Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Trump: Ochráním Kurdy přes ekonomiku

Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Americký prezident Donald Trump pohrozil, že „totálně zlikviduje“ tureckou ekonomiku, pokud by Turecko při ofenzivě v Sýrii a na kurdských územích šlo „přes čáru“ (off limits). Napsal to v rámci série „zlostných tweetů“, jak píše BBC, v nichž se snaží obhájit překvapivé rozhodnutí stáhnout vojska ze Sýrie, a hodit tak kurdské milice coby svoje dosavadní spojence přes palubu napospas turecké armádě. Podle CNN je tento krok Trumpovým dárkem Rusku a syrskému lídrovi Bašáru Assadovi. O stažení amerických vojsk Trump informoval v neděli po telefonátu s tureckým prezidentem Erdoganem. Krok se setkal s ostrou kritikou i od Trumpových republikánských spojenců v Kongresu.

Turecké ministerstvo obrany mezitím ohlásilo, že dokončilo přípravy pro vojenskou operaci v Sýrii. Současně vysoce postavený představitel americké vlády ve Washingtonu ujistil, že Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky působící v Sýrii z oblasti u tureckých hranic se týká jen padesátky až stovky příslušníků speciálních sil, kteří budou přemístěni na jiná místa v Sýrii. Neznamená to však začátek oficiálního odchodu amerických sil ze Sýrie ani podporu turecké invazi. Ta má být zaměřena proti Kurdům, kteří spolu s Američany bojovali proti Islámskému státu, Erdogan je však považuje za teroristy. Podle nových informací také americká armáda vyřadila Turecko z mechanismu, který umožňuje koordinaci letectva ve vzdušném prostoru nad severovýchodní Sýrií.

Jsou jednání o brexitu na pokraji zhroucení, nebo Londýn blafuje?

Boris Johnson • Autor: REUTERS
Boris Johnson • Autor: REUTERS

Británie se připravuje na kolaps brexitových jednání s Evropskou unií na konci tohoto týdne, napsal s odvoláním na vysoce postavený zdroj z britské vlády časopis The Spectator. Do brexitu, pro který se roku 2016 vyslovili voliči v referendu, zbývá v jeho nynějším termínu na konci října už jen 23 dní.  Vinu na kolapsu rozhovorů podle časopisu nese irský premiér Leo Varadkar, který nechce vyjednávat. A dokud názor nezmění, Paříž ani Berlín nebudou prý tlačit na hlavního vyjednavače EU Michela Barniera.  Zároveň se objevila informace, že německá kancléřka Angela Merkel v úterním telefonickém rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem uvedla, že uzavření brexitové dohody na základě jeho návrhů je krajně nepravděpodobné.

Předseda Evropské rady Donald Tusk však na informace reagoval slovy, že Londýn pouze vytáhl hru na obviňování. A také představitelé Irska prohlásili, že jsou otevřeni jednání - to nicméně podle nich znamená, že  britská vláda bude spolupracovat s EU. Minulý týden zaslal Johnson do Bruselu návrh na řešení sporu kolem takzvané irské pojistky. Na základě jím navrhovaného mechanismu by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU. Celní kontroly by byly prováděny v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici.  Podle svých oponentů se však Johnson ve skutečnosti dohodnout nechce a jeho cílem je tvrdý brexit.

Poslanci chtějí dát 14 trestních oznámení kvůli OKD

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD vyhotovila po dvou letech pátrání svou závěrečnou zprávu. Podle poslanců, kteří komisi tvoří, je na místě podat trestní oznámení na čtrnáct lidí – mimo jiné na expremiéra Bohuslava Sobotku, exministra průmyslu a obchodu (a možného příštího prezidentského kandidáta) Vladimíra Dlouhého, advokáta Radka Pokorného nebo někdejšího majitele dolů Zdeňka Bakalu (majitele firmy Economia, která mj. vydává Respekt).

Podle předsedy komise, pirátského poslance Lukáše Černohorského, jde o čtrnáct konkrétních jmen, u kterých lze podle komise dovodit, že svým jednáním v rámci privatizace OKD porušili zákon a způsobili státu škodu. Komise má osm členů, na závěrech zprávy se podle předsedy shodli jednomyslně. Zpráva se má projednat na plénu sněmovny během příští schůze. Pokud by neprošla, chce Černohorský podat trestní oznámení sám. Sobotka reagoval na závěry komise tím, že jde o politicky motivovaný populismus, který nemůže vést k žádnému faktickému posunu, protože zmíněné pochybnosti se již posuzovaly na policii i před soudy. Podle Sobotky je chyba také to, že se řeší až doprodej OKD, nikoli první část privatizace za vlád Miloše Zemana a Václava Klause.

Hamáček: K solidárnímu přebírání migrantů se nepřipojíme

Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jan Hamáček • Autor: ČTK

Česko nepodpoří návrh na dobrovolné přebírání migrantů, s nímž přišly čtyři země Evropské unie ve snaze odlehčit Itálii a Maltě a pomoci migrantům zachráněným ve Středozemním moři. Řekl to ministr vnitra Jan Hamáček před pracovním obědem s kolegy z unijních zemí, který byl věnován diskusi o budoucím přístupu k migraci. Návrh, který unijní země vyzývá k dočasné solidaritě, je podle Hamáčka pozvánkou pro migranty a cestou k novým povinným kvótám. Členové vlád mají na stole návrh, s nímž koncem září přišlo Německo, Francie, Itálie a Malta. Jejich iniciativa vyzývá další unijní země, aby se zapojily do provizorního dobrovolného systému, který má odlehčit dvojici jihoevropských zemí zahlcených uprchlíky a pomoci v záchraně životů.

