Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Poslanci schválili rozpočet, opozice s návrhy neuspěla

Schůze Poslanecké sněmovny; ilustrační foto • Autor: ČTK
Schůze Poslanecké sněmovny; ilustrační foto • Autor: ČTK

Sněmovna ve středu schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má činit stejně jako letos 40 miliard korun. Pro hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM.  Ostatní byli proti. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. V dílčích hlasováních poslanci přidali peníze  na sociální služby (600 milionů) nebo menším obcím na školy a byty, celkem sněmovna přesunula kolem dvou miliard korun. Projednávání  včetně hlasování trvalo zhruba 11 hodin.

Prošly všechny pozměňovací návrhy, které předložila KSČM, z jiných návrhů ostatních opozičních stran neuspěl žádný. Neuspěla  ODS s návrhy na úspory výdajů v celkovém objemu 46 miliard korun nebo Piráti s obdobným převodem v objemu 12,7 miliardy korun. Neuspěli ale ani sociální demokraté Václav Votava a Kateřina Valachová  s návrhem přesunout tři miliardy Kč ze státního dluhu na platy učitelů.  Neprošel ani žádný jiný návrh na přidání peněz na platy učitelům. „Ten návrh rozpočtu je velice dobrý. Je proinvestiční, je to pro lidi, pumpujeme peníze do ekonomiky, nízký deficit, snižujeme dluh, navyšujeme skutečně veškeré položky,“ shrnul premiér Andrej Babiš návrh rozpočtu. V dopoledním projevu ho představoval asi tři hodiny, opozice odpoledne rozpočet naopak kritizovala. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Pavel Zeman vrací Čapí hnízdo k došetření, prezident abolici nenavrhne

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman  • Autor: ČTK
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman • Autor: ČTK

V kariéře premiéra Andreje Babiše bude tento týden bezpochyby zapsán jako temný. Po finální verzi auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů došlo ve středu k posunu také v dalším ostře sledovaném problému šéfa vládního ANO. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil, že případ údajného padesátimilionového dotačního podvodu týkajícího se farmy Čapí hnízdo vrátí k došetření žalobci Jaroslavu Šarochovi. Podle Zemana bylo Šarochovo rozhodnutí, jímž zrušil obvinění Andreje Babiše a expertky Agrofertu na dotace Jany Mayerové, nezákonné a předčasné. Proto je bude nutné doplnit. Zeman naopak posvětil zastavení stíhání Babišovy rodiny. Není jasné, jak se jeho blízcí mohli do plánování údajného podvodu zapojit. Prezident Miloš Zeman po telefonickém rozhovoru s premiérem řekl, že abolici pro Babiše navrhovat nebude. Premiér ve středu opakovaně zdůraznil, že o abolici nestojí.

Babiš byl podezříván, že přes své spolupracovníky nechal v roce 2008 ze svého miliardového holdingu Agrofert vyčlenit Farmu Čapí hnízdo a zastřít její vlastnickou strukturu tak, aby vypadala jako začínající a nezávislý menší podnik. Díky tomu – a jedině tak – měl pak Babiš šanci dosáhnout na evropské dotace pro malé a střední podniky. Opozice nikoliv překvapivě Babiše vyzývá, aby odstoupil. Šéf ODS Petr Fiala očekává, že Babiš situaci vyřeší způsobem, o němž se spekuluje již delší dobu – tedy že by ho v čele vlády nahradil jiný politik či politička ANO. Vládní strany se – rovněž ne překvapivě – k výzvám nepřipojily. Pro ČSSD není ani nejnovější poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo důvodem k odchodu z kabinetu; stejně jako v případu auditu.

NATO se shodlo na plánu obrany Pobaltí a Polska

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan na summitu NATO; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan na summitu NATO; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Severoatlantická aliance se shodla na plánu posil pro Pobaltí a Polsko. Ankara plán dosud blokovala a žádala, aby aliance výměnou uznala kurdské milice YPG, proti kterým turecká armáda bojuje na severu Sýrie, za teroristické skupiny. Obranu pobaltských států aliance už několik let posiluje jako součást reakce na ruský postup vůči Ukrajině a stále asertivnější chování Moskvy.  Jak ale řekl generální tajemník Jens Stoltenberg, na označení kurdských sil v Sýrii ale podle něj mezi členy NATO nadále panuje rozdílný názor.

