Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Důchodový systém má mít dva pilíře, shodla se komise

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Důchodová komise se v pátek shodla na tom, jak by mohla v Česku v budoucnu vypadat důchodová reforma. Členové komise navrhují, aby se začalo pracovat na modelu, který počítá s rozdělením nynějšího průběžného pilíře na dva. Jedna část by byla solidární a platila by se z rozpočtu, druhá by byla zásluhová a plynulo by do ní pojistné. Komise nyní bude na návrhu dál pracovat. Valnou většinu příjmu mají nyní penzisté a penzistky z veřejného průběžného systému. Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Podle expertů je nynější důchodová soustava beze změn do budoucna neudržitelná a propadla by se do vysokých schodků.

Model, který se začne rozpracovávat, počítá s rozdělením nynějšího průběžného prvního pilíře na nultý solidární a první zásluhový. „Solidární složka by měla být hrazena ze státního rozpočtu, první pilíř jako zásluhová složka by měl být hrazen z průběžného systému placení pojistného,“ uvedla předsedkyně komise Danuše Nerudová. Podle ní by rozdělení na nultý a první pilíř umožnilo „zahájit diskusi o nastavení částky minimálního důchodu“ a zjednodušit výpočet penze. „Pokud bude mladá generace vědět, kolik ze zásluhového systému - plus solidární složka - bude součástí jejich důchodu, kolik bude činit jejich měsíční důchod, tak je to potom motivace spořit si,“ řekla. V prezentaci na jednání pro ilustraci uvedla solidární část například ve výši šesti až deseti tisíc korun, podle této sumy se by pak počítala zásluhová složka. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů si v programovém prohlášení stanovila důchodovou reformu jako první ze šesti svých hlavním priorit.

Nobelovu cenu za mír získal etiopský premiér za mír s Eritreou

Etiopský premiér Abiy Ahmed • Autor: REUTERS
Etiopský premiér Abiy Ahmed • Autor: REUTERS

Letošní Nobelovu cenu za mír získal etiopský premiér Abiy Ahmed, který se zasloužil o podpis mírové dohody mezi Etiopií a Eritreou. Dohoda ukončila jednu z nejdelších válek v Africe, v níž zahynulo na 80 000 lidí. Nobelův výbor premiéra Ahmeda ocenil za neutuchající vůli dosáhnout změny. Jeho práce prý přinese pozitivní změnu obyvatelům obou zemí.

Ve spolupráci s prezidentem Eritreje Isaiasem Afwerkim znovu otevřeli hranice, obnovili telefonní spojení i lety mezi zeměmi. OSN následně zrušila ekonomické sankce proti Eritreji. Ahmed také propustil řadu politických vězňů ukončil stav nouze a slíbil výrazné reformy. Ahmed zvítězil mezi celkem 301 nominovanými, mezi kterými byla za největší favoritku označována švédská klimatická aktivistka Greta Thunberg.

Učitelé hrozí jednodenní stávkou

Ilustrační foto • Autor: Profimedia, ImageSource
Ilustrační foto • Autor: Profimedia, ImageSource

Školské odbory jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku ve školách, pokud by v příštích dnech neuspěly s požadavkem na navýšení základu platu učitelů o deset procent od ledna. Nesouhlasí s navrhovaným vládním nařízením, aby se tarify zvedly všem pedagogům stejně o 2700 korun. Rozhodnout chtějí v brzké době po dalších jednáních. „Jsem zplnomocněn vyhlásit termín stávky, pokud nebudou respektovány naše požadavky. Vypořádání připomínek k návrhu nařízení vlády (o zvýšení platů) má být příští týden, podle toho se zařídíme,“ uvedl po zasedání vedení školského svazu řekl předák František Dobšík.. Odbory vyzvaly pracovníky škol k zakládání stávkových výborů, odeslaly dopis ředitelům všech škol.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) řekl, že případná stávka není na místě, protože platy rostly a dál se budou zvedat. Věří tomu, že školy stávkovat nebudou. Vláda počítá v navrhovaném rozpočtu na příští rok s navýšením sumy na platy učitelů o deset procent. Podle Dobšíka by to stačilo na zvednutí základu výdělků učitelů o 12 procent. Odbory trvají na tom, aby se tarify zvedly o deset procent, zbývající peníze by podle nich zůstaly na odměny. S tím odboráři nesouhlasí. Podle nich plošné přidávání všem stejně „kvalitní učitele nepodporuje“. Žádají deset procent do tarifů. Podle Plagy 2700 korun představuje navýšení tarifu o 7,2 až 9,9 procenta. Víc by si polepšili začínající učitelé, méně ti s nejvyšším vzděláním a dlouhou praxí.

