Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Staněk před odchodem zrušil ochranu teplických lázní

Antonín Staněk • Autor: ČTK
Antonín Staněk • Autor: ČTK

Nyní již bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zasáhl v posledních hodinách v úřadu do letitého sporu o chátrající Hadí lázně v Teplicích. Po jeho rozhodnutí už lázeňský komplex není kulturní památkou. Učinil tak navzdory opačnému stanovisku památkářů i samého ministerstva kultury. Server Neovlivní.cz ke svému zjištění dodává, že tak Staněk nahrál do karet developerovi Jaroslavu Třešňákovi, který patřil mezi největší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana. Staněk se k věci odmítl pro Aktuálně.cz vyjádřit s tím, že nyní je na dovolené.

Třešňák vede o osud lázní spor s památkáři už asi deset let. Komplex vlastní jeho společnost JTH a v plánu má radikální přestavbu areálu. Právě to se nelíbí památkářům - se zbouráním cenné budovy a výstavbou nové nesouhlasí. Podle nich by tak vzácná kulturní památka takřka zanikla. Stejný názor měla vždy i rozkladová komise ministerstva kultury, ke které se developer odvolával.  Mluvčí ministerstva Martha Häckl však v pátek řekla České televizi, že ministr rozhodl v souladu se stanoviskem rozkladové komise. Podle ředitele ústeckého Národního památkového ústavu Petra Hrubého je Staňkovo rozhodnutí v rozporu s rozhodnutím ministerstva kultury z 8. července 2019 a se všemi stanovisky, která k návrhu, aby bylo prohlášení kulturní památkou zrušeno, poskytly dotčené správní orgány. Exministr Staněk odmítl na dotazy odpovědět s tím, že je na dovolené.

Britská ekonomika se nečekaně propadla, poprvé za sedm let

Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS
Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o 0,2 procenta oproti předchozím třem měsícům a vykázala tak první pokles od roku 2012. V tomto vývoji se zrcadlí hromadění zásob před původním, březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie v prvním kvartálu i předtucha nesnází při přípravě na brexit 31. října. Vyplývá to podle agentury Reuters z páteční údajů britského statistického úřadu. Analytici přitom předpovídali stagnaci. V meziročním porovnání se hospodářský růst ve druhém čtvrtletí snížil na 1,2 procenta z 1,8 procenta v prvním kvartálu, a byl tak nejslabší od počátku roku 2018. Vzhledem k tomu, že vláda premiéra Borise Johnsona se zavázala opustit Evropskou unii 31. října bez ohledu na to, zda dokáže zajistit novou dohodu, vyhlídky do konce letošního roku jsou obzvláště nejisté.

Světová ekonomika rovněž zpomalila, z velké části kvůli obchodnímu konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Britská centrální banka minulý týden předpověděla, že růst v současném čtvrtletí zrychlí jen mírně na 0,3 procenta a že růst za celý rok zpomalí na 1,3 procenta. Z předchozích údajů byly již patrné značné problémy výrobního sektoru, když výrobci automobilů kvůli plánovanému březnovému brexitu přeložili na dřívější dobu každoroční roční odstávky. Červnová data z výroby však byla také nečekaně špatná a produkce za čtvrtletí se snížila nejrychlejším tempem od začátku roku 2009. Od června 2016, kdy lidé v referendu rozhodli o odchodu země z EU, britská ekonomika zpomaluje, roční růst klesl z více než dvou procent před referendem na loňských 1,4 procenta.

Rusové u místa havárie rakety skupují jód

Systém Iskander, ilustrační foto • Autor: REUTERS
Systém Iskander, ilustrační foto • Autor: REUTERS

Rusové žijící na severu země, kde podle úřadů jen nakrátko stoupla radioaktivita po nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva, začali skupovat jód. Uvedla to v pátek ruská média. Podrobnosti o testu, který skončil výbuchem, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajit. Podle nepotvrzených zpráv byli do moskevských nemocnic dopraveni lidé s nemocí z ozáření. Ministerstvo obrany už ve čtvrtek oznámilo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.

Při neštěstí zahynuli dva specialisté, další lidé byli zraněni. Asi 40 kilometrů od místa nehody se podle úřadů krátce zvýšila radioaktivita. Zatímco ministerstvo obrany žádné další podrobnosti nesdělilo, na sociálních sítích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření. Šest lidí bylo údajně dopraveno speciálními letadly do hlavního města, kde je převzala kolona vozidel s lidmi v protichemických oblecích. Pacienti, kteří prý mají i těžká zranění, byli hospitalizováni s diagnózou nemoc z ozáření. V zóně výbuchu prý pracují specialisté na sběr radioaktivního odpadu. Informace se odvolávají na zprávy investigativního internetového média Baza, z jiných zdrojů je nelze ověřit. Existuje teorie, že preparáty s jódem jsou s to chránit organismus před radiací, ale nedoporučuje se je užívat bez konzultace s lékaři, což se týká především lidí s problémy se štítnou žlázou.

