Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Schodek rozpočtu se dál prohlubuje, je největší za pět let

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Státní rozpočet skončil za první tři čtvrtletí v deficitu 21 miliard korun. Jde o nejhorší výsledek od roku 2014. Proti loňsku je bilance o čtyři miliardy horší; jen za září se schodek zvětšil o 5,6 miliardy. Vyplývá to z pravidelné měsíční zprávy ministerstva financí. Čísla potvrzují negativní vývoj, který byl patrný už v minulých měsících.  Zhoršení souvisí se zpomalováním ekonomiky a s velkým nárůstem plánovaných výdajů.

Oba tyto trendy se budou opakovat i příští rok. Vláda letos od ledna do září utratila skoro o 12 procent více než loni. Příjmy rozpočtu vzrostly o osm procent, většina hlavních daňových položek kromě daně z příjmu právnických osob zaostává za plánovaným výběrem. Výdaje rostou hlavně kvůli rozhýbání investic, které v minulých letech – hlavně kvůli administrativním průtahům u dopravních staveb – pravidelně nedosáhly rozpočtované výše. To se podle nejnovějších čísel letos zřejmě nestane; ovšem i když se plánované investice utratí, pořád na ně jde jen tolik peněz jako v roce 2008. Naopak výrazně mezitím vzrostly běžné výdaje, jako jsou platy, důchody nebo provoz státní správy.

Jeden z demonstrantů v Hongkongu byl postřelen

Zraněný protivládní demonstrant  v Hongkongu • Autor: AP
Zraněný protivládní demonstrant v Hongkongu • Autor: AP

Prodemokratické demonstrace v Hongkongu, svolané v úterý na 70. výročí vzniku komunistické Číny, přerostly v násilí, při němž policie poprvé proti protestujícím použila ostrou palbu. Podle nejmenovaného policejního zdroje byl jeden z demonstrantů zasažen ostrým nábojem do hrudníku a je v kritickém stavu. Server BBC News uvedl, že při střetech utrpělo zranění celkem 31 lidí. Desetitisíce lidí oblečených do černé barvy se zapojily do protestního průvodu v centru velkoměsta, přestože policie akci zakázala. Tisíce lidí se shromáždily i v dalších čtvrtích a na řadě míst se demonstranti střetli s policií.

Britský deník The Guardian uvedl, že se jednalo o vůbec největší nepokoje za poslední čtyři měsíce, přestože úřady přijaly přísná bezpečnostní opatření. V obci Tsuen Wan byl jeden z demonstrantů zraněn ostrým nábojem. Podle videonahrávek policista vystřelil z bezprostřední blízkosti na mladíka ozbrojeného tyčí. Nynější demonstrace začaly původně na protest proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Tu kritici obviňují z omezování hongkongských svobod. Nejvyšší představitelé hongkongské vlády v čele se správkyní Carrie Lam se účastní oficiálních oslav v Pekingu.

Duka prý kryl sexuální zneužívání, oběť na něj podává trestní oznámení

Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK
Kardinál Dominik Duka • Autor: ČTK

Muž, který se podle svého vyjádření stal v 90. letech obětí sexuálního zneužívání při službě v dominikánském řádu, kvůli tomu podal trestní oznámení na pražského arcibiskupa Dominika Duku. Nejvyšší český církevní hodnostář prý nese odpovědnost za to, že trestné činnosti nezabránil. Muž, který oznámení na policii podal, to potvrdil serveru Seznam Zprávy. Informaci potvrdil i Jan Rozek z organizace Pro čistou církev, která obětem sexuálního zneužívání v církvi pomáhá.

Duka byl v letech 1986–1998 nejvyšším představeným v dominikánském řádu. Tehdy šestnáctiletého mladíka údajně zneužíval na počátku 90. let v dominikánském klášteře v Praze jeden z duchovních. Oběť o tom tehdy informovala představeného. Tím byl Duka, který médiím již dříve potvrdil, že případ před 25 lety řešil, ale věc vyhodnotil jako tvrzení proti tvrzení. Údajný pachatel dnes už nežije. Dukův mluvčí Romuald Štěpán Rob k případu uvedl, že Duka je plně připraven s policií spolupracovat, ale zdrží se veřejných komentářů.

