Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Daňový balíček prošel sněmovnou

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Tabákové výrobky i lihoviny od příštího roku podraží. Návrh vlády na zvýšení spotřební daně schválila Sněmovna. Zvýší se také poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Pojišťovny budou muset v souladu s vládním návrhem zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud. Vládní návrh na zvýšení daní nyní dostane k projednání Senát, ale je velmi pravděpodobné, že ho vrátí zpět Sněmovně. Ve Sněmovně jeho projednávání prodlužovaly rozsáhlé kritické projevy opozice, kterou za to vláda obvinila z obstrukcí.

Závěrečné hlasování se nakonec uskutečnilo až ve středu  v podvečer. Pro schválení balíčku hlasovalo 96 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Poslanci ODS a TOP 09 opustili před hlasováním jednací sál, nehlasovali ani poslanci KDU-ČSL. Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol více dostupné. Opozice ji obviňuje z toho, že jí jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Sněmovna také  schválila  vládní novelu, podle níž by měl základní rodičovský příspěvek vzrůst od příštího roku o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Nerozšířila však okruh rodin s nárokem na vyšší rodičovskou . I tato novela nyní zamíří do Senátu.

Ministr Plaga: Stávka učitelů byla debakl

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

V tisícovkách českých škol ve středu stávkovali učitelé. Podle odborářů, kteří po vládě požadují  15procentní zvýšení platů, se jí přímo i nepřímo účastnila asi polovina učitelů a zhruba sedm tisíc škol; z toho 1221 úplně zrušilo výuku. Převážně se připojovaly střední školy a nejvíc stávkujících zařízení bylo v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo školství ale o něco dříve uvedlo, že se ke stávce připojila maximálně čtvrtina škol. Někteří ředitelé i zřizovatelé škol přitom podle odborářů vyvíjeli na školy tlak, aby nestávkovaly.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) řekl, že stávku nechápe a označil ji za debakl. „Čísla odporují té iluzi, kterou se snažily odbory vyvolat,“ řekl ministr. "Konečně platy po letech rostou. Ale uznávám, že by mohly růst více. " Premiér Babiš řekl, že odbory ignorují to, že učitelé dostanou příští rok přidáno dalších 11 miliard korun, a bojují víc za sebe a za svoji image než za učitele. Současná stávka by podle čísel odborářů patřila k těm větším. Srovnatelná by byla se stávkou ze září 2003 za vlády Vladimíra Špidly (ČSSD). Učitelé se snaží dosáhnout patnáctiprocentního navýšení platů, které jim pro příští rok slíbila vláda, i přímo v parlamentu . Kromě stávky odboráři jednají s politickými stranami, aby požadavky učitelů narychlo přidaly do návrhu státního rozpočtu. Podporu hledají napříč sněmovnou.

Milion chvilek zveřejnil, za co se bude demonstrovat na Letné

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Zastavení kauzy Čapí hnízdo, neschválení ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana či jeho příslib abolice premiérovi Andreji Babišovi (ANO) jsou podle spolku Milion chvilek důvody k opětovnému zaplnění pražské Letné při demonstraci, kterou plánuje na 16. listopadu od 14 hodin. Za další důvody označil prezidentovo pohrdání ústavou či premiérovu slabost. O den později se budou konat akce v regionech. „Důvodů zaplnit největší veřejné prostranství v zemi máme dnes ještě více než v létě. Je čas opět se postavit za demokracii. Je čas ukázat mocným, že jsme tady a že jsou pod drobnohledem,“ napsala platforma na webu.

Dosavadní protesty, které Milion chvilek pořádal proti Babišovi a za nezávislost justice, vyvrcholily červnovou demonstrací taktéž na Letné, která byla největší od roku 1989. Podle organizátorů na ni dorazilo čtvrt milionu lidí. Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání Babiše i ostatních obviněných v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo v září: podle rozhodnutí společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Server Seznam zprávy na konci října informoval, že policie navrhla zastavit stíhání také premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Věc má nyní v rukou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Prezident Zeman uvedl, že by o abolici pro Babiše rozhodl, pokud by bylo pravomocně zastavené stíhání obnoveno. Babiš ale opakovaně tvrdil, že by ji nepřijal.

