Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Návrh nového vedení EU je kompletní. Komisi by poprvé měla vést žena

David-Maria Sassoli • Autor: AP/ČTK, Jean-Francois Badias
David-Maria Sassoli • Autor: AP/ČTK, Jean-Francois Badias

Premiéři členských zemí Evropské unie se shodli na kandidátce na šéfku Evropské komise. Je jí Ursula von der Leyen, současná německá ministryně obrany. Je to poměrně nečekaná volba a výsledek třídenního jednání, v jehož průběhu odpadli všichni tzv. spitzenkandidáti, politici, kteří jako aspiranti na předsednictví Komise šli do květnových evropských voleb. Neuspěli tedy ani Manfred Weber, kandidát lidovců, ani Frans Timmermans, kandidát socialistů. Timmermansův neúspěch je úspěchem Visegrádské čtyřky - tak se to alespoň premiéři Polska, Maďarska, Česka a Slovenska snaží prezentovat. Timmermans, v současnosti místopředsedou Komise, se prý k regionu choval arogantně a je příliš proimigrační. Polákům a Maďarům především vadí, že Timmermans byl hlavním tahounem boje Komise za dodržování pravidel právního státu. Obě země jsou kvůli svým justičním reformám podezřelé z toho, že právní stát podkopávají.

Tento úspěch je ovšem pochybný. Von der Leyen je členkou německé CDU a spojenkyní německé kancléřky Merkel: chtěli-li tedy premiéři V4 někoho vstřícného k vlastní politice, Ursula von der Leyen to určitě není. Timmermans bude navíc s velkou pravděpodobností nadále místopředsedou Komise se silným mandátem. Von der Leyen musí v polovině července ještě potvrdit Evropský parlament, což je ale pravděpodobné. Stejně tak musí u europoslanců projít i Josep Borrell (nynější španělský ministr zahraničí) jakožto hlava unijní diplomacie. Jisté je, že předsedou Evropské rady, tedy europrezidentem, bude současný belgický premiér Charles Michel a šéfkou Evropské centrální banky se stane Francouzka Christine Lagarde, nynější MMF.  Evropský parlament si pak ve středu zvolil nového předsedu - italského socialistu Davida-Mariu Sassoliho, který získal 345 hlasů.

ANO stále vyhrává, ale zároveň ztrácí voliče

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

Ze dvou průzkumů společností Median a STEM vyplývá, že pokud by se konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO, ale zároveň vládní hnutí Andreje Babiše setrvale ztrácí. Podle Medianu je jeho podpora nejnižší od voleb v říjnu 2018. Na druhém a třetím místě jsou občanští demokraté a Piráti, podle Medianu má navrch ODS, podle STEM je to naopak. Ani SPD, ani komunisté, ani sociální demokracie v žádném z průzkumů nepřekračují desetiprocentní hranici. Lidovci, TOP 09 a Starostové se pohybují kolem pětiprocentní hranice, TOP 09 dokonce pod ní.

Median zjišťoval i podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a podíl všech lidí, kteří volbu dané strany zvažují. Aktuálně nejvyšší potenciál má ANO, které by v případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, útočilo na volební výsledek kolem 32 procent. Zisk přesvědčených voličů by hnutí stačil na zhruba 21 procent. Relativně vysokou potenciální podporu mají Piráti a STAN, u kterých je podle Medianu ale rizikem nestálá voličská základna. Potenciál Pirátů je 20 procent, jádro ale jen 6,5 procenta. Starostové mají 2,5 procenta skalních voličů, potenciálně by ale mohli získat až 12 procent hlasů.

Autor: STEM
Autor: STEM
Autor: Median
Autor: Median

Okolnosti požáru ruské ponorky zůstávají tajemstvím

Ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock

V pondělí se u severního ruského pobřeží odehrála tragédie - čtrnáct námořníků zahynulo při požáru vojenského podmořského plavidla. A to je všechno, co svět i ruská veřejnost vědí. Ruské ministerstvo obrany za to čelí kritice. Není známo, zda ponorka byla poháněná jaderným reaktorem a o jaký typ plavidla šlo. Nejsou známa jména zemřelých námořníků. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že všechny informace jsou “naprosto tajné”. Podle britské stanice BBC bývá tato ponorka využívána ke špionážním účelům.