„Je to pro nás začátek cesty k tomu, aby tento materiál přešel do povinného režimu a nahradil současné dublinské nařízení,“ řekl českým novinářům Hamáček s odkazem na současný azylový systém, na jehož reformě se státy EU marně snaží shodnout již od vrcholu migrační krize. Iniciátoři návrhu očekávají, že získají podporu až desítky dalších států. Při předběžném projednávání mezi diplomaty se k návrhu s připomínkami pozitivně stavělo Řecko či Španělsko, naopak ze strany Maďarska či Polska zazněl nesouhlas. Podle Hamáčka ale dávají najevo odpor i některé severské státy a návrh nemá podporu většiny unijních zemí. Praha hodlá podle Hamáčka místo dobrovolného systému nabídnout finanční pomoc pro země, z nichž migranti proudí, a přispět k posílení ochrany hranic.

V Limburgu najížděl Syřan ukradeným kamionem do aut

Odcizený kamion, Limburg • Autor: REUTERS
Odcizený kamion, Limburg • Autor: REUTERS

V Limburgu na západě Německa v pondělí vpodvečer najížděl syrský občan ukradeným kamionem do aut. Devět lidí přitom utrpělo lehká zranění - včetně řidiče samého, který byl zatčen. Úřady však zatím nemají nic, co by ukazovalo, že šlo o teroristický čin. Motiv incidentu je nejasný. Proto také případ zatím nepřevzalo nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy.  Veřejnoprávní televize ZDF nicméně předtím s odvoláním na blíže neurčené bezpečnostní zdroje uváděla, že vyšetřovatelé vycházejí z toho, že šlo o teroristický čin. Deník listu Frankfurter Neue Presse pak uvedl, že podle některých kolemjdoucích Syřan opakovaně vyřkl slovo „alláh“.

Syřan podle policie kamion ukradl kolem 17:20 a nedaleko historického centra 33tisícového města, které leží asi 40 kilometrů severozápadně od Frankfurtu nad Mohanem, pak narazil do několika aut, která hrnul před sebou. Celkem jich poškodil osm. Policie původně hovořila o 17 zraněných, později se ukázalo, že jich je devět, a to včetně Syřana, který je v Německu od roku 2015. Sedm lidí bylo ošetřeno v nemocnici a dva ambulantně. Expert veřejnoprávní televize ARD na terorismus Holger Schmidt uvedl, že se Syřan krátce před činem pokusil zmocnit několika kamionů; podařilo se mu to až u nákladního vozu, který v té době čekal na červené.

Houstone, máme problém – tentokrát s Čínou kvůli basketbalu

Daryl Morey, generální manažer Houston Rockets • Autor: AP, Pat Sullivan
Daryl Morey, generální manažer Houston Rockets • Autor: AP, Pat Sullivan

Americký basketbalový tým Houston Rockets se topí v dalších problémech kvůli pátečnímu tweetu svého šéfa na podporu demonstrantů v Hongkongu. „Bojujte za svobodu. Stůjte při Hongkongu,“ napsal generální manažer týmu Daryl Morey  v příspěvku, který po pár hodinách kvůli protestům z Číny smazal. Z oblíbenců, s nimiž v jednom dresu svého času hrával třeba čínský dlouhán Jao Ming, se během pár dnů stali v Číně po důsledné protireakci režimu psanci. A z jednoho tweetu je nová vznětlivá kauza ukazující to, jak Číně narostly křídla i páky směrem ke kritice od jiných velmocí.

Kvůli tweetu odešli od Houston Rockets dva čínští sponzoři a čínská společnost Tencent, která v zemi zápasy NBA přenáší, už nechce duely Rockets dál vysílat. V červenci přitom zaplatila za pětiletou smlouvu na vysílací práva NBA v Číně 1,5 miliardy dolarů. Pokud by kauza dál eskalovala, může to způsobit problémy celé americké basketbalové lize, která má v Číně podle loňských čísel půl miliardy diváků, chystá v zemi výjezdní exhibiční utkání a po nedávném mistrovství v Číně chtěla zužitkovat popularitu basketbalu k dalším obchodům.

Houston Rockets už ztrátu fanoušků – a zákazníků – reálně pociťují. Kromě sponzorů značku začaly bojkotovat také čínské vyhledávače Alibaba a JD.com i jejich e-shopy. Čínská basketbalová asociace, vedená právě bývalým hráčem Jao Mingem, oznámila konec spolupráce s Houston Rockets a zrušila čtyři plánované zápasy NBA v Číně. Na stránkách NBA se po smazání sporného tweetu objevila dvojí omluva a její čínská verze byla laděna značně podlézavěji než americká. To popudilo některé americké vrcholné politiky, třeba republikánského senátora Marca Rubia, podle něhož je „nechutné“, že NBA hodila šéfa Rockets „přes palubu“, ale i demokratickou uchazečku o prezidentskou funkci a senátorku Elizabeth Warren. Podle ní se Čína snaží zneužít obchodní sílu k potlačení svobody slova a NBA dala v takovou chvíli chybně přednost 

China is trying to use its market power to silence free speech and criticism of its conduct. In response, the NBA chose its pocketbook over its principles—and our values. We should all be speaking out in support of those protesting for their rights. https://t.co/IRiIY1cgDg

— Elizabeth Warren (@ewarren) October 7, 2019
před principy“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].