„Samozřejmě, že máme neshody, cokoli jiného by bylo divné,“ dodal v reakci na dotaz na spory mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, americkým prezidentem Donaldem Trumpem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Média před summitem, který měl být připomínkou 70 let existence NATO, široce referovala o slovních přestřelkách mezi vrcholnými představiteli některých zemí. Atmosféru summitu, který přinesl i spory ohledně výše výdajů na obranu a diskuse o postoji NATO k Číně, dokresluje i uniklé video,  na němž si někteří státníci včetně Macrona a kanadského premiéra Justina Trudeaua dělají legraci z Trumpova chování.

EU nedosáhne klimatických cílů bez rychlé změny přístupu

Frans Timmermans • Autor: REUTERS
Frans Timmermans • Autor: REUTERS

Evropa se potýká s bezprecedentními klimatickými změnami, úbytkem druhů a vyčerpáváním přírodních zdrojů a Evropská unie tak nedosáhne klimatických cílů bez rychlé změny přístupu. Uvádí to aktuálně zveřejněná zpráva Evropské agentury pro životní prostředí. Mapuje přístup evropských zemí podle řady kritérií a konstatuje, že od posledního podobně komplexního hodnocení před pěti lety se environmentální trendy nezlepšily. Evropské země sice pokročily v efektivitě využívání přírodních zdrojů a nakládání s odpady, zpomalil se však například pokrok v omezování emisí či v obnovitelných zdrojích.

Státy EU se mimo jiné zavázaly snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 procent proti hodnotám z roku 1990. Pokud by se ale spokojily s dosud přijatými kroky, bude pokles necelých 30 procent. Nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen přitom chce závazek zpřísnit na hodnotu přes 50 procent. „Zpráva o stavu životního prostředí je perfektně načasovaná, aby nám dodala hnací sílu potřebnou do začátku pětiletého cyklu Evropské komise,“ řekl ke zprávě výkonný místopředseda EK Frans Timmermans, který má na starosti právě přechod ke klimaticky odpovědnému hospodářství. První opatření hodlá Brusel představit již za týden.

Francie se připravuje na kolaps, bude generální stávka

Žluté vesty v Paříži; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Žluté vesty v Paříži; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Čtvrteční plánovaná generální stávka ve Francii by mohla ochromit celou zemi a způsobit dopravní chaos. Na neomezenou dobu hodlají přerušit práci zaměstnanci pařížského dopravního podniku RATP, železnic, dopravců v kamionové dopravě i v letecké společnosti Air France. Kvůli chystané a mimořádně nepopulární důchodové reformě, kterou chce do konce svého funkčního období v roce 2022 uskutečnit prezident Emmanuel Macron, své síly spojilo několik odborových svazů. Nový systém má být zaveden od roku 2025 a má ukončit roztříštěnost na jednotlivé důchodové systémy pro určité profesní skupiny. Zaměstnancům kromě toho hrozí, že budou muset pracovat do pozdějšího věku.

Stávkovat mají i zaměstnanci nemocnic, policisté a hasiči. Zapojí se rovněž školy nebo popeláři. Nevyjede zhruba 90 procent všech rychlovlaků TGV, podobná situace se očekává v regionální železniční dopravě. Rovněž pasažéři leteckých společností by se měli připravit na značné komplikace, zrušeno bude zhruba 20 procent letů. Stávky mají obzvlášť těžce dolehnout na Paříž, uzavřeny zůstanou některé linky metra. Pařížská policejní prefektura nařídila uzavření obchodů a restaurací podél trasy plánovaných protestních průvodů a počítá i s výtržnostmi. Demonstrací, které budou generální stávku provázet, se chtějí zúčastnit i stoupenci protestního hnutí „žluté vesty“.

Itálie chce požádat o zápis espressa na seznam UNESCO

Itálie plánuje předložit žádost o zápis kultury pití espressa na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Podle autorů žádosti se stala každodenní příprava a konzumace strojově připravované kávy nedílnou součástí italské gastronomické tradice, a zaslouží si proto ochranu a zviditelnění. „Domníváme se, že zápis by pro nás měl jen výhody. Chceme pečovat o kvalitu espressa,“ říká Andrea Pascale, šéf spolku, který s nápadem přišel. V Itálii patří ranní zastávka na šálek espressa u pultu kavárny ke každodennímu rituálu statisíců lidí. Silná káva s charakteristickou pěnou se považuje za téměř povinné zakončení každého většího jídla.

Už před dvěma lety Itálie uspěla u organizace UNESCO s žádostí o zápis neapolské pizzy, respektive tradičního způsobu její výroby. Seznam nehmotného dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví, na kterém jsou stovky hor, jezer, národních parků, staveb, ale i celých měst. Na seznamu nehmotného dědictví UNESCO eviduje přes 500 položek ze 122 zemí; šest zápisů v něm má Česko.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].