Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Kraj zastavil černošické řízení s Babišem

Andrej Babiš  • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Andrej Babiš • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Středočeský krajský úřad zastavil přestupkové řízení s Andrejem Babišem, ve kterém dostal v Černošicích dvakrát po sobě pokutu 200 tisíc za střet zájmů. Kraj jako nadřízený orgán pokutu i verdikt Černošic zrušil, rozhodnutí je pravomocné a podle krajského úřadu už proti němu ani nelze podat další opravný prostředek, může jej v přezkumném řízení posoudit pouze nadřízený správní orgán, což je v tomto případě ministerstvo spravedlnosti. Podnět do Černošic, kam Babiš spadá svým bydlištěm, dala loni organizace Transparency International kvůli podezření, že premiér překračuje zákon o střetu zájmů. Ten mimo jiné veřejně činným osobám zakazuje vlastnit nebo ovládat mediální firmy.

Právníci v Černošicích dali stěžovatelům za pravdu, ale Babiš se odvolal s tím, že na média, jako je vydavatelství Mafra nebo Radio Impuls, už po převodu holdingu Agrofert do svěřenského fondu nemá vliv. S tím se nyní ztotožnil i kraj. Opoziční politici reagovali námitkou, že středočeský úřad není vzhledem k dominantnímu vlivu hnutí ANO v zastupitelstvu objektivní a že k jeho verdiktu nemají důvěru. Případ by se ještě mohl teoreticky otevřít, pokud by nejvyšší státní zástupce nebo ombudsmanka podali proti krajskému verdiktu žalobu k soudu.

Deset lidí je obviněno kvůli zakázkám pod Dostálovou

Klára Dostálová • Autor: HN - Zbyněk Pecák
Klára Dostálová • Autor: HN - Zbyněk Pecák

Policie obvinila celkem deset lidí kvůli údajné korupci při zakázkách státní agentury CzechTourism. Jedná se o desítky menších zakázek na propagaci v celkové hodnotě 27,3 milionů korun. Exmanažer agentury Aleš Pangrác byl obviněn z manipulace zakázek, dalších devět lidí pak z údajného uplácení. Upozornila na to Česká televize.

Podle ní se také potvrzuje, že kromě desítky obviněných se vyšetřovatelé zabývají i rolí ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, která v inkriminovanou dobu měla jako tehdejší náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj agenturu CzechTourism na starosti. Podle ČT řeší vyšetřovatelé její část případu samostatně. Dostálová však pro server irozhlas.cz uvedla, že ji nikdo z policie nekontaktoval od loňského listopadu, kdy od kriminalistů dostala zpět počítač odebraný v rámci vyšetřování.

Plaga slíbil učitelům vyšší tarify, dohadování pokračuje

Ministr školství Plaga • Autor: Milan Jaroš
Ministr školství Plaga • Autor: Milan Jaroš

Ministr školství Robert Plaga navrhl školským odborům novou variantu, jak naložit s omezeným množství peněz vyhrazených příští rok v rozpočtu na růst platů. Pedagogům slibuje od ledna plošně přidat 2700 korun přímo do tarifních mezd, tedy tak, aby na ně měli automaticky nárok podle platových tabulek. Kromě toho ministerstvo slibuje vyčlenit na každého učitele 900 korun, na které nevznikne nárok, ale budou je rozdělovat ředitelé formou odměn. Zvýšení platů tímto způsobem by podle Plagy mělo odpovídat slibovanému nárůstu mzdového balíku o deset procent.

Odbory původně chtěly navíc patnáct procent, během dalších vyjednávání v průběhu září slevily na deset procent, pokud zvýšení půjde kompletně do tarifů. Nový návrh je podle lídra odborů Františka Dobšíka „nedůstojná hra pro učitele“, proto odbory zůstávají ve stávkové pohotovosti a požadují jednání přímo s premiérem. Státní rozpočet je přitom už ve sněmovně, a víc než deset procent je zřejmě definitivně passé. Ministryně financí Alena Schillerová podporuje to, co navrhuje Plaga: patnáctiprocentní zvýšení označila za „cupování rozpočtu“.