V Rudém moři explodoval íránský ropný tanker

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

U pobřeží Saúdské Arábie se vzňal ropný tanker. Podle íránské státní televize ho zasáhly dvě rakety poblíž přístavního města Džidda, což později potvrdilo také íránské ministerstvo zahraničí. Íránská agentura ISNA naznačila, že šlo o teroristický útok. Saúdská Arábie se k incidentu zatím nevyjádřila. Posádku se podle íránských zdrojů podařilo dostat do bezpečí, tanker je stále na moři, ale změní směr plavby.

„Dvě rakety zasáhly poblíž saúdskoarabského přístavního města Džidda loď ve vlastnictví Íránu,“ uvedla íránská televize s odvoláním na íránskou státní ropnou společnost NIOC. Loď Sabiti patří státní ropné společnosti a v plamenech se ocitla ve vzdálenosti téměř 100 kilometrů od Džiddy. Výbuch ji značně poškodil, takže podle zdroje ISNA ropa začala unikat do Rudého moře. „Únik ropy už se zastavil, situace je pod kontrolou,“ uvedla IRNA.

S Gottem se na Žofín přišly rozloučit tisíce lidí

Autor: Aktuálně.cz - Jakub Plíhal
Autor: Aktuálně.cz - Jakub Plíhal

Na pražský Žofín přišly během pátku desetitisíce lidí, aby se naposledy rozloučili se zpěvákem Karlem Gottem. V paláci na Žofíně byla vystavena rakev s ostatky zpěváka, k níž mohli položit květiny. První lidé začali ke Slovanskému ostrovu přicházet už ve čtvrtek odpoledne a před vchodem na Žofín strávili noc. V pátek časně ráno se potom vytvořila fronta přes přilehlý most Legií až na Janáčkovo nábřeží na protějším břehu Vltavy.

V pátek po čtvrté odpolední hodině prošlo pietním místem podle serveru iRozhlas.cz asi 18 tisíc lidí. Odpoledne se podle Aktuálně.cz začala fronta zkracovat a sahala jen do poloviny mostu Legií. Pietní místo je otevřené do deseti večer. Na pietu pro veřejnost naváže v sobotu pohřeb se státními poctami. Zádušní mše pro zvané proběhne v katedrále sv. Víta a bude ji celebrovat kardinál Dominik Duka. Kde bude poté Gott pochován, zatím není známo.

Madrid stanovil lhůtu pro exhumaci diktátora Franka

Francisco Franco
Francisco Franco

Španělská vláda stanovila lhůtu pro exhumaci ostatků fašistického diktátora Franciska Franka na 25. října. V pátek to uvedla agentura AP. Exhumaci na konci září povolil nejvyšší soud, ostatky budou odstraněny z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu. Vláda totiž považuje za nedůstojné, aby Franco zůstal pohřben na stejném místě jako téměř 34 tisíc obětí z obou táborů občanské války z let 1936–1939.

Ostatky budou přemístěny na hřbitov Mingorrubio na madridském předměstí El Pardo, kde je pohřbena i Frankova manželka Carmen Polová. Rodinu, která proti tomuto kroku protestovala, vláda vyrozumí 48 hodin předem. Občanský konflikt pučem s dalšími důstojníky rozpoutal právě Franco, za tři roky v něm zemřelo zhruba půl milionu lidí. Exhumace byla předmětem dlouholetých debat a předchozí pravicová vláda se k ní neměla, ač ji k tomu v roce 2017 vyzval parlament.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].