Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Audit EK o Babišovi požaduje vrácení všech dotací

Andrej Babiš • Autor: REUTERS
Andrej Babiš • Autor: REUTERS

Jednička v seznamu hlavních událostí se ani v úterý nezměnila – celá politická scéna dál řešila audit Evropské komise o Andreji Babišovi. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) svolala na úterní dopoledne tiskovou konferenci, na níž ovšem neposkytla téměř žádné informace, protože podle svých slov finální zprávu EK nečetla. „Cíleně mě to nezajímá,“ řekla ministryně. Dokument ani jeho hlavní závěry podle ní každopádně není možné zveřejnit, protože jej EK označuje jako důvěrný. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové to ale možné je - podle nařízení Evropského parlamentu a Evropské rady, které zveřejnění umožňuje, když převažuje veřejný zájem. O finální verzi auditu, který podle nedělních informací Respektu potvrzuje střet zájmů Andreje Babiše, budou ve čtvrtek na mimořádné schůzi debatovat poslanci.

Svolání schůze podpořili i sociální demokraté a komunisté, byť ani jedna ze stran, které přímo a nepřímo kabinet podporují, zatím neplánuje vládní podporu vypovědět. Předseda STAN Vít Rakušan navrhl, aby se případně utajovaná zpráva projednávala neveřejně.  Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pak bude během své plánované návštěvy v Bruselu zjišťovat, za jakých okolností může dokument zveřejnit (Praha je jedním z příjemců zprávy). Během dne se novinářům z několika médií včetně Respektu podařilo získat bližší informace o tom, k čemu EK v dokumentu dospěla. Podle těchto informací požaduje komise „stoprocentní korekci“ - tedy navrácení všech dotací vyplacených Agrofertu, a to ve výši necelé půl miliardy korun.

Summit NATO: Trump se opřel do Macrona

Donald Trump • Autor: REUTERS
Donald Trump • Autor: REUTERS

V Londýně začal summit Severoatlantické aliance, který má mít oficiálně na programu zejména připomínku sedmdesáti let existence NATO, nicméně reálně se budou státníci členských zemí spíše než do minulosti obracet k současnosti a budoucnosti. Do britské metropole se totiž sjíždějí politici, kteří v poslední době nešetřili kritickými slovy na adresu aliance jako takové nebo jednotlivých členských států. Jmenovitě francouzský prezident Emmanuel Macron, který před časem prohlásil, že se NATO nachází ve „stavu mozkové smrti“, nebo americký prezident Donald Trump, který kritizuje země, jež nedodržují své finanční závazky (dvě procenta státního rozpočtu na obranu)

Macron s Trumpem se měli sejít hned první den summitu a lze předpokládat, že to bude schůzka napjatá, protože americký prezident nejprve tweetoval a následně také během jednání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem zopakoval, že Macronova slova byla „neuctivá“ a „nebezpečná“. Jak rovněž informovala agentura DPA, v závěrečném prohlášení summitu se mezi možnými vojenskými hrozbami vůbec poprvé objeví Čína. „Jsme si vědomi, že rostoucí vliv a mezinárodní politika Číny představují jak příležitosti, tak výzvy, jimiž se aliance musí společně zabývat,“ píše se v dokumentu, který má být zveřejněn ve středu.

Spiegel: za vraždou Gruzínce je Rusko

Známí Zelimchana Changošviliho v parku, kde byl zavražděn • Autor: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / Profim
Známí Zelimchana Changošviliho v parku, kde byl zavražděn • Autor: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / Profim

O vraždě Zelimchana Changošviliho, bývalého gruzínského vojenského velitele a bývalého spolupracovníka čečenského prezidenta Maschadova, k níž došlo na konci prázdnin v Berlíně, informoval před časem také Respekt. Vzhledem k jeho předchozímu angažmá se okamžitě stočila pozornost k Rusku. „Podílel se i na získávání ruských agentů, aby přeběhli na gruzínskou stranu. Vedle toho pracoval na oslabování vlivu džihádistů a dalších extremistů v regionu. To vše z něj mohlo dělat jasný terč. (…) Západoevropskou zemi si Gruzínec zvolil jako své útočiště poté, co se v Gruzii dostala k moci proruská vláda a někdo dosud neznámý na něj v centru Tbilisi opakovaně vystřelil. Přežil, v roce 2015 na krátkou dobu utekl na Ukrajinu a následně se i s rodinou přesunul do Německa,“ napsal Respekt.