KLDR a USA se dohodly na obnově jaderných rozhovorů

Donald Trump a Kim Čong-un podruhé • Autor: AP, Evan Vucci
Donald Trump a Kim Čong-un podruhé • Autor: AP, Evan Vucci

Severní Korea a Spojené státy se dohodly, že obnoví rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Náměstek ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui uvedl, že první pracovní schůzka se uskuteční v sobotu 5. října. Washington obnovu jednání potvrdil.  Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům na odzbrojovací proces.

USA žádají, aby se Severokorejci nejprve vzdali vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Pchjongjang se v poslední době pokoušel dialog oživit. Severokorejský vůdce Kim Čong-un napsal Trumpovi v srpnu dva dopisy a v jednom z nich ho pozval na návštěvu Pchjongjangu. Zároveň ale Severní Korea zdůrazňovala, že Spojené státy musí při jednání prokázat větší flexibilitu.

Plaga navrhne vládě zrušení povinné maturity z matematiky

Robert Plaga • Autor: ČTK
Robert Plaga • Autor: ČTK

Ministr školství Robert Plaga navrhne vládě odstoupit od chystané povinné maturity z matematiky. Vyplývá to z jeho materiálu pro jednání vlády, o kterém informovala ČTK. Nynější harmonogram počítá s povinnou zkouškou ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka a matematiky, od roku 2021 na gymnáziích a lyceích, u ostatních maturitních oborů pak od jara 2022. Ministr dříve mluvil o tom, že by mohlo stačit sjednocení termínu na rok 2022, nyní u povinné matematiky navrhuje odklad na neurčito. Analýza vzdělávací agentury podle něj ukázala, že žáci matematice nerozumějí a neumějí ji používat v praxi, proto je prý třeba nejdřív zlepšit kvalitu výuky, a až potom případně uvažovat o zavedení povinné zkoušky.

Zrušení povinné maturity z matematiky dlouhodobě požaduje Česká středoškolská unie. Naopak proti změně se vyslovila Asociace ředitelů gymnázií; zároveň nesouhlasí ani s dalším návrhem, že by se od jara 2021 měla státní maturita omezit pouze na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout do škol. Způsob a obsah vzdělávání je podle ministerstva úřadu čím dál různorodější a jednotné zadání s tím není v souladu.

Babiš už není nejbohatší Slovák

Andrej Babiš zahájil kampaň hnutí ANO do evropských voleb • Autor: Šulová Kateřina
Andrej Babiš zahájil kampaň hnutí ANO do evropských voleb • Autor: Šulová Kateřina

Slovenská edice časopisu Forbes vyřadila ze srovnání nejbohatších Slováků nynějšího českého premiéra a rodáka z Bratislavy Andreje Babiše, který žebříček v minulých letech vedl. Změnu časopis na svém webu zdůvodnil tím, že globální edice Forbes řadí Babiše jako Čecha. Nově je tak podle Forbes nejbohatším Slovákem spoluzakladatel developerské skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. „Pokud bychom Babiše do žebříčku opět zařadili, jednoznačně by kraloval, ačkoliv mnohem méně přesvědčivě než v předchozích ročnících,“ uvedl slovenský Forbes. Česká edice časopisu Babišův majetek nově ocenila na 70 miliard korun, což proti loňsku znamená pokles o pět miliard.

Chrenkův majetek podle Forbes dosáhl 1,39 miliardy eur (35,9 miliardy korun), což oproti loňsku představuje téměř čtvrtinový nárůst. Jako druhý skončil spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák s majetkem 960 milionů eur (24,8 miliardy korun). Po vyřazení Babiše z žebříčku se do první trojice nejbohatších Slováků podle časopisu dostal s majetkem v hodnotě 680 milionů eur (17,6 miliardy korun) podnikatel Tomáš Chrenek s rodinou. I ten léta žije v Česku, kde je spoluvlastníkem skupiny Moravia Steel, která ovládá hutní společnost Třinecké železárny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].