilo k demokratickému vládnutí. Proti vládě hlasovali lidovci, Ciudadanos a ultrapravicový Vox.

Lidovci coby hlavní opoziční strana vyčítají Sánchezovi spojení s krajní stranou a dohodu se separatisty. Sánchez se hájí tím, že jiná cesta vpřed nevedla. Španělsko bylo politicky zaseknuté téměř rok; tamní občané hlasovali ve dvojích předčasných volbách, které dopadly nerozhodně. Španělskou politiku také dlouhodobě zatěžují požadavky katalánských radikálů žádajících nezávislost regionu soustředěného kolem Barcelony.

ÚS: Příspěvky na dítě pracujících rodičů zůstanou vyšší

Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Ústavní soud rozhodl o senátorské stížnosti, která mířila na novelu platnou z ledna 2018. Podle ní rodiče, z nichž alespoň jeden pracuje, dostávají vyšší příspěvky na dítě než rodina, kde nepracuje nikdo. Podle senátorů je takové pravidlo diskriminační a nedává smysl, neboť rodiny, kde nikdo nepracuje, a jsou na tom tedy s velkou pravděpodobností socioekonomicky špatně, na zvýšenou sazbu nedosáhnou. V samotném důsledku je pak trestáno dítě.

Ústavní soudci se však přiklonili k názoru, že opatření je motivační, dává smysl a je tedy rozumné. Podle soudců je pro dítě dobře, když vyrůstá v rodině, která si prostředky k životu obstarává na legálním pracovním trhu. Základní sazba příspěvků na dítě činí dle věku 500, 610 a 700 korun. Od loňského ledna zavedená sazba je navýšená o tři sta korun.

Zaorálek rozehrál další pokus o Národní knihovnu

Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK
Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) má v plánu navrhnout novou stavbu Národní knihovny. Zatím je to plán. Návrh není hotov, lokace není vybraná stejně jako způsob financování, vše je ve fázi jednání. Současné kapacity Národní knihovny, která má hlavní sídlo v pražském Klementinu, vystačí do roku 2040. Zatím posledním pokusem o novou stavbu bibliotéky byla soutěž, kterou vyhrál takzvaný blob Jana Kaplického.

Odvážnému projektu však místní politici v čele s tehdejším prezidentem Václavem Klausem tak dlouho házeli klacky pod nohy, až se nakonec nikdy neuskutečnil a architekt mezitím zemřel. Návrh přesto není ani teď mimo hru. Vdova po Kaplickém nabízí autorská práva k projektu a ministra Zaorálka podle jeho vlastních slov “dodnes mrzí”, že stavba na pražské Letné nestojí.

Solejmáního pohřeb byl odložen. Dav ušlapal 50 lidí

Smuteční akce po smrti Kásema Solejmáního  • Autor: REUTERS
Smuteční akce po smrti Kásema Solejmáního • Autor: REUTERS

Pohřeb generála Kasíma Solejmáního, kterého minulý týden zabil americký raketový útok, byl odložen. Když davy Íránců mířily do jeho rodného města Kerman, nejméně padesát lidí bylo ušlapáno při tlačenici a další dvě stovky zraněny. Podle íránských úřadů se pohřbu zúčastní miliony lidí. Kdy bude generál pohřben, zatím není jasné. Íránští představitelé mezitím oznámili, že vybírají mezi třinácti variantami odvety za zabití svého generála. Podle instrukcí ajatolláha Chameneího ji mají provést přímo íránské síly, a ne spřízněné šíitské milice v blízkovýchodních státech, což je častější íránská taktika.

Spojené státy údajně odmítly vpustit na své území íránského ministra zahraničí Džaváda Zarífa, který chtěl promluvit na půdě OSN v New Yorku. To by bylo v rozporu s mezinárodními dohodami. Co se týče zahraničních jednotek v Iráku, jež tamní parlament ze země (ovšem zatím právně nezávazně) vykázal, pak kupříkladu Německo svou misi mírně ztenčuje, zatímco Spojené státy přes zmatečná vyjádření svých představitelů nic takového neplánují.

Prvním oficiálně vyhynulým tvorem letošního roku je čínský veslonos

Veslosos v čínském muzeu • Autor: Wikimedia Commons - Alneth (CC BY-SA 4.0)
Veslosos v čínském muzeu • Autor: Wikimedia Commons - Alneth (CC BY-SA 4.0)

Čínští biologové došli k závěru, že ze světa definitivně zmizel veslonos čínský. Sladkovodní jeseterovitá ryba byla naposledy spatřena v roce 2003, vědci odhadují, že poslední příslušník druhu zemřel mezi lety 2005 a 2010. K vyhlášení druhu za vyhynulý ale došlo až nyní, a tak má veslonos čínský smutný primát pro letošní rok. Veslonos čínský žil byl naposledy viděn v řece Jang-c’-ťiang zvané též Modrá řeka. Mohl dorůst až tří a půl metru a vážit až čtvrt tuny, a patřil tak mezi největší sladkovodní ryby světa.

Pro člověka nebyl kromě svých obřích rozměrů nijak nebezpečný, živil se drobnými živočichy u říčního dna. Modrá řeka a její ekosystém je v posledních desetiletích pod velkým ekologickým tlakem - ať už jde o stavbu přehrad, znečištění nebo rybolov. V nedávných letech z řeky zmizela celá řada druhů, například sladkovodní delfín. Od tohoto roku na řece platí zákaz rybolovu, který může negativní jevy částečně utlumit, nicméně podle expertů jsou jiné ekologické zátěže zásadnější.

Tenisový míček jako průvodce po světě

Na technologickém veletrhu CES v americkém Las Vegas představila jihokorejská firma Samsung svůj výrobek Ballie. Robot, který připomíná tenisový míček, se kutálí za svým uživatelem, pípá a bliká - a chce-li uživatel, může zachycovat “speciální okamžiky” jeho života.

Reakce byly různé. Podle některých je to zase o něco důmyslnější invaze do soukromí, podle Samsungu bude Ballie diskrétní podle platných zákonů. Samsung připomíná, že Ballie může být užitečný třeba proto, že pozná, když na podlaze je prach. Jeden z analytiků po krátkém rozboru došel k závěru, že Ballie je “legrační” nápad – ovšem legrace podle všeho končí u schodů vedoucích nahoru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].