Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Biskupové podali trestní oznámení kvůli sexuálnímu zneužívání uvnitř církve

Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK
Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK

Česká biskupská konference podala trestní oznámení na jednání neznámých osob, které by se mohly dopouštět sexuálního zneužívání v katolické církvi. Zároveň tak ale chce ochránit případně neprávem obviněné. Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka v televizi Prima řekl, že pokud ti, kdo o údajném sexuálním zneužívání mluví, neřeknou jména, nebude moci církev nikdy zasáhnout. „Tito lidé nám musí, pokud vědí, deklarovat, že znají oběti, abychom mohli těmto případům zabránit,“ prohlásil. „A na druhé straně si musím uvědomit, že nemohu uveřejnit jméno toho případného pachatele, pokud se ta věc nevyšetří.“

Podání trestního oznámení podle právního zástupce konference Ronalda Němce biskupové schválili na říjnovém zasedání. Média podle něj uvádějí, že v současnosti jsou v římskokatolické církvi osoby, které se můžou dopouštět jednání proti lidské důstojnosti v oblasti sexuality; katolická církev se je prý jeden rok snažila vypátrat, ale  bezúspěšně. Server Aktuálně.cz napsal, že trestní oznámení může kromě možných násilníků paradoxně uškodit i obětem sexuálního násilí a citoval některé psychoterapeuty, že muže jít o manipulaci obětí, nebo dokonce o zastrašování.

Volby v Hongkongu vyhrály prodemokratické strany

Carrie Lam oznamuje, že hongkongská  vláda stáhne návrh extradičního zákona • Autor: AP/ČTK
Carrie Lam oznamuje, že hongkongská vláda stáhne návrh extradičního zákona • Autor: AP/ČTK

Víkendové místní volby v Hongkongu, které se odehrály na pozadí čím dál silnější protestů, jasně vyhráli právě zástupci prodemokratických stran. Ze 452 křesel, o která se hrálo, získali spolu s nezávislými kandidáty 392 mandátů a až na jednu ovládli všech osmnáct místních rad; propekingské strany naopak mnoho mandátů ztratily. Volební účast byla rekordní, přes sedmdesát procent.

Místní rady, do kterých se volilo, mají pouze omezené pravomoci, význam hlasování byl tak především symbolický. Šlo v podstatě o referendum o probíhajících protestech a zároveň o vládě správkyně Carrie Lam. Výsledek je jednoznačně v její neprospěch. Lam slíbila, že bude “pokorně naslouchat” - a Peking už oznámil, že za správkyní (správkyni či správce Hongkongu nepřímo vybírá čínská komunistická strana) stojí. Protesty trvají již pátý měsíc a jsou namířené proti postupnému osekávání hongkongských svobod; jedním z požadavků je i svobodná volba hlavy města.

Michael Bloomberg chce být americkým prezidentem

Michael Bloomberg • Autor: REUTERS
Michael Bloomberg • Autor: REUTERS

Bývalý starosta New Yorku a miliardář Michael Bloomberg vstoupil do boje o funkci amerického prezidenta. Svou kandidaturu oznámil v neděli večer. Jeho hlavní motivací je - dle jeho vlastních slov - nedopustit další čtyři roky úřadování Donalda Trumpa.

Bloomberg (77) je osmý nejbohatší Američan, majitel softwarové, mediální a finanční velkofirmy Bloomberg. Patří mezi středové umírněné demokraty. Dosavadní demokratické primárky vede taktéž centrista Joe Biden, v závěsu jsou radikálnější Elisabeth Warren a Bernie Sanders. Bloomberg oznámil, že celou svou kandidaturu bude financovat z vlastních zdrojů. Zájem o prezidentské křeslo naznačoval už v roce 2016, ale nakonec se ale voleb nezúčastnil.

Hlavou Rumunska zůstává Klaus Iohannis

Rumunský prezident Klaus Iohannis • Autor: REUTERS
Rumunský prezident Klaus Iohannis • Autor: REUTERS

Stávající rumunský prezident Iohannis s velkým náskokem vyhrál druhé kolo voleb a s téměř dvěma třetinami hlasů se stal podruhé hlavou státu. Porazil tak kandidátku socialistické strany, expremiérku Vioricu Dancila. Iohannis je středový politik, stoupenec proevropského směřování země. Zároveň je ostrým kritikem socialistické strany, již na základě pádných důkazů podezírá z masivní korupce. Po vítězství řekl, že vyhrálo “moderní, evropské a normální” Rumunsko.

Zloději z drážďanské klenotnice ukradli saskou identitu

Část sbírek v drážďanské klenotnici • Autor: AP
Část sbírek v drážďanské klenotnici • Autor: AP

Zloději v pondělí brzy ráno vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Hodnotu ukradených předmětů nelze finančně stanovit, neboť jejich význam je díky unikátnosti, neprodejnosti a historickému odkazu nevyčíslitelný, uvedla šéfka saských státních sbírek Marion Ackermannová. Reagovala tak na dotaz, zda částka jedné miliardy eur (25,5 miliardy korun) uváděná deníkem Bild odpovídá skutečnosti. „Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasové!“ prohlásil saský ministerský předseda Michael Kretschmer. Pole ministra vnitra Rolanda Wöllera jde dokonce o útok na kulturní identitu všech Sasů.

Policie prozatím v souvislosti s případem nikoho neidentifikovala a ani nikoho nezadržela. Na tiskové konferenci uvedla, že alarm byl spuštěn ráno v 04:59 a že první hlídka byla na místě během pěti minut. Zda pachatelé byli ještě uvnitř, jasné není. Do budovy Rezidenčního zámku pronikli zloději zamřížovaným oknem. V sále pak rozbili několik vitrín se šperky z 18. století, které si odnesli. Co přesně zmizelo, odborníci ještě vyhodnocují. Deník Bild krátce po oznámení krádeže v jednom z nejvýznamnějších muzeí v Německu napsal, že zloději nejdříve zapálili elektrorozvaděč pod nedalekým Augustovým mostem, aby přerušili dodávky elektřiny do Rezidenčního zámku. Policie uvedla, že okolí bylo skutečně po vyřazení rozvaděče bez proudu, ale nepotvrdila, zda incident souvisí s krádeží.

Píseň pro papeže složila umělá inteligence

Papež František je na návštěvě Japonska a celá tato událost má svou oficiální píseň. Jmenuje se Ochraňuj každý život a zkomponoval ji Jun Inoue, známý skladatel, producent (a katolík). Její část přitom vytvořil program používající umělou inteligenci, který rovněž napsal sám Inoue. “Chtěl jsem do skladby dát všechno, a tak jsem se rozhodl do ní nějak vložit i nejmodernější technologii, kterou mám k dispozici,” řekl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].