Podle neoficiálních informací, které přinesla ruská média, šlo o ponorku typu AS-12, která je poháněná jaderným reaktorem a jde o jednu z nejtajnějších součástí ruského námořnictva. Je určená k plnění speciálních úkolů v extrémních hloubkách. Právě při testu ponoru došlo podle všeho k havárii. Ruská média přirovnávají ministerské mlčení k havárii v Černobylu, kdy úřady svým občanům také tajily životně důležité informace, a k havárii ponorky Kursk v roce 2000, na jejíž palubě zahynulo 118 mužů. Norsko oznámilo, že v posledních dnech nezaznamenalo žádnou zvýšenou radiaci.

Japonsku hrozí záplavy, ale lidé se nechtějí evakuovat

Hrozící záplavy v Japonsku
Hrozící záplavy v Japonsku

Japonsko postihly přívalové deště. Hydrometerorolové varují, že vody bude ještě přibývat a přinesou záplavy a sesuvy půdy. Na nejjižnějším ostrově Kjúšu úřady vyzvaly k evakuaci téměř milion lidí. Zatím jich své domovy opustily jen necelé čtyři tisíce.

Premiér Šinzó Abé nařídil armádě pohotovost a přesvědčuje veřejnost, aby úředních výzev uposlechla. Reaguje tak i na kritiku z loňského roku, kdy úřady údajně zanedbaly přípravy a při červencových deštích zemřelo přes 200 lidí.

Pavel Zeman: Nezávislost zástupců zajistí změna ústavy

Pavel Zeman • Autor: HN - Jiří Němeček
Pavel Zeman • Autor: HN - Jiří Němeček

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu řekl, že nezávislost žalobců by nejlépe ze všeho zajistila změna ústavy, která by státní zastupitelství vyjmula z výkonné moci. Prohlásil to po schůzce se senátory, kde rozebírali návrh zákona o státním zastupitelství který předložila Marie Benešová.

Zeman i předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) tento návrh kritizovali. Problematická je podle nich hlavně změna, která by dávala ministrovi spravedlnosti velký vliv na výběr vedoucích státních zástupců. Benešová navrhuje, aby ministr spravedlnosti navrhl tři z pěti členů komise, která je bude vybírat. Političtí nominanti by tak v komisích měli převahu. Dnešní stav - který oba navrhují zachovat - je takový, že kandidáty na vedoucí státní žalobce podávají sami žalobci.

Vědci dokázali vyléčit HIV u myší

Ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Američtí vědci dokázali v laboratorních podmínkách vyléčit HIV: podařilo se jim odstranit virus z těl živých myší speciálně upravených pro výzkum. Jedná se o myši z humanizovaného kmene, které mají lidské imunitní buňky, tkáň, geny a částečně také orgány. Z dvaatřiceti myší se vědcům podařilo devět vyléčit. Svá zjištění v úterý publikovali v odborném časopise Nature Communications, jak informoval web Aktuálně.cz.

K odstranění viru HIV z těl myší výzkumníci použili metodu CRISPR upravující geny a antiretrovirální léčbu Laser ART (ta zastavuje šíření viru v těle, zároveň se ukázalo, že může zastavit šíření viru mezi sexuálními partnery). Vědci myším podávali lék v malých dávkách několik týdnů. Cílili především na slezinu, kostní dřeň a mozek, kde se mohly neaktivní buňky viru ukrývat. Pomocí nástroje CRISPR pak odstranili zbytek buněk HIV z myšího DNA.

„Považujeme to za průlom, protože poprvé po 40 letech trvání epidemie AIDS se ukázalo, že virus HIV je léčitelný,“ uvedl neurobiolog a virolog experimentu Kamel Khalili. Na světě žije až 37 milionů lidí nakažených virem HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Podle Světové zdravotnické organizace zemřelo na nemoc jen v roce 2017 až 940 tisíc nakažených.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].