První masová žaloba za dieselgate jde k soudu

Aktivisté u lipského soudu; ilustrační foto • Autor: AP Photo/Jens Meyer
Aktivisté u lipského soudu; ilustrační foto • Autor: AP Photo/Jens Meyer

Soud v německém Braunschweigu začal projednávat první velkou hromadnou žalobu 470 tisíc lidí, kteří se domáhají odškodnění za fixlování s emisemi dieselových aut koncernu Volkswagen. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV. Koncern v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že nainstaloval do zhruba 11 milionů aut po světě software, díky němuž motory vykazovaly při kontrolních testech výrazně nižší než emise než v reálném provozu.

Aféra se týká mimo jiné i více než milionu vozů Škoda. Proti obalamucování se již u soudu ohradili řidiči v USA nebo v Austrálii; ale v Německu jde o první soud svého druhu. V USA automobilka slíbila vykoupit zpět půl milionu aut, vypořádání ji bude stát 25 miliard dolarů. Na německou žalobu Volkswagen reagoval tím, že zákazníci podle něj neutrpěli žádnou škodu, protože všechna vozidla lze používat a jsou bezpečná.

Cenu Václava Havla dostali mladí z Balkánu a obhájce práv Ujgurů

Dalajlama a Václav Havel • Autor: ČTK
Dalajlama a Václav Havel • Autor: ČTK

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou Parlamentní shromáždění Rady Evropy společně s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77, získal čínský obhájce menšinových Ujgurů Ilham Tohti a Mládežnická iniciativa za lidská práva, která působí na Balkáně.  „Tímto vyjadřujeme nejen uznání a podporu novým laureátům této ceny, ale také posíláme vzkaz naděje milionům lidí, které reprezentují a pro které pracují. Lidská práva neznají hranice,“ uvedla předsedkyně PACE Liliane Maury Pasquier ve Štrasburku.

Čínský akademik Ilham Tohti (49) cenu dostal za to, že se přes 20 let zasazuje za zlepšení situace Ujgurů a dialog mezi etnickými skupinami v Číně. V roce 2014 byl v Číně odsouzen k doživotnímu trestu vězení, protože podle soudu prosazoval ukončení čínské nadvlády nad Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang, kterou obývá etnikum vyznávající převážně islám. Mládežnická iniciativa za lidská práva byla založena v roce 2003 a snaží se o usmíření na Balkáně navazování vztahů mezi mladými lidmi z různých etnik, oblastí a zemí. Cena nesoucí jméno někdejšího českého a československého prezidenta je dotována částkou 60 000 eur. První laureátem se stal v roce 2013 běloruský disident Ales Bjaljacki.

Musk ukázal loď, s níž mají lidé létat na Měsíc a Mars

Elon Musk a Space X • Autor: REUTERS
Elon Musk a Space X • Autor: REUTERS

Soukromá americká společnost SpaceX Elona Muska v sobotu ukázala vesmírnou loď navrženou pro dopravu lidí a nákladu na Měsíc, Mars i na jiná místa ve sluneční soustavě. Musk řekl, že by loď nazvaná Starship měla poprvé odstartovat během jednoho nebo dvou měsíců a před návratem se dostat do výšky 19 800 metrů nad Zem. Musk považuje za důležité rozšířit znalosti o světě mimo naši planetu  - má-li člověk moci cestovat vesmírem, je podle něj klíčové, aby se vesmírné lodi daly použít opakovaně. Připomenul také, že je to 11 let, co jeho společnost dopravila raketu na oběžnou dráhu.

Musk stál před četnými diváky na základně své společnosti v Texasu před velkou raketou pokrytou lesklým kovovým obalem. SpaceX tvrdí, že Starship bude schopná vzít na palubu až 100 lidí a vracet se zpět na Zem. Podle Muska je nynější projekt „nejinspirativnější věc, na níž se kdy podílel“. V minulosti uvedl, že chce na Mars „dovézt“ milion lidí. Podle jeho plánů z roku 2016 by se měli první lidé vydat k rudé planetě v roce 2025. NASA počítá s lety s prvními lidmi k Marsu až po roce 2030.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].