Německý týdeník Spiegel nyní informuje, že nejvyšší státní zastupitelství z vraždy Changošviliho podezírá „ruské státní orgány“ a chystá se případ v řádu dní převzít. Podle Spiegelu je nyní diplomatická rozmíška mezi Německem a Ruskem „nevyhnutelná“.

Soudní dvůr EU zamítl žalobu Česka napadají směrnici o zbraních

Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jan Hamáček • Autor: ČTK

Soudní dvůr Evropské unie neuznal české námitky proti směrnici omezující držení zbraní, která v reakci na rizika terorismu zakazuje některé poloautomatické zbraně nebo zásobníky. Česko normu napadlo jako údajně diskriminační a porušující další unijní pravidla třeba tím, že zasahuje do práv držitelů zbraní – soud ale námitky odmítl jako neopodstatněné.

„Rozhodnutí je potřeba respektovat, jakkoli jsme byli přesvědčeni, že máme pravdu. Pro Českou republiku to znamená, že jsme povinni implementovat obsah směrnice. Na druhou stranu jsme nečekali a ministerstvo vnitra připravilo novou zbraňovou legislativu. Troufnu si říci, že naplníme požadavek implementace směrnice, ale současně se to nijak zásadně držitelů zbraní nedotkne. Dokonce si troufnu říci, že drtivá většina držitelů zbraní nepozná vůbec nic," řekl po rozhodnutí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Senátoři navrhují rozšíření rodičovského příspěvku

Senát; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Senát; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Horní komoru parlamentu čeká ve středu hlasování o vládním návrhu zvyšujícím rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun (na celkem 300 tisíc). Během úterka se senátoři ze sociálního výboru dohodli na tom, že navrhnou významné rozšíření okruhu lidí, kteří by na vyšší dávku měli nárok. Zatímco vláda plánuje extra peníze poslat pouze rodičům, kteří dosud příspěvek čerpají, senátoři by rádi, aby „příplatek“ dostali také rodiče dětí mladších čtyř let, kteří už tuto finanční podporu od státu vyčerpali.

Se stejným návrhem přišel minulý týden také ústavně-právní výbor. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má tento nárůst stát státní kasu zhruba 8,5 miliardy korun; pokud by prošel návrh senátorů, bude to tedy ještě víc. Kolik přesně, to ovšem členové horní komory nespočítali. Pokud by plénum Senátu návrhy přijalo, poputuje norma zpět do sněmovny, která bude buď trvat na původním znění, nebo změny schválí.

Nová randící aplikace má vyřadit podvodníky

Tinder; ilustrační foto  • Autor: techcrunch.com
Tinder; ilustrační foto • Autor: techcrunch.com

Od doby, kdy se v roce 2012 objevila seznamovací aplikace Tinder, vývojáři vymýšlejí další a nové způsoby, jak lidem chtivým vztahu nebo sexu usnadnit hledání vhodných protějšků. Všechny aplikace ovšem měly jedno společné – komunikace na nich probíhala pomocí psaní. To chce změnit aplikace The League,  která spouští funkci, pomocí níž se budou moci potenciální páry zkontaktovat pomocí videokonference. Každá má trvat pouze dvě minuty a bude na nich vyhrazen určitý čas. Podle on-line magazínu Quartz má tato funkce odstranit řadu problémů, kterou lidé s randícími aplikacemi mají – zejména jde o podvodníky, kteří se vydávají za někoho jiného, ale i častý zvyk některých uživatelů dávat si do profilu lichotivější fotky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].