Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Piráti posílení nezávislosti žalobců neprosadili

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a již bývalý Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a již bývalý Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman • Autor: ČTK, Šulová Kateřina

Zákon o státním zastupitelství se změní jen kvůli Úřadu evropského veřejného žalobce. Rozhodla o tom sněmovna, která v pátek neschválila pirátský návrh, jenž by posiloval pozici nejvyššího státního zástupce. Ministryně Marie Benešová (za ANO) s ním nesouhlasila a řekla, že návrh Jakuba Michálka je „ukázkou zneužívání legislativního procesu“ a že nebyl projednán žádným ze sněmovních výborů. Poslanci tak čekají na vládní novelu zákona, kterou by měli dostat příští měsíc.

Dnes může být nejvyšší státní zástupce odvolán vládou bez udání důvodu, pirátská novela počítala jen s možností odvolání po kárném řízení. Vztah zastupitelství a vlády má řešit i velká vládní novela. Podle řady justičních expertů (i současného nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana) nicméně vládou navrhované změny kýženou nezávislost veřejné obžaloby naopak sníží.

Whistleblower z Trumpovy ukrajinské aféry je nejspíš z CIA

Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Člověk, který upozornil na telefonický hovor amerického prezidenta Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, je pravděpodobně důstojník zpravodajské služby CIA, píší americká média. V rozhovoru měl Trump žádat Zelenského, aby mu nepřímo pomohl s diskreditací Joea Bidena, možného Trumpova soupeře v nadcházejících prezidentských volbách.

Dotyčný whistleblower, jehož jména zatím není veřejně známo, dříve pracoval v Bílém domě. Mimo jiné ve svém oznámení ještě uvedl, že se Bílý dům snažil znemožnit i přístup k přepisům Trumpových telefonických rozhovorů – z čehož vyvozuje, že Trumpovi podřízení věděli, že obsah těchto hovorů je minimálně velmi problematický.

Krach cestovky vyjde britskou vládu a pojišťovny na 500 milionů liber

Britští turisté čekají na svůj let na Mallorce • Autor: AP, Francisco Ubilla
Britští turisté čekají na svůj let na Mallorce • Autor: AP, Francisco Ubilla

Krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook bude britskou vládu a pojišťovny stát přes 500 milionů liber, napsal list Financial Times. Podle vlády přijde refundace zrušených rezervací na 420 milionů liber, desítky milionů se zaplatí hoteliérům a na zhruba 100 milionů vyjde tisícovka charterových letů, jimiž se klienti zbankrotované firmy dopravují do Británie. Tyto výdaje převyšují prostředky, kterými disponuje fondový systém ATOL určený pro řešení náhrad poškozených klientů zkrachovalých kanceláří.

Krach jedné z nejstarších cestovní kanceláří výrazně postihl její věřitele, dodavatele a partnery. Bankám hrozí odpisy až 1,8 miliard liber. Thomas Cook dluží 1,9 miliardy liber a podle zdrojů blízkých bankám lze očekávat, že věřitelé valnou část peněz neuvidí. Britský parlament ve čtvrtek oznámil, že hodlá krach společnosti vyšetřit a přezkoumat účetnictví firmy, platy vedení a roli auditorů. „Za bankrotem se podle všeho skrývá příběh korporátní hamižnosti, který vzbuzuje otázky ohledně toho, jak jednalo vedení a jak společnost řídilo,“ uvedla předsedkyně  výboru pro obchodní, energetickou a průmyslovou strategii  Rachel Reevese.

Saúdská Arábie se otevírá turistům

Rijád, 12. únor 2018 • Autor: REUTERS
Rijád, 12. únor 2018 • Autor: REUTERS

Saúdská Arábie se snaží zbavit závislosti na ropě a hledá alternativní zdroje příjmů a ekonomického růstu. Jedním z nich je turismus. Extrémně konzervativní a uzavřená země má proto v plánu se otevřít návštěvníkům ze zahraničí a vydávat turistická víza. Dosud bylo možné zemi navštívit zpravidla jen jako poutník, obchodník nebo kvůli práci.

Ženské turistky nebudou muset dodržovat ta nejstriktnější pravidla, co se oblékání týče. Alkohol ale bude nadále nedostupný a nemuslimové nebudou smět na svatá místa Mekky a Medíny. Království o turistických vízech uvažovalo už dříve, na počátku tisíciletí. Plánům ale učinil přítrž teroristický útok na Světové obchodní centrum z 11. září 2001.

Více pohybu by přineslo úspory zdravotnictví

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Jak vyplynulo z páteční odborné debaty na konferenci Pohyb na předpis, pokud by se Češi více hýbali, zdejší zdravotní systém by ušetřil zhruba sto miliard korun. To je třetina nákladů, které se letos z veřejného zdravotního pojištění vynaloží.

Pravidelný pohyb zlepšuje zdravotní stav pacientů s mnoha diagnózami včetně těch, které jsou nejčastějšími příčinami úmrtí v Česku - obezity, cukrovky či kardiovaskulárních chorob. “Pohyb je nejblíže ideálnímu léku,” nechal se slyšet lékař Martin Matoulek, “hodí se pro všechny, léčí více nemocí najednou a nemá vedlejší účinky.”

Planeta, která neměla existovat

Astronomové objevili obří planetu, která by podle našeho dosavadního poznání světa neměla existovat: je podobná Jupiteru, tedy tvořená hlavně plyny, a ve vztahu ke “své” hvězdě až přespříliš velká. Přespříliš aspoň na současné teorie o způsobu vzniku planet.

Hvězda, kolem níž planeta obíhá, je v Mléčné dráze, vzdálená 284 bilionů kilometrů. Je to červený trpaslík, nejběžnější hvězdný typ v naší galaxii - a měly by tedy kolem něj obíhat jen planety podobné Zemi či trochu větší. Že kolem něj obíhá planeta jiného typu a řádově větší, je pro vědce záhadou - a čeká je tedy pilování dosud známých předpokladů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].