Rektor UK: Chování Balabána je selháním jednotlivce

Rektor UK Tomáš Zima a ředitel a minoritní akcionář společnosti Home Credit Jiří Šmejc
Rektor UK Tomáš Zima a ředitel a minoritní akcionář společnosti Home Credit Jiří Šmejc

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima označil postup bývalého tajemníka Česko-čínského centra Univerzity Karlovy Miloše Balabána v souvislosti s financováním česko-čínských konferencí za selhání jednotlivce. Podle něj je však z pohledu univerzity obtížné předcházet takovým selháním. Jak napsal server Aktuálně.cz , Balabán lhal o financování česko-čínských konferencí. Podle pořadatelů tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo Středisko bezpečnostní politiky, ale konference platila čínská ambasáda prostřednictvím Balabánovy firmy stejného názvu. Balabán a další dva pracovníci Fakulty sociálních věd kvůli tomu ke konci ledna odejdou.

Zima už Balabánovi řekl, že vytvořit společnost s ručením omezeným, která se jmenuje stejně jako instituce, je z jeho pohledu absolutně za hranou a nepřípustné. „Samozřejmě máme etická pravidla, jak si zachovat vědeckou, pedagogickou, profesní i lidskou integritu,“ dodal na tiskové konferenci. Tato etická pravidla však podle rektora jsou nevymahatelná a domnívat se, že nikdo ze 60 tisíc zaměstnanců a studentů neselže, by prý bylo iluzorní. Vedení UK čelilo nedávno kritice také kvůli smlouvě o partnerství s firmou Home Credit, kterou uzavřel právě Zima. Rektor se pak omluvil, že neodhadl reakci na její uzavření.

Se mnou, nebo se Stalinem. Johnson zahájil předvolební kampaň

Boris Johnson poté, co byl vyhlášen předsedou konzervativců • Autor: REUTERS
Boris Johnson poté, co byl vyhlášen předsedou konzervativců • Autor: REUTERS

Po rozpuštění parlamentu ve středu oficiálně začala kampaň před parlamentními volbami, které se uskuteční 12. prosince. Premiér Boris Johnson po schůzce s královnou voličům v projevu slíbil, že dotáhne do konce plánovaný odchod Británie z Evropské unie. Řekl, že si volby nepřál, nebyla ale prý jiná možnost. Parlament byl paralyzovaný a odmítal splnit přání lidu vyjádřené v referendu v roce 2016. V listu The Daily Telegraph pak Johnson napsal, že vítězství labouristů by znamenalo další odklad brexitu, a jejich šéfa Jeremyho Corbyna  přirovnal k sovětskému diktátorovi Josifovi Stalinovi za to, že niterně nenávidí motivaci ziskem.

Zvolit Corbyna do premiérského křesla by podle Johnsona znamenalo, že se rok 2020 ponese ve znamení dvou referend: jednoho o brexitu, druhého o nezávislosti Skotska.  Corbyn označil Johnsonovy výroky za nesmysly, se kterými superbohatí přichází, aby se vyhnuli tomu, že budou platit „o trochu více na daních". Podlě něj labouristé chtějí mimo jiné zlepšit situaci ve zdravotnictví, vyřešit brexit za šest měsíců a nastartovat zelenou průmyslovou revoluci. Po několika odkladech je nyní jeho termín stanoven na 31. ledna 2020. Očekává se nicméně, že roli v předvolební kampani budou hrát i jiná témata, například zmíněné zdravotnictví.

Alžběta II. přestala nosit pravé kožešiny

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Britská královna Alžběta II. přestala nosit kožešiny, napsala ve své knize její poradkyně a garderobiérka Angela Kellyová. Lemování z pravého norka na kabátě, který měla panovnice na sobě při návštěvě Slovenska v roce 2008, už podle ní nahradila umělá kožešina. Ta je také používána na veškerém novém oblečení třiadevadesátileté královny.

Alžběta II. měla ve svém šatníku mnoho kožešinových věcí, včetně fialové vlečky korunovační róby z roku 1953 a dlouhého kožešinového kabátu. „Pokud se Její Veličenstvo musí zúčastnit nějaké události když je velká zima, zahřívá ji od roku 2019 umělá kožešina,“ napsala Kellyová ve svých pamětech nazvaných The Other Side Of The Coin: The Queen, The Dresser And The Wardrobe. Británie byla podle Sky News první zemí na světě, která z etických důvodů zakázala kožešinové farmy. Kožešiny se ale do země stále mohou dovážet z ciziny, například z Finska, Polska nebo Číny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].