Trump jmenoval šéfem tajných služeb Maguirea

Joseph Maguire • Autor: AP/ČTK, J. Scott Applewhite
Joseph Maguire • Autor: AP/ČTK, J. Scott Applewhite

Místo šéfa amerických tajných služeb získal současný ředitel Národního protiteroristického střediska a dlouholetý důstojník amerického námořnictva Joseph Maguire. Ve čtvrtek to na Twitteru oznámil prezident USA Donald Trump. Úřad převezme 15. srpna po Danu Coatsovi. S ním Trump nesouhlasil například v tématu vměšování Ruska do prezidentských voleb v roce 2016 (Coats akceptoval závěry zpravodajských služeb, které vměšování potvrdily) či  v analýzách tajných služeb týkajících se Íránu či severokorejského jaderného programu.

Trump na post původně navrhl loajálního republikánského kongresmana Johna Ratcliffea, ale ten čelil tvrdé kritice kvůli nezkušenosti. Pozice ředitele tajných služeb Spojených států amerických vznikla po teroristických útocích v září 2001 a koordinuje celkem 16 zpravodajských služeb (včetně CIA a FBI) tvořících United States Intelligence Community (IC). Je také hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a řídí národní zpravodajský program.

Huawei vyvinul náhradu za operační systém Android

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Čínská společnost Huawei Technologies představila nový operační systém Harmony, je určený pro chytré telefony, hodinky nebo přístroje pro virtuální realitu. Harmony by měl nahradit stávající operační systém Android americké společnosti Google. Huawei chce zatím stále vyvíjet chytré telefony se systémem Android, nový software bude postupně zavádět v dalších zařízeních. Firma ho vyvinula ve snaze snížit svou závislost na systémech z USA, jejichž používání je nyní ohroženo kvůli obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou.  Pokud to však bude nutné je firma schopná systém začít používat hned.

Software Harmony by měl fungovat na otevřeném principu a budou jej tak moci používat i jiní výrobci elektroniky a vývojáři aplikací. V sobotu firma představí televizi Honor poprvé s operačním systémem Harmony. U dalších zařízení se systém zavede postupně do roku 2022. „Operační systém Harmony se úplné liší od Androidu a iOS," řekl na prezentaci Richard Yu, který je šéfem zákaznické obchodní skupiny Huawei zodpovědné za operační systémy vyvinuté Googlem a Applem. A dodal, že cílem je vytvořit jediný software, který bude fungovat ve všech zařízeních. Zároveň přiznal, že omezení ze strany Američanů zkomplikovala cíl firmy stát se největším výrobcem chytrých telefonů na trhu. Bez těchto restrikcí by byla firma schopna dodat na trh 300 milionů smartphonů.

Lidé putující do Mekky mají letos speciální GPS náramky

Jemenští poutníci v Mekce • Autor: AP, Amr Nabil
Jemenští poutníci v Mekce • Autor: AP, Amr Nabil

Na tradiční islámskou pouť do Mekky se letos sjely téměř dva miliony věřících. Letos na ně čekají i novinky, jimiž se saúdskoarabská vláda se snaží předejít situaci, kdy dav v roce 2015 ušlapal podle odhadů na dva tisíce lidí. Poutníci tak nově dostanou elektronické náramky umožňující lokalizaci pomocí GPS. Pokud budou některé cesty přetíženy, mohou je bezpečnostní pracovníci přesměrovat na méně vytížené trasy. K dispozici je také aplikace, je pomůže lidem k orientaci na obrovské akci. Posílené je i středisko tísňového volání a v pohotovosti jsou tisíce vojáků. Mezi Mekkou a Medínou, což je po Mekce druhé nejposvátnější místo islámu, pak vzniklo nové vlakové spojení a cesta nyní zabere tři hodiny. Obřady začínají v pátek, kdy se poutníci obléknou do bílého bezešvého oděvu a obchází svatyni Kaaba nebo přecházejí mezi pahorky Safá a Marva. Pouť do Mekky by měl podniknout alespoň jednou za život každý muslim, pokud mu to zdravotní stav dovolí. Cesta paří mezi jeden z pěti pilířů islámského náboženství.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].